Калина - дуже корисна ягода, особливо при застуді, тому намагаюся обов'язково заготовити пару баночок на зиму. Приготована за моїм рецептом калина (без варіння) зберігає всі свої корисні властивості. Вона дуже смачна, з характерною гірчинкою. Щоб гірчинка не була така сильно виражена, калину краще збирати після перших заморозків. Особисто мені дуже подобається смак калини, з якої можна приготувати багато різних страв на зиму. Можна зварити варення, але тоді частина цілющих речовин випарується. Мені дуже подобається калина з цукром без варіння, котра при правильному приготуванні перетворюється в желе. Воно застигає завдяки вмісту в калині пектину. Зберігати калину з цукром потрібно в холодильнику або погребі. У мене великий льох, тому баночки зберігаються там.
Для приготування калини з цукром без варіння нам знадобиться:
- 1 літр соку з калини
- 2 літри цукру
Ось з такої екологічно чистої калини я приготував смачне варення.
Зірвану калину миємо, обриваємо ягідки з гілочок і вичавлюємо сік.
Я використовував марлю в три шари.
До соку додаємо цукор і розмішуємо.
Ставимо каструлю з калиною в тепле місце.
Тут є один нюанс, за один раз цукор не розчиниться, тому впродовж дня періодично необхідно вміст перемішувати, причому до тих пір, поки не розчиниться весь цукор.
Варення буде густіти на очах, перетворюючись в желе. Гріти на плиті не рекомендую, краще не полінуватися і попрацювати руками, постійно перемішуючи.
Ще одне, якщо в сік потрапила кісточка, потім коли цукор розчинитися - кісточки спливуть і їх можна буде легко видалити ложкою.
Баночки і кришки заздалегідь простерилізувати.
Розливаємо наше варення в підготовлені баночки, закриваємо кришками і відносимо в льох або холодильник.
Це дуже смачне і цілюще желе з калини може зберігатися до наступного врожаю.
При застуді таке джерело вітамінів просто незамінне.
Бажаю Вам не хворіти і СМАЧНОГО!
Коментарі
Елена_Львов, моя мама тоже так готовила, раньше все ягоды засыпали сахаром, и малину на зиму, и калину, и черную смородину... но этот рецепт намного круче, получается невероятно вкусно, но нужно учитывать, что это как лекарство, поэтому много такого варенья не съешь!
отличный рецепт, а моя бабушка и мама всегда засыпали калину сахаром))) зимой просто находка кладезь витаминов)))
Це просто самі вітаміни!!!
Алла, це точно, таке в магазині не купиш!!! справжня вітамінна "бомба"!!!
хочу подякувати авторам цього чудового рецепту, приготовувала вчора калину з цукром і вийшло просто чудово!!! раніше завжди просто засипала ягоди цукром, але це зовсім не той ефект... величезне дякую... а це фото моєї калини)))
Оксана, бесперечно, авторам рецепту дуже приємно, що він востребуваний))) ваші фото просто чудові, зрештою, як завжди... величезне вам спасибі за фото і коментар)))
Зараз це дуже б знадобилось,трошка прихворіли!!!
Жанна_Рудно, так це класні натуральні ліки при застуді... виздоровлюйте, не хворійте!!!! До речі ще можна купили калину і приготувати, зима попереду!!!
калина просто незаменима при простуде, обязательно приготовлю по вашему рецепту пару баночек, как раз сейчас ее продают бабушки))) спасибо!
AllaSkirka, на здоровье готовьте и будьте здоровы!!!
Хотите сэкономить на лекарствах - калина - дешево, сердито, а главное - очень полезно!
inessa, полностью с вами согласны! спасибо, что заглянули!
Дорогие друзья! Если вам понравился рецепт, пишите комментарии, задавайте вопросы, автор рецепта с удовольствием на них ответит!
цього року мені вдалося заготовити калину за цим рецептом, вийшло просто неймовірно - і смак, і колір, і консистенція) це дуже вдалий рецепт, усім рекомендую, тим паче, що зараз саме час збирати калину!!!