Як заморожувати овочі та фрукти на зиму. Декілька порад.

Опубліковано користувачем Irina

З появою на моїй кухні такого пристрою, як морозилка, що хочу вам сказати, не маленьких розмірів, моя сім'я на протязі усієї зими та весни, коли особливо не вистачає вітамінів, п'є компоти та споживає десерти з натуральних ягід. Я заморожую найрізноманітніші продукти, тому маю змогу готувати смачні страви з овочів та грибів, робити десерти зі взбитою полуницею, вареники з чорниці та ще багато інших страв. Це чудо техніки у мене вже кілька років, і весь цей час я постійно експериментую - деякі продукти правильно заморозити вийшло відразу, деякі - ні, але прийшов час і я зі спокійною совістю можу поділитися деяким досвідом.

Отже, все по порядку, почнімо з ягід:

Полуниця - цю ягоду цілою морозити не варто, вона стає водянистою і не смачною. Зате взбита блендером, вона просто приголомшлива. Я взбиваю її не до кінця, щоб траплялися невеликі шматочки, додаю трохи цукру (можна додати і потім) та заливаю в невеликі пластикові пляшки. Вони займають трохи більше місця, ніж кульочки, але потім їх зручно розморожувати і виливати, додаючи в морозиво або сирний десерт. Смак такої полуниці нічим не відрізняється від свіжої!

Чорниця - цю ягоду, навпаки, краще морозити цілою, але попередньо її необхідно просушити, тоді вона не буде збиватися в одну крижану кулю, а буде «ягідка в ягідку». Всю зиму тішу свою сім'ю варениками зі чорницями. Для приготування вареникі цю ягоду краще використовувати замороженою, тоді вона не потече.

Чорна смородина - ця ягода універсальна, пробувала морозити ягідками - вийшло чудово, а також взбивала, також нічим не гірше. Взбита блендером, чорна смородина чудово підійде до будь-якого десерту або млинців. Оскільки ця ягідка кисла, краще одразу додати цукор.

Порічка - цю ягідку я заморожую разом з гілочками і по жменьці додаю в компот, вона додає компоту особливу кислинку та аромат. А ще вона гарно підійде для прикраси багатьох страв.

Малина - цю ягоду можна заморожувати по-різному, це залежить від того, для чого вона буде використовуватисяю Якщо ви збираєтеся додавати малину в компот, краще заморозити її цілою. Можна вичавити з неї сік, і заморозити в невеликих пляшечках, тоді її можна використовувати для різних десертів, додавати просто в чай чи в морозиво. Це вже хто, як вважає за краще. У будь-якому випадку - смак та аромат не втрачається.

Ожина - цю ягоду краще заморожувати цілою, але перш за все її слід гарно помити і добре просушити. Одна жменька ягід надасть компоту приголомшливий колір та смак.

Йошта - це гібрид агрусу і чорної смородини. Назва походить від німецьких слів, так як саме в Німеччині вивели цю ягоду - чорна смородина - yohannisbeere, агрус - stachelbeere. Дуже смачна і корисна ягода, яку можна морозити цілою і потім використовувати для приготування компоту.

Неймовірно смачне виходить заморожене пюре з абрикосів та персиків, плоди яких також збиваємо блендером і заморожуємо порційно. Дуже смачно до млинців, морозива чи сирного десерту. Крім ягід, я заморожую ще й сливу, заздалегідь повитягувавши з неї кісточки. Така слива чудово підійде не тільки для компоту, аде для приготування пирогів, вареників та багато чого іншого.

Це далеко не все, що я заготовлюю на зиму в морозильній камері.

Особливо хочу відзначити болгарський перець. Перед тим, як заморожувати, його необхідно добре вимити, зрізати капелюшок, почистити серцевину і просушити. Перець я заморожую порційно, вкладаючи один в інший, так, щоби він був в один рядок, тоді в морозилку поміститися більше. Взимку фарширую перець з рисом та з м'ясом, аромат заповнює всю квартиру, але тут є одне но! Перед тим, як готувати заморожений перець, його необхідно кілька хвилин потримати в окропі, тоді він не тільки стане м'яким, але не буде гірчити.

