Як заморожувати овочі та фрукти на зиму. Декілька порад.

З появою на моїй кухні такого пристрою, як морозилка, що хочу вам сказати, не маленьких розмірів, моя сім'я на протязі усієї зими та весни, коли особливо не вистачає вітамінів, п'є компоти та споживає десерти з натуральних ягід. Я заморожую найрізноманітніші продукти, тому маю змогу готувати смачні страви з овочів та грибів, робити десерти зі взбитою полуницею, вареники з чорниці та ще багато інших страв. Це чудо техніки у мене вже кілька років, і весь цей час я постійно експериментую - деякі продукти правильно заморозити вийшло відразу, деякі - ні, але прийшов час і я зі спокійною совістю можу поділитися деяким досвідом.

Отже, все по порядку, почнімо з ягід:

Полуниця - цю ягоду цілою морозити не варто, вона стає водянистою і не смачною. Зате взбита блендером, вона просто приголомшлива. Я взбиваю її не до кінця, щоб траплялися невеликі шматочки, додаю трохи цукру (можна додати і потім) та заливаю в невеликі пластикові пляшки. Вони займають трохи більше місця, ніж кульочки, але потім їх зручно розморожувати і виливати, додаючи в морозиво або сирний десерт. Смак такої полуниці нічим не відрізняється від свіжої!

Чорниця - цю ягоду, навпаки, краще морозити цілою, але попередньо її необхідно просушити, тоді вона не буде збиватися в одну крижану кулю, а буде «ягідка в ягідку». Всю зиму тішу свою сім'ю варениками зі чорницями. Для приготування вареникі цю ягоду краще використовувати замороженою, тоді вона не потече.

Чорна смородина - ця ягода універсальна, пробувала морозити ягідками - вийшло чудово, а також взбивала, також нічим не гірше. Взбита блендером, чорна смородина чудово підійде до будь-якого десерту або млинців. Оскільки ця ягідка кисла, краще одразу додати цукор.

Порічка - цю ягідку я заморожую разом з гілочками і по жменьці додаю в компот, вона додає компоту особливу кислинку та аромат. А ще вона гарно підійде для прикраси багатьох страв.

Малина - цю ягоду можна заморожувати по-різному, це залежить від того, для чого вона буде використовуватисяю Якщо ви збираєтеся додавати малину в компот, краще заморозити її цілою. Можна вичавити з неї сік, і заморозити в невеликих пляшечках, тоді її можна використовувати для різних десертів, додавати просто в чай чи в морозиво. Це вже хто, як вважає за краще. У будь-якому випадку - смак та аромат не втрачається.

Ожина - цю ягоду краще заморожувати цілою, але перш за все її слід гарно помити і добре просушити. Одна жменька ягід надасть компоту приголомшливий колір та смак.

Йошта - це гібрид агрусу і чорної смородини. Назва походить від німецьких слів, так як саме в Німеччині вивели цю ягоду - чорна смородина - yohannisbeere, агрус - stachelbeere. Дуже смачна і корисна ягода, яку можна морозити цілою і потім використовувати для приготування компоту.

Неймовірно смачне виходить заморожене пюре з абрикосів та персиків, плоди яких також збиваємо блендером і заморожуємо порційно. Дуже смачно до млинців, морозива чи сирного десерту. Крім ягід, я заморожую ще й сливу, заздалегідь повитягувавши з неї кісточки. Така слива чудово підійде не тільки для компоту, аде для приготування пирогів, вареників та багато чого іншого.

Це далеко не все, що я заготовлюю на зиму в морозильній камері.

Особливо хочу відзначити болгарський перець. Перед тим, як заморожувати, його необхідно добре вимити, зрізати капелюшок, почистити серцевину і просушити. Перець я заморожую порційно, вкладаючи один в інший, так, щоби він був в один рядок, тоді в морозилку поміститися більше. Взимку фарширую перець з рисом та з м'ясом, аромат заповнює всю квартиру, але тут є одне но! Перед тим, як готувати заморожений перець, його необхідно кілька хвилин потримати в окропі, тоді він не тільки стане м'яким, але не буде гірчити.

Для приготування такої страви, як фарширований перець, і не тільки, обов'язково знадобляться томати (помідори), тому я заморожую їх теж. Роблю це так - помідори тримаю кілька секунд в окропі, знімаю шкірку, ріжу навпіл та взбиваю блендером. Виходить справжній томатний сік. Розливаю по невеликим (порційно) пластиковим пляшечкам та заморожую. Натуральний смак помідора не порівняти з тим, що продається у крамницях.

