Варене сало зі спеціями

Опубліковано користувачем Irina

У нас в Україні, сало вважається національною стравою, його солять, запікають, маринують, фарширують з овочами, а я його варила. Найкращим вважається сало зі спини або боків свині, воно дуже м'яке та олійне. Раніше я ніколи так не готувала сало, переважно засолювала. Цей рецепт приготування я дізналася від своєї свахи, яка родом з Івано-Франківської області, та яка поділилася рецептом. Щоб страва була ще смачнішою, сало краще брати з прожилками м'яса. І, хоча, особисто я не шанувальниця сала, (намагаюся дотримуватися фігури), але хочу вас запевнити, що воно просто тане в роті. А який запах! Мій чоловік та син гідно оцінили приготовлене мною сало, сподіваюся, і вам сподобається!

Для приготування вареного сала зі спеціями нам знадобиться:

Для маринаду:

  •     500 гр. сала з прожилками м'яса
  •     1 літр води
  •     100 мл оцту (9%)
  •     3 лаврові листки
  •     7-8 горошин перцю
  •     1/2 ч.л. чорного меленого перцю
  •     1 ст.л. солі

Для заправки:

  •     1 головка часнику
  •     1 ст.л. чорного перцю
  •     1 ст.л. (з гіркою) солі

Спочатку варимо маринад. У воду додаємо перець горошком, лавровий листок, сіль, чорний мелений перець та оцет.

Сало нарізаємо на шматки (у мене вийшло 4 невеликі шматки).

Коли маринад закипить, кидаємо в нього шматки сала та варимо 45 хвилин.

Поки вариться сало, приготуємо заправку. Часник пропускаємо через прес, додаємо сіль, чорний перець та добре перемішуємо.

Виймаємо зварене сало з маринаду та даємо йому повністю охолонути. Кожен шматочок з усіх боків рясно натираємо часником із сіллю та перцем.

Загортаємо кожен шматочок замаринованого сала в харчову плівку, складаємо в лоток та ставимо в холодильник.

Сало, приготовлене за цим рецептом можна їсти вже наступного дня.   

Перед тим, як сало нарізати, з нього потрібно зіскребти ножем заправку, але якщо ви любите гостріше сало, можна залишити.

Мій чоловік каже, що таке варене сало зі спеціями, з чорним свіжим хлібом, та з зелененькою цибулькою, та під стопочку холодненької горілочки – це найкраще, що можна вигадати у зимовий холодний вечір.

СМАЧНОГО!

Коментарі

Опубліковано 28 серпня 2023 - 08:49 користувачем Володимир

Сало вийшло просто чудове! Воно смачне та ніжне! Дуже вдалий рецепт, дякую!

Опубліковано 30 серпня 2023 - 15:28 користувачем Irina

Володимир, надзвичайно приємно, що рецепт сала сподобався! Готуйте та споживайте на здоровя!!!

Опубліковано 27 лютого 2023 - 10:49 користувачем Валерий

Здравствуйте! закуска получилась замечательная, сало просто тает во рту) спасибо, всем рекомендую попробовать)

Опубліковано 27 лютого 2023 - 15:01 користувачем Irina

Валерий, дуже рада, що сало сподобалося!!! дякую за гарний коментар!

Опубліковано 28 листопада 2022 - 20:20 користувачем Любаня

скажіть будь ласка, а варити сало 45 хвилин це не надто довго?

Опубліковано 28 листопада 2022 - 21:48 користувачем Irina

Любаня, запевняю вас, ні не довго! Це добре перевірений рецепт, готую таке сало дуже часто і виходить просто супер! Спробуйте та переконайтесь! Успіхів!

Опубліковано 14 вересня 2022 - 00:06 користувачем Maрія

СМАКОТА! ДЯКУЮ!

Опубліковано 14 вересня 2022 - 19:22 користувачем Irina

Марія, на здоров"я! Рада, що рецепт сподобався!

Опубліковано 10 березня 2021 - 15:43 користувачем Евгений Иванович

Спасибо за рецепт, один недостаток: быстро исчезает...
И вопрос: какова роль уксуса? Сами не успели продегустировать... делали 2 раза, один с половинной дозировкой уксуса

Опубліковано 10 березня 2021 - 17:05 користувачем Irina

Евгений Иванович, на здоровье! Очень рада, что вам понравилось сало! Вы правы, оно быстро исчезает. потому что вкусное! По поводу уксуса, он в этом рецепте необходим, с ним сало получается очень нежным и ароматным. А вам как больше понравилось, с половинной дозировкой уксуса?

