Витягнувши взимку з погреба баночку смачних, пружних маринованих опеньок, ви зможете здивувати не тільки свою сім'ю, але й гостей. Але для цього доведеться трохи попрацювати, зібрати грибочки, перебрати їх, помити, почистити і замаринувати. У мене опеньки ростуть просто в саді, тому на відміну від білих грибів, за ними навіть не довелося йти в ліс. В принципі опеньки на зиму я заготовляв по тому ж рецепту, що і білі гриби, але додавав трохи більше оцту. Якщо білі грибочки повинні бути з більш ніжним смаком, то опеньки мені подобаються більш гостріші. Тут справа кожного, тому при приготуванні ви можете поміняти кількість солі та оцту, а також додати ті спеції, які вам більше подобаються. Ще дуже важливо, щоб в баночці мариновані опеньки були одного розміру, тому перш ніж їх використовувати, варто розсортувати. Отже, приступимо!
Для приготування маринованих опеньок на зиму нам буде потрібно:
- Гриби опеньки
Для маринаду на 1 літр відварених грибів:
- 1.2 літра води
- 1,5 ст. ложки солі (не йодованої)
- 2 шт. лаврового листа
- 5-6 горошин чорного перцю
- Запашний перець горошком (за смаком)
- 100 мл. оцту (у мене 9%)
Ось такі опеньки я зібрав у себе в саду. Для маринування потрібно відібрати гриби пружні і свіжі. Якщо грибочки маленькі беремо їх целенькими, якщо більших розмірів, ріжемо шматочками, відокремивши ніжку від шапочки. Відібрані опеньки чистимо, миємо під струменем холодної води, перекладаємо в каструлю, заливаємо холодною водою, щоб вона їх повністю покрила, і ставимо варитися, додавши сіль.
Коли гриби почнуть кипіти, почне з'являтися піна. Відразу відкидаємо гриби на друшляк і гарненько промиваємо під проточною водою, змиваючи піну і залишки бруду.
Грибочки вже чисті і готові до подальшої обробки.
Знову перекладаємо опеньки в каструлю, в якій вони будуть варитися.
Заливаємо гриби холодною водою, тільки в даному випадку води наливаємо так, щоб вона повністю покривала гриби і варимо ще приблизно 1 годину з моменту закипання. Після цього додаємо ще солі і оцет за смаком і кип'ятимо ще 10 хвилин.
Пробуємо маринад на смак, можливо доведеться додати трохи більше солі, або оцту, це вирішуйте самі. Тим часом підготуємо баночки і кришки. Їх в обов'язковому порядку потрібно простерилізувати, я для цього використовую мікрохвильовку.
Ось такі дуже апетитні і смачні вийшли мариновані опеньки.
СМАЧНОГО!
Коментарі
Дякую! А цього року в нашому регіоні не було опеньок від слова взагалі. Ми з дружиною декілька разів приходи в ті місця, де рік за роком набирали. Було дуже сухо.. На наступний рік планую відірватись і закрити з 10 банок точно)
Будемо відриватись разом...юху))))
А ми с татом відірвемся, коли ви нас пригостите тою вкусняшкою!
Чи могли б ви поділитися цим рецептом англійською? Це для моїх друзів, які розмовляють англійською.
Thank You
Шановний Dmitriy, дякую за проявлений інтерес до наших рецептів! Наразі наш сайт не передбачає наявності рецептів англійською мовою. Радимо вашим друзям скористатись будь-яким онлайн перекладачем, наприклад від Google.
Мій чоловік не уявляє зиму без опеньок, тому кожної осені ми ходимо в ліс за грибами)) Готує їх він, бо кому ще вистачить терпіння на такі мікроскопічні грибочки, але втглядає дуже гарно, а саме головне смачно!!!
Вікуся, о так! Ми пробували грибочки, які готує твій чоловік, вони просто фантастичні!!! Дуже дякую за гарне фото цих смачних грибочків!
Все роблю так само, але не додаю гвоздику. Вона має різкий смак який далеко не всім подобається... Вам варно це зауважити в рецепті! ДЯкую
Den, дякую, що поділилися враженням та досвідом))) обов"язково в рецепті вкажу на цей нюанс)))
доброго дня! скористався вашим рецептом, дуже задоволений результатом, закрутив 28 банок грибочків... дуже люблю гострі гриби, тому оцту в рецепті в самий раз... після декількох днів, одну баночку відкрили та скоштували, просто СУПЕР!!! дякую за гарний рецепт))) а це фото моїх старань!
Тарас, нічого собі!!!! 28 банок таких смачнючих грибочків!!! завжди казала, кажу і казати буду, що чоловік на кухні, це подарунок для жінки!!! ви справжній господар, я просто у захваті!!!! фото просто супер, дуже дякую, що знайшли час сфотографувати і вислати!!! СУПЕР!!!
відкрили вже другу баночку грибочків, яка простояла в погребі декілька місяців, сказати, що вони смачні, це нічого не сказати!!! вони просто КЛАСНІ!!!! Такі грибочки просто на розхват, дякую ще раз за рецепт, у наступному році буду закручувати тільки по цьому рецепту! ось такі у мене грибочки!!!
Тарас, ух ти, які у вас апетитні грибочки!!! так би і з"їла!!! величезне дякую за хороший відгук і особливо за чудове фото!!! З наступаючими вас святами, закусочка смачна вже готова!!!
обожаю маринованные опята, а они у вас такие аппетитные, баночки прям как на подбор, у меня прям слюни до пола... моя бабушка всегда мариновала грибы, а вот я никогда не пробовала, как по мне это очень трудоемкий процесс)))
Татьяна, огромное спасибо за комментарий... да эти грибочки просто объедение!!! кстати, готовить их совершенно не сложно, так что обязательно попробуйте приготовить их, эти грибы легко чистятся, та и к тому же они не дорогие, а по вкусу не сравнятся не с чем!!!
Маринованные опята в нашей семье уходят самыми первыми. Еще ни одна из заготовленных баночек не достояла хотя бы до января. Эти грибочки подходят для рецептов многих салатов. Но они вкусные и просто так, сами по себе.
Ноеми, согласны с вами, такие грибочки до зимы не доживают, съедаются первыми... а все потому, что очень очень вкусные! спасибо что нашли время написать комментарий!
Дорогие друзья! Если вам понравился рецепт, пишите комментарии, задавайте вопросы, автор рецепта с удовольствием на них ответит!
Такие грибочки приготовленные в домашних условиях, что может быть вкуснее. Роботы конечно много, но результат того стоит. Я не грибник, но очень люблю такие грибочки. Денис ты молодец.