Морква - я моркву чищу, нарізаю напівкружечками або натираю на крупній тертці та заморожую в порційних пакетах, взимку дуже зручно.

Кольорова капуста - її у замороженому вигляді можна додавати в овочевий суп, рагу або готувати окремо. Перед тим, як морозити, її необхідно добре промити, потримати якийсь час в солоній воді, щоб упевнитися, що в ній немає ніякої «живності». Розібравши на суцвіття, добре просушити, покласти в кульочки та заморозити.

Зелений горошок - якщо його помити та добре просушити, він заморозиться просто ідеально. Використовую його не тільки для супів, але іноді також в салати.

Гриби - запасаю їх багато, оскільки всі їх дуже люблять. Цей рік видався «врожайним», зібрали багато білих грибів, котрі насушила і законсервувала, а якусь частину заморозила. Опеньки також заморозила, оскільки з яких можна приготувати смачну підливку зі сметаною, використовувати для піци або для начинки в вареники. Тут є один секрет! Щоб гриби після розморожування були смачними, не втратили свої властивості, перед тим, як морозити - їх необхідно обов'язково відварити, остудити, розкласти порційно в кульочки і заморозити. Вважайте - пів справи зроблено!

Зелень - петрушку заморожую як саму зелень, так і корінці, а ще кріп та щавель. Все це добре промиваємо, просушуємо і дрібно нарізаємо, укладаємо в кульочки і в морозилку.

Кабачки - їх я заморожую трьома способами, півкільцями, брусочками і кубиками та використовую взимку для приготування різних страв. Не раджу натирати кабачки на тертці і морозити, оскільки вони стають дуже рідкими.

Асорті - у мене це порізана кубиками морква, корінець петрушки, брокколі, кольорова капуста, зелений горошок. Заморожую також порційно, в невеликі кульочки.

Якщо хтось заморожує ще інші овочі, фрукти чи ягоди, або робить це якось по-іншому, ніж я, із задоволенням ознайомлюсь та візьму собі на озброєння, адже маючи на своїй кухні морозилку, у мене з'явилося багато часу, щоб приготувати щось смачненьке, хоча від традиційної закрутки теж не відмовляюся!

СМАЧНОГО!

І ще одне фото замороженої сливи від Вікторії. На фото добре видно, що зі сливи витягнуто кісточки і вона розділена на половинки. Взимку це дуже зручно. Молодець господиня! Зима буде смачною! Заморожена таким чином слива не займає багато місця в морозилці, а це дуже важливо!

Заморожена на зиму слива - це просто знахідка. Про це добре знає моя читачка Вікторія, яка потім з неї готує багато різних страв. Заморожувала Вікторія порційно в окремих кульочках, що дуже зручно. Витягнув один пакет, відразу приготував і все. Величезне спасибі за хороші фото.

Ось таким способом наморозили на зиму гарбуз Vika, у котрої дуже люблять випічку з гарбузом. Вона її помила, почистила, нарізала кубиками і поместіка в пакет. Дуже важливо, що гарбуз заморожений порційно, взимку тільки залишиться витягнути пакет і приготувати смачну страву. Спасибі господині за фотозвіт!

В результаті у Алюшкі вийшов ось такий квасок, заморожений кубиками. Вона його розподілила в пакетики і відправила до зими в морозильну камеру. Відмінний варіант заморозки, велике спасибі цій чудовій господині!

Ось таким способом в цьому році заморозила квасок моя постійна читачка Алюшка. Вона його перемолола на м'ясорубці, виклала в пластикові контейнери і заморозила. На мій погляд рішення просто супер!

Ось таку величезну сливу заморозила елена МК, вона її розрізала навпіл, вийняла кісточки і заморозила порційно в пакети ... взимку така слива просто знахідка, адже з неї можна приготувати найрізноманітніші страви ... молодець господиня! зима буде смачною!

Друзі, в черговий раз дивуюся, які у нас все ж чудові господині, весь час щось новеньке вигадують і втілюють. Так, Вікторія заморозила гарбуз кубиками, а взимку готує з неї різні смачні і корисні страви, наприклад, гарбузове печиво. Це ж просто чудово! Гарбуз вона порізала невеликими кубиками і заморозила порційно в одноразові пакети. Розумниця!

А ось малина, котру заморозила Надія. Для цього вона використовувала пластикову тару, в якій ягоди гарантовано залишаться цілими і не ушкодженими. Відмінне рішення!!! Взимку така свіжозаморожена малина стане просто знахідкою для приготування різних страв!

