Лимонна паска

Опубліковано користувачем Irina

У нас продовжуються сирени повітряні тривоги, обстріли, масовані атаки ворога, попри те українці готуються до великого свята - Христового Воскресіння. Сьогодні я хочу поділитися рецептом дуже смачної та легкої в приготуванні Лимонної Паски. З назви страви зрозуміло, що головним інгредієнтом у ній є лимон (будемо використовувати цедру та сік). До речі, по бажанню можна ще додати цедру апельсина, тоді пасочка буде ще більш ароматнішою. Також додамо до тіста родзинки та цукати (кількість можна брати по бажанню). У мене на сайті є рецепт неймовірно смачної Шоколадної Паски з родзинками і апельсином, а ще, не менш смачної Сирної паски та інших, тож заходьте, вибирайте та готуйте. Щоб Лимонна Паска вийшла пухкою, неодмінно спочатку готуємо опару. Мало того, вкрай важливо, щоб атмосфера в приміщенні була гарною та спокійною (я завжди тихенько вмикаю ейсид-джаз), щоб не було протягів, тоді пасочки стовідсотково вийдуть. Прикрасити Паски можна на свій розсуд, я ж прикрасила Білою глазур'ю, рецепт якої ви знайдете, якщо перейдете по посиланню та різноколірною цукровою посипкою. Тож, давайте, почнімо!

Для приготування Лимонної Паски нам знадобиться:

Для опари:

  • 250 мл теплого молока

  • 50 гр пресованих дріжджів

  • 1 ст.л. цукру (від загальної кількості)

  • 2-3 ст. л. борошна (від загальної кількості)

Для тіста:

  • 4 яйця

  • 150 гр цукру

  • 2-3 ст.л. олії 

  • 0.5 ч.л. солі

  • 1 великий лимон (цедра + сік половини лимона)

  • 150-200 гр. родзинок (по бажанню)

  • 50-100 гр. цукатів (по бажанню)

  • 100 гр. вершкового масла

  • 2 ст.л. сметани (у мене 15%)

  • Пакетик ванільного цукру

  • 700 гр. борошна

Ось такі продукти нам будуть потрібні для приготування дуже смачної Лимонної Паски.
Якщо ви любите більш солодку паску, можете взяти більше цукру, але як, на мене, 150 грамів цілком достатньо.
Те саме стосується родзинок та цукатів (у мене 200 гр. родзинок та 100 гр. цукатів).

Родзинки та цукати заливаємо гарячою водою та поки що відставляємо у сторону.

Насамперед приготуємо опару.
У миску наливаємо тепле (не гаряче) молоко.
Додаємо дріжджі (я використовую пресовані Львівські Екстра).
Від загальної кількості додаємо в опару повну столову ложку цукру та 2-3 столові ложки борошна.

Ретельно все перемішуємо за допомогою вінчика, щоб добре розчинилися дріжджі та цукор.

Накриваємо миску з опарою чистим рушником та ставимо в тепле місце на 30-40 хвилин.

Тим часом з лимона натираємо цедру (тільки жовту частину), розрізаємо навпіл та витискаємо сік з половини лимона.

В іншу миску розбиваємо яйця, додаємо цукор, ванільний цукор та дрібку солі.

За допомогою вінчика добре все збиваємо, щоб цукор повністю розчинився.

Наша опара чудово підійшла, з'явилися бульбашки.

До опари додаємо збиті яйця з цукром, олію, сметану, м'яке вершкове масло, сік та цедру лимона.

Добре все перемішуємо, щоб всі інгредієнти поєдналися.

До рідких інгредієнтів додаємо просіяне борошно (у мене пішло приблизно 750 грамів).
Замішуємо тісто.
Цього разу я не використовувала кухонну машину, а замішувала руками.

Коли всі продукти поєднаються, можна додати родзинки та цукати.

Замішуємо тісто до тих пір, поки воно не буде відставати від руки.
Тісто має бути не надто густим.
Перекладаємо тісто у миску.

Накриваємо миску з тістом чистим рушником та ставимо у тепле місце на 1-1.5 години, щоб воно гарно піднялося.

Моє тісто на Лимонну Паску ось так гарно піднялося.

Перекладаємо його на поверхню та замішуємо ще кілька хвилин.
Ділимо тісто на чотири рівні частини.

Паперові форми змащуємо олією та викладаємо у них тісто, зробивши з нього кульку.

Вкрай важливо накладати тіста на 1/3 форми, адже тісто буде ще підростати.
Накриваємо формочки з тістом рушником та лишаємо підійматися на 30-40 хвилин.

Тісто чудово підросло і тепер верх пасочок можна змастити жовтком.

Ставимо наші Лимонні Паски у заздалегідь розігріту духовку та випікаємо при температурі 180 градусів приблизно 50 хвилин.
Обов'язково стежимо за процесом, адже у кожного своя духовка зі своїми особливостями.

Ось такі красиві, високі, дуже рівненькі, гарно випечені вийшли у мене Лимонні Паски.
Аромат у квартирі стоїть такий, що не можливо описати.
Пасочки вийшли дуже м'якенькі, вони гарно тримають форму.

Прикрасити паски можна на свій розсуд.
Я приготувала білосніжну глазур та посипала цукатами та цукровою різноколірною посипкою.
Перейшовши по посиланню ви знайдете добре перевірений рецепт Білосніжної глазурі, яку я завжди готую для прикраси своїх пасок.

Ось такі дуже ошатні, красиві та неймовірно смачні Лимонні Паски будуть у мене на Великдень!
Приготуйте і ви, не пожалкуєте!

Чекатиму на світлини ваших красивих та смачних пасок.

СМАЧНОГО! 

Коментувати