Опубліковано 10 березня 2021 - 13:11 користувачем Evgen

сало просто зачетное! вкуснее не бывает! отличный рецепт, всем рекомендую!

Опубліковано 10 березня 2021 - 17:02 користувачем Irina

Evgen, очень-очень рада, что вам понравилось сало по этому рецепту! Готовьте на здоровье! Спасибо за приятный комментарий!

Опубліковано 25 грудня 2020 - 08:03 користувачем Vladimir

сало просто потрясающее! отличный рецепт, готовил все точно по рецепту, вышло супер! мягкое, можно намазывать на хлеб как масло!

Опубліковано 25 грудня 2020 - 13:32 користувачем Irina

Vladimir, очень рада, что вам понравилось сало! готовьте на здоровье! спасибо за комментарий!

Опубліковано 24 листопада 2018 - 21:35 користувачем Дмитрий

очень вкусно, не ожидал даже такого результата))) спасибо, вам!

Опубліковано 24 листопада 2018 - 22:14 користувачем Irina

Дмитрий, на здоровье!!! очень рада, что понравился рецепт!!!

Опубліковано 18 листопада 2018 - 19:22 користувачем payuta

А вообще без уксуса не получится?

Опубліковано 18 листопада 2018 - 19:34 користувачем Irina

payuta, уксус в этом рецепте должен присутствовать обязательно, можете уменьшить его количество, судя по комментариям тех, кто так готовил, получилось вкусно, но полностью уксус не исключайте! уверяю вас, что сало получается просто супер! успехов и хотелось бы узнать о результате!

Опубліковано 18 липня 2018 - 15:19 користувачем Васька Пряник

Это рецепт недорогой, но отменной закуски. Она быстро и легко готовится, а главное, вареное сало (свиные щёчки) обладает замечательным вкусом и высокой питательной ценностью.

Опубліковано 19 липня 2018 - 14:27 користувачем Irina

Васька Пряник, огромное спасибо за комментарий, сало действительно очень вкусное!!! готовьте на здоровье!!!

Опубліковано 05 червня 2017 - 15:33 користувачем Александр

Спасибо за хороший рецепт.

Опубліковано 06 червня 2017 - 14:37 користувачем Irina

Александр, на здоровье!!!

Опубліковано 04 грудня 2017 - 14:14 користувачем Светлана

Ирина,уксус наверное 9%?

Опубліковано 04 грудня 2017 - 18:08 користувачем Irina

Светлана, да, используйте самый обычный уксус, у меня тоже 9%))) обязательно приготовьте это очень вкусное сало))) Удачи!

Опубліковано 08 квітня 2017 - 12:41 користувачем Ірина

Я теж готувала.Це був мій перший досвід.Все вийшло.Смачно.Ось знову буду робити.Дякую за рецепт.

Опубліковано 08 квітня 2017 - 20:22 користувачем Irina

Ірино, мені дуже дуже радісно, що у вас все вийшло, і страва сподобалась... готуйте на здоров"я... шкода що фото свого сала не прислали, я б його опублікувала))) з наступаючими вас Великодніми святами!

Опубліковано 01 квітня 2017 - 12:34 користувачем Людмила

Cпасибо за рецепт. Сало получилось очень вкусное.А количество уксуса- это на любителя. По мне, так в самый раз. Еще раз спасибо.

Опубліковано 01 квітня 2017 - 17:34 користувачем Irina

Людмила, очень очень рада, что вам пришелся по вкусу рецептик! жаль, что фотоотчет не прислали, я бы с удовольствием опубликовала... Людмила, заходите почаще, буду только рада!

Опубліковано 25 грудня 2016 - 18:28 користувачем остап

Привіт, вчора приготував сало по вашому рецепту, а сьогодні спробував, блін, яке воно класне! Затра візьму на роботу і після роботи з друзями по сотачку кинемо під сальце, спасибі за рецепт

Опубліковано 26 грудня 2016 - 10:08 користувачем Irina

остап, на здоров"я, я дуже рада, що вам сальце сподобалося!!!! Дякую за гарний коментар, заходьте ще!!! З наступаючими святами!!!

Опубліковано 09 вересня 2016 - 21:06 користувачем Тетяна

Рецепт классный, в том или ином виде у нас по нему сало готовит почти каждая хозяйка. Но я хочу написать не о рецепте и его вариациях, а об оформлении и наполнении блога. Мне понравилось все и контент, и фотографии, сделанные с любовью и вкусом (ИМХО). Молодець Іринка.