Смачні заготовки на зиму в розпалі, і ось чергове фото від господині Leptusa, яка вже встигла заморозити багато смачної сливи з кісточками, з якої вона планує взимку варити вітамінний, дуже смачний компот. Заморожувала вона сливу порційно в пакетах.

Взимку з баклажанів можна приготувати найрізноманітніші страви, тому Leptusa вже зараз намагається запастися цим смачним і корисним овочем, заморожуючи його кубиками. Шкірку вона очистила і дрібно нарізала, заморозивши в порційні пакети.

А ось так взбитий персик виглядає в контейнері, зберігати які дуже зручно, оскільки він займає зовсім небагато місця. Спасибі цій господині, що вона знаходить час поділитися досвідом з іншими читачами!

А ось в такому варіанті заморожує персики Leptusa, яка прислала мені сьогодні кілька фото. Вона їх взбиває занурювальним блендером і заморожує в одноразові пластикові контейнери, а взимку додає в кашки, морозиво та інші страви. Молодець!

Чергову фотографію прислала мені моя постійна читачка Alla, яка на цей раз заморожувала персики. Вона їх помила, просушити, витягла кісточки, порізала на шматочки і помістила в порційні пакети. Взимку такі персики - просто знахідка!

Ще Alla Skirka заморозила абрикосу, попередньо вийнявши кісточки і порізавши на шматочки. Цей фрукт можна використовувати взимку для приготування різних страв, причому не тільки компоту, а й різної випічки.

А ось це заморожена, смачна і корисна чорна смородина, невелика жменя якої прикрасить смак будь-якого компоту. Я дуже люблю цю ягоду, іноді її взбиваю блендером, додаю цукор і заморожую в невеликих пляшечках з-під йогурту, а взимку використовую як добавку до морозиву або млинців. Alla Skirka вирішила заморозити цю ягідку цілою. Просто супер!

Але це ще не все! Alla заморозила білокачанну капусту, розрізавши її на невеликі шматочки. Чесно кажучи для мене це відкриття, ніколи не морозила капусту, але обов'язково спробую! Спасибі моїй читачці за величезну працю, яку вона виконала, ще й знайшла час щоб вислати фото !!!

А ось так Alla Skirka вирішила заморозити кольорову капусту, попередньо її помивши, обсушивши та розділивши на суцвіття. У такому вигляді кольорова капуста відмінно збережеться, а взимку її можна буде додати в суп і вийде відмінна овочева перша страва. Дуже акуратно, просто радує око! Яка ж ця господиня молодчина!

На приготування компотів не обов'язково витягувати кісточки з вишні, саме для таких цілей Alla Skirka заморозила вишню з кісточками. До речі теж в порційних пакетах, що дуже зручно, дістав порцію, кинув в киплячу воду і смачний вітамінний компот готовий! Молодець!

Із задоволенням публікую нові фото заморозок, які прислала мені Alla Skirka, вона морозить багато різних продуктів, оскільки у неї з'явилася нова велика морозильна камера. Наприклад в порційних пакетах для приготування різних тортиків, вона заморозила вишню без кісточок. Це дуже зручно і смачно, знаю з особистого досвіду.

А ось Leptusa - молода господиня і мама сама назбирала чорницю, перебрала її та заморозила. Її маленький синок дуже любить вареники з чорницею, і тепер вона зможе всю зиму годувати синочка його улюбленою і дуже корисною стравою ... спасибі за надіслану фотографію, чорниця просто ням-ням !!!

Ну як же взимку без зелені, її ми додаємо практично в усі страви ... про це подбала моя читачка Alla Skirka, яка заморозила зелень кропу ... так, це нелегка праця, адже кріп, перш ніж заморозити, потрібно перебрати, помити, обсушити, порізати і тільки потім розкласти по пакетах ... але, воно того варте ... Приємно, коли взимку все під руками, адже не завжди можна купити свіжий кріп або петрушку ... Alla цю проблему вирішила, молодець!

А ось так, в спеціальних контейнерах ця чудова господиня заморозила ягоди полуниці, з якої взимку можна приготувати неймовірно смачний компот та інші різні страви ... дуже апетитно, дуже акуратно виглядає!

Також в порційних пакетах Alla Skirka заморозила щавель, попередньо його помивши, просушивши і порізавши ... тепер взимку вона зможе готувати для своєї сім'ї смачний зелений борщ ... молодец !!!

Моя постійна читачка Alla Skirka прислала мені сьогодні відразу чотири фотографії своїх заморозок ... а ще написала, що давно мріяла про морозильну камеру і нарешті її мрія здійснилася, тепер вона зможе заморожувати багато різних продуктів, а взимку готувати різні смачні страви .. . Вітаю з таким придбанням !!! Наприклад, зелений горошок, Alla заморозила в порційних поліетиленових пакетах, що дуже зручно!