Для приготування такої страви, як фарширований перець, і не тільки, обов'язково знадобляться томати (помідори), тому я заморожую їх теж. Роблю це так - помідори тримаю кілька секунд в окропі, знімаю шкірку, ріжу навпіл та взбиваю блендером. Виходить справжній томатний сік. Розливаю по невеликим (порційно) пластиковим пляшечкам та заморожую. Натуральний смак помідора не порівняти з тим, що продається у крамницях.

Морква - я моркву чищу, нарізаю напівкружечками або натираю на крупній тертці та заморожую в порційних пакетах, взимку дуже зручно.

Кольорова капуста - її у замороженому вигляді можна додавати в овочевий суп, рагу або готувати окремо. Перед тим, як морозити, її необхідно добре промити, потримати якийсь час в солоній воді, щоб упевнитися, що в ній немає ніякої «живності». Розібравши на суцвіття, добре просушити, покласти в кульочки та заморозити.

Зелений горошок - якщо його помити та добре просушити, він заморозиться просто ідеально. Використовую його не тільки для супів, але іноді також в салати.

Гриби - запасаю їх багато, оскільки всі їх дуже люблять. Цей рік видався «врожайним», зібрали багато білих грибів, котрі насушила і законсервувала, а якусь частину заморозила. Опеньки також заморозила, оскільки з яких можна приготувати смачну підливку зі сметаною, використовувати для піци або для начинки в вареники. Тут є один секрет! Щоб гриби після розморожування були смачними, не втратили свої властивості, перед тим, як морозити - їх необхідно обов'язково відварити, остудити, розкласти порційно в кульочки і заморозити. Вважайте - пів справи зроблено!

Зелень - петрушку заморожую як саму зелень, так і корінці, а ще кріп та щавель. Все це добре промиваємо, просушуємо і дрібно нарізаємо, укладаємо в кульочки і в морозилку.

Кабачки - їх я заморожую трьома способами, півкільцями, брусочками і кубиками та використовую взимку для приготування різних страв. Не раджу натирати кабачки на тертці і морозити, оскільки вони стають дуже рідкими.

Асорті - у мене це порізана кубиками морква, корінець петрушки, брокколі, кольорова капуста, зелений горошок. Заморожую також порційно, в невеликі кульочки.

Якщо хтось заморожує ще інші овочі, фрукти чи ягоди, або робить це якось по-іншому, ніж я, із задоволенням ознайомлюсь та візьму собі на озброєння, адже маючи на своїй кухні морозилку, у мене з'явилося багато часу, щоб приготувати щось смачненьке, хоча від традиційної закрутки теж не відмовляюся!

СМАЧНОГО!

Коментарі

Опубліковано 08 жовтня 2022 - 19:16 користувачем Божена

підкажіть будь ласка, а чи можна заморозити гарбуз та як це правильно зробити?

Опубліковано 09 жовтня 2022 - 18:27 користувачем Irina

Божена, гарбуз звісно, що можна морозити, а зимою використовувати для приготування різних страв! Це можна зробити кількома способами: 1. Гарбуз почистити, нарізати невеличкими кубиками, запакувати порційно та заморозити.
2. Гарбуз почистити та потерти на великій терці, розфасувати по емкостям та заморозити.
3. Відварити кусочки гарбуза кілька хвилин в киплячій воді або підсушити 5-10 хвилин в духовці, пробити блендером, гарбузове пюре розкласти у контейнери та заморозити. Таким способом збережеться смак та консистенція гарбуза при розморожуванні.
До речі, для заморожування підійде гарбуз будь якого сорту, але особисто мені найбільше до вподоби гарбуз сорту Баттернат.
Успіхів вам, Божена!

Опубліковано 20 серпня 2022 - 17:10 користувачем Maрія

сьогодні заморозила ожину, яка росте у мене в саду... це дуже легко та зручно, зимою додаю таку ожину в компот, завдяки чому і смак і колір просто чудові) фото вислала)

Опубліковано 20 серпня 2022 - 21:42 користувачем Irina

Марія, чудова у вас ожина, така велика! Дуже люблю компоти з яблук та ожини, вже закрутила на зиму, найближчим часом поділюся своїм рецептом) Дуже дякую за чудову світлину, з задоволенням її опублікую!