Опубліковано 10 вересня 2016 - 12:20 користувачем Irina

Тетяна, да у сало у нас любят!!! огромное вам спасибо за комментарий, который просто вдохновляет!!!! мне очень приятно, что вы так высоко оценили мои старания... заходите ко мне в гости почаще, всегда очень рада!!!!

Опубліковано 23 травня 2016 - 15:10 користувачем Танюша

Спасибо! Очень классно получилось) наша украинская кухня самая вкусная!?

Опубліковано 23 травня 2016 - 16:14 користувачем Irina

Танюша, рада, что вы зашли ко мне в гости, еще больше рада тому, что вам понравился мой рецепт... да, полностью согласна, что вкуснее украинской кухни наверное нет!!! заходите почаще, готовьте, всегда рада!!!

Опубліковано 14 січня 2016 - 16:33 користувачем анна

сало нужно кушать.Полезно для морды лица, а тем более такое, а за фигуру не бойтесь,кусочек такой вкуснятины не повредит,тем более в холода. Спасибо за рецепт.

Опубліковано 14 січня 2016 - 21:20 користувачем Irina

анна, полностью с вами согласна, кусочек хорошего вкусного сала никак не повредит))) огромное спасибо что нашли минутку поделиться мнением!!!! Заходите почаще, всегда рада!!!

Опубліковано 02 жовтня 2015 - 10:42 користувачем Тарас

Ірино, сало вийшло що треба - дуже і дуже смачне!
колись пробував таке на селі, але не знав як готувати, тепер, завдяки Вам це не проблема!
Величезне спасибі!!!

Опубліковано 02 жовтня 2015 - 20:58 користувачем Irina

Тарас, на здоров"я! Смакуйте!

Опубліковано 24 березня 2015 - 18:48 користувачем Илья

Сало просто супер получилось, очень вкуссное, мягкое, хоть на хлеб намазывай.
Спасибо автору.

Опубліковано 24 березня 2015 - 22:27 користувачем Irina

Илья, на здоровье!
Очень рада что рецепт понравился!

Опубліковано 14 лютого 2015 - 21:58 користувачем Вениамин

сало получилось очень вкусное и мягкое, прям как масло...
последовав комментарию Александра тоже уменьшил количество уксуса, а вообще спасибо Ирина за отличный рецептик...
к стопарику водочки самое ТО!!!

Опубліковано 14 лютого 2015 - 22:11 користувачем Irina

Вениамин, я рада что рецепт понравился...
я тоже пробовала добавлять чуть меньше уксуса и осталась довольной результатом, всегда стараюсь прислушиваться к советам, ведь для этого и нужны комментарии...
заходите всегда рада...

Опубліковано 23 лютого 2017 - 13:57 користувачем агент007

А если вместо уксуса использовать лимонную кислоту что будет.

Опубліковано 23 лютого 2017 - 14:49 користувачем Irina

агент007, честно говоря я не пробовала готовить сало с лимонной кислотой, поэтому однозначно ответить не могу... но могу вас заверить в одном, что сало по этому хорошо проверенному рецепту получается просто суперским!!! если сомневаетесь, можете уменьшить количество уксуса, некоторые мои читатели так поступали, и у них получалось тоже вкусно... но менять уксус на лимонную кислоту я бы не стала! Успехов, и было бы интересно узнать о результате!

Опубліковано 13 грудня 2014 - 14:25 користувачем Александр

Очень вкусно,но как на мой вкус,нужно немного меньше добавлять уксуса

Опубліковано 13 грудня 2014 - 17:43 користувачем Irina

Александр, спасибо за комментарий, мне очень важно каждое мнение. Вы знаете, я всегда готовлю по этому рецепту, и даю столько уксуса, сколько указано в рецепте. Но думаю, что можно попробовать давать меньше уксуса, а вдруг будет вкуснее...
спасибо, обязательно поэкспериментирую...
Заходите почаще, всегда рада новым гостям и комментариям!

Опубліковано 21 червня 2014 - 21:42 користувачем Аня

очень даже вкусное сало

Опубліковано 22 червня 2014 - 12:09 користувачем Irina

Аня, сало действительно получается очень вкусным, мягким и ароматным. У меня его просто обожают!

Опубліковано 10 квітня 2014 - 13:28 користувачем Карина

сало по вашему рецепту очень понравилось мужу, я же сало не ем, поэтому оценить трудно... Спасибо!

Опубліковано 10 квітня 2014 - 22:22 користувачем Irina

Карина, на здоровье, я сама сало не ем, поэтому готовлю для своих мужчин, которые его очень любят...

Коментувати