Мариновані опеньки на зиму (Рецепт від Дениса)

Опубліковано користувачем Irina

Витягнувши взимку з погреба баночку смачних, пружних маринованих опеньок, ви зможете здивувати не тільки свою сім'ю, але й гостей. Але для цього доведеться трохи попрацювати, зібрати грибочки, перебрати їх, помити, почистити і замаринувати. У мене опеньки ростуть просто в саді, тому на відміну від білих грибів, за ними навіть не довелося йти в ліс. В принципі опеньки на зиму я заготовляв по тому ж рецепту, що і білі гриби, але додавав трохи більше оцту. Якщо білі грибочки повинні бути з більш ніжним смаком, то опеньки мені подобаються більш гостріші. Тут справа кожного, тому при приготуванні ви можете поміняти кількість солі та оцту, а також додати ті спеції, які вам більше подобаються. Ще дуже важливо, щоб в баночці мариновані опеньки були одного розміру, тому перш ніж їх використовувати, варто розсортувати. Отже, приступимо!

Для приготування маринованих опеньок на зиму нам буде потрібно:

  • Гриби опеньки

Для маринаду на 1 літр відварених грибів:

  • 1.2 літра води
  • 1,5 ст. ложки солі (не йодованої)
  • 2 шт. лаврового листа
  • 5-6 горошин чорного перцю
  • Запашний перець горошком (за смаком)
  • 100 мл. оцту (у мене 9%)

Ось такі опеньки я зібрав у себе в саду. Для маринування потрібно відібрати гриби пружні і свіжі. Якщо грибочки маленькі беремо їх целенькими, якщо більших розмірів, ріжемо шматочками, відокремивши ніжку від шапочки. Відібрані опеньки чистимо, миємо під струменем холодної води, перекладаємо в каструлю, заливаємо холодною водою, щоб вона їх повністю покрила, і ставимо варитися, додавши сіль.

Коли гриби почнуть кипіти, почне з'являтися піна. Відразу відкидаємо гриби на друшляк і гарненько промиваємо під проточною водою, змиваючи піну і залишки бруду.

Грибочки вже чисті і готові до подальшої обробки.

Знову перекладаємо опеньки в каструлю, в якій вони будуть варитися.

Заливаємо гриби холодною водою, тільки в даному випадку води наливаємо так, щоб вона повністю покривала гриби і варимо ще приблизно 1 годину з моменту закипання. Після цього додаємо ще солі і оцет за смаком і кип'ятимо ще 10 хвилин.

Пробуємо маринад на смак, можливо доведеться додати трохи більше солі, або оцту, це вирішуйте самі. Тим часом підготуємо баночки і кришки. Їх в обов'язковому порядку потрібно простерилізувати, я для цього використовую мікрохвильовку.

У кожну баночку на дно кладемо один лавровий листок, 5-6 шт. чорного перцю горошком, 2-3 горошини запашного перцю, за бажанням 1 бутон гвоздики. Наповнюємо баночки грибами, наливаємо маринад і накриваємо кришками. Тут є один нюанс, наповнюємо банки грибами нещільно, а розсолу наливаємо по самий верх.
 
У каструлю наливаємо гарячу воду, на дно кладемо м'яку ганчірочку, на яку ставимо підготовлені банки з грибами. Стерилізуємо 0.5 літрові банки з грибами 30 хвилин з моменту закипання. Закриваємо кришками, перевертаємо і накриваємо ковдрою до повного охолодження.

Ось такі дуже апетитні і смачні вийшли мариновані опеньки.

СМАЧНОГО!

Коментарі

Опубліковано 03 лютого 2022 - 10:28 користувачем Сергей

Такие грибочки приготовленные в домашних условиях, что может быть вкуснее. Роботы конечно много, но результат того стоит. Я не грибник, но очень люблю такие грибочки. Денис ты молодец.

Опубліковано 03 лютого 2022 - 12:33 користувачем Денис

Дякую! А цього року в нашому регіоні не було опеньок від слова взагалі. Ми з дружиною декілька разів приходи в ті місця, де рік за роком набирали. Було дуже сухо.. На наступний рік планую відірватись і закрити з 10 банок точно)

Опубліковано 04 лютого 2022 - 14:28 користувачем Вікуся

Будемо відриватись разом...юху))))

Опубліковано 04 лютого 2022 - 22:40 користувачем Irina

А ми с татом відірвемся, коли ви нас пригостите тою вкусняшкою!