Опубліковано 25 серпня 2021 - 21:39 користувачем Елена

здравствуйте Ирина! выслала фото кабачков, как я замораживаю их на зиму. Этот способ удобен тем, что для заморозки подойдут большие кабачки, которые я почистила, нарезала кружочками и вырезала серединку. Замораживаю порционно, а зимой отверстия заполняю фаршем и тушу с луком и морковью, в конце добавляю сметану с чесноком. Это очеь вкусно получается!

Опубліковано 26 серпня 2021 - 23:41 користувачем Irina

Елена, огромное спасибо за очень полезную информацию и отличный фотоотчет. Я уже заморозила несколько кабачков по вашему рецепту. очень люблю кабачки с фаршем)

Опубліковано 20 липня 2020 - 23:39 користувачем Tanya

добрый вечер! подскажите, а стручковую зеленую фасоль можно замораживать? и если да, то как? заранее спасибо!

Опубліковано 26 липня 2020 - 09:51 користувачем Irina

Tanya, обязательно заморозьте стручковую фасоль, потом зимой сможете готовить ее в сухариках, добавлять в суп и т.д. Заморозить ее очень просто! Желательно использовать молодые стручки старайтесь выбирать фасоль без грубых жилок, иначе их придется снимать дополнительно. Вначале фасоль хорошенькл промойте и оставьте, чтобы стекла вода. Обрежьте с обеих сторон кончики и порежьте фасоль на кусочки. Чтобы фасоль сохранила свой приятный зеленый цвет, ее необходимо бланшировать: в кастрюле вскипятите 1 литр воды, добавьте соль, частями выкладывайте фасоль в кипящую воду, после закипания уменьшите огонь и варите около 2 минут. Отваренную фасоль переложите в холодную воду и оставьте еще на 5 минут (так сохранит свой цвет). Откидываем на дуршлак, после чего на полотенце, чтобы фасоль полностью просохла. Все! Можно замораживать! Я это делаю порционно в полиэтиленовых кулечках! Зимой просто находка! Успехов Вам,Tanya!

Опубліковано 29 листопада 2018 - 23:13 користувачем Римма

отличный, очень интересный сайт, всего много полезного, особенно заинтересовала статья о заморозках))) спасибо за труд!

Опубліковано 30 листопада 2018 - 23:26 користувачем Irina

Римма, рада приветствовать вас на своем блоге... очень рада, что статья для вас полезная, уже много лет замораживаю разные ягоды, фрукты, овощи и грибы, зимой это просто палочка-выручалочка!!!

Опубліковано 27 серпня 2018 - 11:35 користувачем еленаМК

Девченки, а кто-то яблоки замораживает? в этом году их такой урожай, что не знаю прям что делать, и насушила, и закатала компоты и варенья наварила... есть место в морозилке, вот я подумала, может можно заморозить? и что потом из замороженных приготовить? Сейчас заморозила сливы, большие, разрезала пополам и косточки из них вынула, замораживала в полиэтиленовых кулечках порционно))) вот как на фото!

Опубліковано 27 серпня 2018 - 17:30 користувачем Irina

еленаМК, вы правы, в этом году какой-то невероятный урожай, у меня уже морозилка забита, и кстати, яблоками в том числе... их можно и нужно замораживать и сделать это можно несколькими способами... я делаю так! яблоки чищу, разрезаю на 4 части, а потом каждую часть нарезаю тонкими скибочками, это яблоки для выпечки, например, яблочного пирога, шарлотки и т.д. Яблоки можно разрезать на 4 части, не чистя, разложить в порционные мешочки, а зимой варить вкусный компот, добавив например, несколько ягод малины, вишни или клубники... в любом случае получится вкусно... очень хорошо, что вы заморозили сливу, я тоже морожу, как и вы, разрезая пополам и вынимая косточку... огромное спасибо за фото, я обязательно его опубликую!!! будут еще вопросы, пишите, с удовольствием на них отвечу!!!

Опубліковано 12 лютого 2018 - 09:43 користувачем Виктория

я осенью заморозила тыкву, кстати впервые, и очень довольная результатом, всю зиму пеку тыквенное печенье, которое мой сынок просто обожает, а еще из такой тыквы можно приготовить вкусный суп-пюре, кашу и много разных других блюд))) очень рекомендую!!! для заморозки использовала одноразовые пакеты с липучкой, а тыкву нарезала небольшими кубиками))) вот так как на фото!

Опубліковано 12 лютого 2018 - 09:51 користувачем Irina

Виктория, вы просто молодчина!это отличное решение, ведь тыква это кладезь витаминов и микроэлементов, а в замороженном виде они практически полностью сохраняются! обязательно в этом году позабочусь, чтобы зимой печь печенье и варить кашу из тыквы!!! СПАСИБО!

Опубліковано 13 листопада 2017 - 14:27 користувачем Лиля

очень многими вашими советами воспользовалась при заморозке разных ягод, овощей и фруктов, за что вам огромное спасибо! Зима будет вкусной!

Опубліковано 15 листопада 2017 - 14:58 користувачем Irina

Лиля, очень рада, что смогла принести какую-то пользу! Зима длинная, и так хочется вспомнить о лете, вы правы с заморозками она будет очень вкусной!

Опубліковано 16 вересня 2017 - 11:46 користувачем veron_ika

подскажите пожалуйста, можно ли заморозить на зиму щавель, и если да, то как? спасибо)))

Опубліковано 18 вересня 2017 - 12:03 користувачем Irina

veron_ika, конечно заморозить щавель можно! его нужно помыть, хорошенько просушить и сложить порционно в кулечки и заморозить. Я так всегда делаю и зимой варю зеленый борщ.

Опубліковано 27 липня 2016 - 17:26 користувачем muchka

Ирина, огромное спасибо за быстрый ответ... я все для себя уяснила, но все же подожду пока вы опубликуете на сайте...

Опубліковано 29 липня 2016 - 13:51 користувачем Irina

muchka, отлично, заходите всегда рада!!! постараюсь опубликовать как можно быстрее!

Опубліковано 26 липня 2016 - 22:30 користувачем muchka

Ирина, подскажите пожалуйста, а можно ли заморозить кабачки, и если да, то как это лучше сделать?
буду безмерно благодарна!

Опубліковано 27 липня 2016 - 11:08 користувачем Irina

muchka, конечно кабачки можно замораживать, а зимой из них готовить много разных блюд, например, ту же икру, куриное филе с кабачками или рагу... кроме того, мороженные кабачки можно добавлять в супы...
muchka, замораживать кабачки можно несколькими способами, мне лично очень нравится мелким кубиком для икры, а можно брусочками, еще как вариант - кольцами или полукольцами...
только учтите, лучше выбрать кабачки молоденькие, тонкие без семян внутри, тогда кожицу снимать не нужно...
я обязательно буду замораживать кабачки на зиму и опубликую на эту тему пост, так что заходите... постараюсь в ближайшее время!
успехов!

Опубліковано 10 липня 2016 - 13:30 користувачем Alla Skirka

заморозила ще трохи персиків, ось що в мене вийшло!

Опубліковано 10 липня 2016 - 15:59 користувачем Irina

Alla Skirka, вийшло просто чудово, зимою просто знахідка!!! дякую за фото!

Опубліковано 09 липня 2016 - 10:20 користувачем Alla Skirka

вчора заморозила трохи абрикосів, витягнула з них кісточкі, і розфасувала по порційним мішечкам, сподіваюсь заморозиться гарно!
фото як завжди висилаю^=^

Опубліковано 09 липня 2016 - 23:13 користувачем Irina

Alla Skirka, ви молодець, абрикоса чудово заморожується і зимою іі можна використовувати для приготування різних страв - від компотів, до випечки! так що ви мудро поспутили)))

Опубліковано 25 червня 2016 - 18:53 користувачем Alla Skirka

Я далі займаюся заморозками... на цей раз заморозила чорну смородину в порційних пакетах, вишню - з кісточками і нез них, кольорову та звичайну капусту)))
фото додаю!