Опубліковано 01 жовтня 2021 - 15:33 користувачем Dmitriy

Чи могли б ви поділитися цим рецептом англійською? Це для моїх друзів, які розмовляють англійською.
Thank You

Опубліковано 01 жовтня 2021 - 16:28 користувачем carabus

Шановний Dmitriy, дякую за проявлений інтерес до наших рецептів! Наразі наш сайт не передбачає наявності рецептів англійською мовою. Радимо вашим друзям скористатись будь-яким онлайн перекладачем, наприклад від Google.

Опубліковано 28 грудня 2020 - 10:58 користувачем Віка

Мій чоловік не уявляє зиму без опеньок, тому кожної осені ми ходимо в ліс за грибами)) Готує їх він, бо кому ще вистачить терпіння на такі мікроскопічні грибочки, але втглядає дуже гарно, а саме головне смачно!!!

Опубліковано 28 грудня 2020 - 22:21 користувачем Irina

Вікуся, о так! Ми пробували грибочки, які готує твій чоловік, вони просто фантастичні!!! Дуже дякую за гарне фото цих смачних грибочків!

Опубліковано 28 березня 2019 - 22:54 користувачем Den

Все роблю так само, але не додаю гвоздику. Вона має різкий смак який далеко не всім подобається... Вам варно це зауважити в рецепті! ДЯкую

Опубліковано 29 березня 2019 - 18:56 користувачем Irina

Den, дякую, що поділилися враженням та досвідом))) обов"язково в рецепті вкажу на цей нюанс)))

Опубліковано 22 жовтня 2018 - 11:45 користувачем Тарас

доброго дня! скористався вашим рецептом, дуже задоволений результатом, закрутив 28 банок грибочків... дуже люблю гострі гриби, тому оцту в рецепті в самий раз... після декількох днів, одну баночку відкрили та скоштували, просто СУПЕР!!! дякую за гарний рецепт))) а це фото моїх старань!

Опубліковано 24 жовтня 2018 - 09:35 користувачем Irina

Тарас, нічого собі!!!! 28 банок таких смачнючих грибочків!!! завжди казала, кажу і казати буду, що чоловік на кухні, це подарунок для жінки!!! ви справжній господар, я просто у захваті!!!! фото просто супер, дуже дякую, що знайшли час сфотографувати і вислати!!! СУПЕР!!!

Опубліковано 19 грудня 2018 - 18:17 користувачем Тарас

відкрили вже другу баночку грибочків, яка простояла в погребі декілька місяців, сказати, що вони смачні, це нічого не сказати!!! вони просто КЛАСНІ!!!! Такі грибочки просто на розхват, дякую ще раз за рецепт, у наступному році буду закручувати тільки по цьому рецепту! ось такі у мене грибочки!!!

Опубліковано 20 грудня 2018 - 11:12 користувачем Irina

Тарас, ух ти, які у вас апетитні грибочки!!! так би і з"їла!!! величезне дякую за хороший відгук і особливо за чудове фото!!! З наступаючими вас святами, закусочка смачна вже готова!!!

Опубліковано 28 серпня 2018 - 23:40 користувачем Татьяна

обожаю маринованные опята, а они у вас такие аппетитные, баночки прям как на подбор, у меня прям слюни до пола... моя бабушка всегда мариновала грибы, а вот я никогда не пробовала, как по мне это очень трудоемкий процесс)))

Опубліковано 01 вересня 2018 - 22:01 користувачем Irina

Татьяна, огромное спасибо за комментарий... да эти грибочки просто объедение!!! кстати, готовить их совершенно не сложно, так что обязательно попробуйте приготовить их, эти грибы легко чистятся, та и к тому же они не дорогие, а по вкусу не сравнятся не с чем!!!

Опубліковано 01 листопада 2017 - 07:01 користувачем Ноеми

Маринованные опята в нашей семье уходят самыми первыми. Еще ни одна из заготовленных баночек не достояла хотя бы до января. Эти грибочки подходят для рецептов многих салатов. Но они вкусные и просто так, сами по себе.

Опубліковано 03 листопада 2017 - 14:13 користувачем Irina

Ноеми, согласны с вами, такие грибочки до зимы не доживают, съедаются первыми... а все потому, что очень очень вкусные! спасибо что нашли время написать комментарий!

Опубліковано 30 жовтня 2017 - 20:13 користувачем Irina

Дорогие друзья! Если вам понравился рецепт, пишите комментарии, задавайте вопросы, автор рецепта с удовольствием на них ответит!

Коментувати