Опубліковано 25 червня 2016 - 22:29 користувачем Irina

Alla Skirka, ви молодець!!! Правильно робите, зимою як знайдете, все знабиться, можно буде готувати улюблені страви, десерти, варити свіжі компоти, та багато іншого...
окреме дякую за світлини ваших заморозок, з задоволенням публікую і чекаю на нові!!!
Успіхів!

Опубліковано 18 червня 2016 - 18:07 користувачем Alla Skirka

Доброго дня, Ірино! Моій радості немає меж, накінець то ми з чоловіком придбали морозильну камеру, вже іі встановили і я вже роблю перші заморозки... це зелений горошок, зелень укропу, щавель і ягоди полуниці...у мене досить велика морозилка на 7 поличок, тому планую багато чого заморозити... дякую за гарні поради, і як завжди висилаю фото!!!

Опубліковано 18 червня 2016 - 19:48 користувачем Irina

Alla Skirka, я вас вітаю з таким чудовим придбанням!!! у мене морозилка вже років 12, і я морожу все що тільки можна, а зимою це просто знахідка!!!
дуже дякую за чудові фото, с задоволенням іх опублікую...
висилайте ще фото того, що будете морозити в майбутньому, завжди рада!!!

Опубліковано 20 січня 2016 - 11:38 користувачем ВАЛЮША

сегодня готовила супчик из замороженного горошка и цветной капусты... получилось просто потрясающе, на кухне стоял аромат ЛЕТА! теперь буду замораживать больше!
к сожалению у меня нет отдельной морозилки, но холодильник большой, поэтому одну полочку в морозилке выделю под заморозки!
спасибо!

Опубліковано 20 січня 2016 - 19:25 користувачем Irina

ВАЛЮША, я кстати сегодня тоже варила суп с горошком, вот это совпадение! очень вкусно и удобно, вытащил, кинул в кастрюлю и готово!

Опубліковано 01 грудня 2015 - 19:51 користувачем Ліліана

я колись завжди запасала на зиму зелень з сіллю, але це настільки мені не подобалось, дуже важко вгадати скільки покласти в страву, щоб не пересолити...з недавнього часу петрушку і кріп заморожую, і дуже рада результатом, у стравах заморожена зелень, як свіжа...

Опубліковано 02 грудня 2015 - 23:15 користувачем Irina

Ліліана, я також не люблю засолену зелень і вже давно так не практикую, з того часу, як на кухні з"явилася морозилка... заморожена зелень як свіжа, згідна з вами на всі 100 процентів)))

Опубліковано 07 листопада 2015 - 23:20 користувачем Алина

Ирина, а вы тыкву замораживаете? и если да, то как)))
так хочется зимой вкусной и полезной кашки)))
спасибо!

Опубліковано 09 листопада 2015 - 12:04 користувачем Irina

Алина, да, конечно тыкву можно заморозить на зиму, причем двумя способами.
1 - сырую тыкву чистите, нарезаете небольшими кубиками, складываете порционно в кулечки или пластмассовые контейнеры и замораживаете.
2 - тыкву немного провариваете, блендером превращаете в пюре и также порционно замораживаете)))
спасибо что напомнили, тоже немного заморожу, места еще в морозилке найду!

Опубліковано 07 жовтня 2015 - 14:26 користувачем Виктория

а я с некоторых пор тоже замораживаю яблоки, зимой очень удобно, можно их использовать как на компот, так и для начинки, например, в яблочный пирог...
интересно, что они совершенно не теряют своих качеств...
Ирина, у вас очень интересный блог, много всего полезного... интересные и не сложные блюда...
видно, что автор вкладывает душу...
СПАСИБО!

Опубліковано 07 жовтня 2015 - 17:09 користувачем Irina

Виктория, спасибо, что нашли минутку, чтобы поделиться опытом...
я тоже когда остается место в морозилке стараюсь хоть немного наморозить яблок, они действительно очень выручают зимой, когда под руками нет свежих...

Опубліковано 02 жовтня 2015 - 10:18 користувачем Ольга

Я тоже любитель чего нибудь да заморозить. Прочитала комментарии вроде бы нет того, чем хочу поделиться: очень люблю борщ, особенно в холодный сезон, свекла не проблема, но свекольная ботва придает особый вкус и поэтому я ее не выбрасываю, а мою, когда подсохнет - режу, укладываю порционно и в морозильник, когда готов борщ - не размораживая кладу в кастрюлю буквально на три минуты, все! Спасибо за ваш сайт, очень интересный!!! Да еще в этом году буду пробовать заморозить мангольд, может быть у кого нибудь есть опыт?

Опубліковано 02 жовтня 2015 - 20:56 користувачем Irina

Ольга, спасибо огромное за комментарий и такую полезную для меня информацию...
теперь я обязательно заморожу свекольную ботву, она действительно придает особый вкус блюду...
давно хотела это сделать, но никак не решалась...
по поводу мангольда (листовой свеклы) я никогда ее не пробовала морозить, но точно знаю, что прежде чем замораживать, ее нужно несколько минут проварить, остудить и заморозить...
Ольга, а что еще интересненького вы замораживаете?

Опубліковано 11 вересня 2015 - 22:00 користувачем Катарина

а я практикую замораживать яблоки, в саду их очень много... яблоки мою, разрезаю на дольки и замораживаю... зимой использую в компот и в яблочные пироги... очень вкусно получается)))

Опубліковано 11 вересня 2015 - 22:31 користувачем Irina

Катарина, я тоже замораживаю яблоки, так же как и вы, когда есть место в морозилке... яблоки действительно можно потом использовать для пирогов, и получается очень вкусно)))
спасибо, что не поленились поделиться опытом!!!!

Опубліковано 29 серпня 2015 - 22:04 користувачем павлина

а я заморозила ожину, цього року така спека, ожина дуже велика і солодка... дуже люблю компот з яблук і ожини... колись закатувала в 3-х літрові банки, але тепер здоров"я не дозволяє займатися закрутками, тому прекрасне рішення у данному випадку, саме заморожена ягода... зимою компот виходить просто чудовий, смачний і ароматний... практикую так уже декілька років і дуже задоволена результатом... а ще ожину можно розморозити, засипати цукром і з"істи, вона зовсім не втрачає своіх властивостей...
Ірино, дякую за цікаву інформацію і сайт загалом... все дуже красиво, зрозуміло і доступно...особливо хочу відзначити красиві фото... ви молодець!

Опубліковано 30 серпня 2015 - 11:34 користувачем Irina

павлина, я також заморозила багато ожини, цього року іі багато, зимою виходить чудовий компот... дякую за коментар, заходьте частіше, дуже рада!

Опубліковано 05 серпня 2015 - 18:31 користувачем Alisa

сегодня заморозила персики... попались очень очень спелые, поэтому я их очистила от кожицы, вытащила косточку, взбила блендером...
сахар не добавляла...
разлила по бутылочкам из-под йогурта и заморозила...
замороженный таким способом персик подходит для мороженного, получается очень вкусно... по этому же принципу замораживаю абрикосы, только добавляю сахар)))

Опубліковано 06 серпня 2015 - 19:51 користувачем Irina

Alisa, я тоже так замораживаю персики, зимой это просто находка!
Спасибо что поделились опытом!

Опубліковано 09 липня 2015 - 14:16 користувачем Влада

заморозила чернику, супер... теперь зимой буду готовить вареники с черникой... спасибо за такую нужную и полезную статью...

Опубліковано 10 липня 2015 - 23:24 користувачем Irina

Влада, на здоровье! Если не тяжело, поделитесь что вы еще замораживаете?

Опубліковано 29 червня 2015 - 13:23 користувачем Eliza

Ирина, скажите из вишен нужно вынимать косточки, чтобы заморозить? Хочу заморозить, очень люблю вишневый компот...

Опубліковано 30 червня 2015 - 10:04 користувачем Irina

Eliza, для компота совершенно не обязательно заморачиваться и вынимать косточки)))
замораживайте с косточками, только прежде, помойте вишню и обсушите, чтобы она не слиплась одним комом!

Коментувати