Ось таким способом, не очищаючи від гілочок, заморожує виноград Денис. Взимку з такого винограду виходить відмінний, дуже смачний, насичений компот. До речі це виноград, який вирощує Денис сам. Величезне спасибі за цікавий фотозвіт.

Коментарі

добрый вечер! подскажите, а стручковую зеленую фасоль можно замораживать? и если да, то как? заранее спасибо!

Tanya, обязательно заморозьте стручковую фасоль, потом зимой сможете готовить ее в сухариках, добавлять в суп и т.д. Заморозить ее очень просто! Желательно использовать молодые стручки старайтесь выбирать фасоль без грубых жилок, иначе их придется снимать дополнительно. Вначале фасоль хорошенькл промойте и оставьте, чтобы стекла вода. Обрежьте с обеих сторон кончики и порежьте фасоль на кусочки. Чтобы фасоль сохранила свой приятный зеленый цвет, ее необходимо бланшировать: в кастрюле вскипятите 1 литр воды, добавьте соль, частями выкладывайте фасоль в кипящую воду, после закипания уменьшите огонь и варите около 2 минут. Отваренную фасоль переложите в холодную воду и оставьте еще на 5 минут (так сохранит свой цвет). Откидываем на дуршлак, после чего на полотенце, чтобы фасоль полностью просохла. Все! Можно замораживать! Я это делаю порционно в полиэтиленовых кулечках! Зимой просто находка! Успехов Вам,Tanya!

отличный, очень интересный сайт, всего много полезного, особенно заинтересовала статья о заморозках))) спасибо за труд!

Римма, рада приветствовать вас на своем блоге... очень рада, что статья для вас полезная, уже много лет замораживаю разные ягоды, фрукты, овощи и грибы, зимой это просто палочка-выручалочка!!!

Девченки, а кто-то яблоки замораживает? в этом году их такой урожай, что не знаю прям что делать, и насушила, и закатала компоты и варенья наварила... есть место в морозилке, вот я подумала, может можно заморозить? и что потом из замороженных приготовить? Сейчас заморозила сливы, большие, разрезала пополам и косточки из них вынула, замораживала в полиэтиленовых кулечках порционно))) вот как на фото!

еленаМК, вы правы, в этом году какой-то невероятный урожай, у меня уже морозилка забита, и кстати, яблоками в том числе... их можно и нужно замораживать и сделать это можно несколькими способами... я делаю так! яблоки чищу, разрезаю на 4 части, а потом каждую часть нарезаю тонкими скибочками, это яблоки для выпечки, например, яблочного пирога, шарлотки и т.д. Яблоки можно разрезать на 4 части, не чистя, разложить в порционные мешочки, а зимой варить вкусный компот, добавив например, несколько ягод малины, вишни или клубники... в любом случае получится вкусно... очень хорошо, что вы заморозили сливу, я тоже морожу, как и вы, разрезая пополам и вынимая косточку... огромное спасибо за фото, я обязательно его опубликую!!! будут еще вопросы, пишите, с удовольствием на них отвечу!!!

я осенью заморозила тыкву, кстати впервые, и очень довольная результатом, всю зиму пеку тыквенное печенье, которое мой сынок просто обожает, а еще из такой тыквы можно приготовить вкусный суп-пюре, кашу и много разных других блюд))) очень рекомендую!!! для заморозки использовала одноразовые пакеты с липучкой, а тыкву нарезала небольшими кубиками))) вот так как на фото!

Виктория, вы просто молодчина!это отличное решение, ведь тыква это кладезь витаминов и микроэлементов, а в замороженном виде они практически полностью сохраняются! обязательно в этом году позабочусь, чтобы зимой печь печенье и варить кашу из тыквы!!! СПАСИБО!

очень многими вашими советами воспользовалась при заморозке разных ягод, овощей и фруктов, за что вам огромное спасибо! Зима будет вкусной!

Лиля, очень рада, что смогла принести какую-то пользу! Зима длинная, и так хочется вспомнить о лете, вы правы с заморозками она будет очень вкусной!

подскажите пожалуйста, можно ли заморозить на зиму щавель, и если да, то как? спасибо)))

veron_ika, конечно заморозить щавель можно! его нужно помыть, хорошенько просушить и сложить порционно в кулечки и заморозить. Я так всегда делаю и зимой варю зеленый борщ.

Ирина, огромное спасибо за быстрый ответ... я все для себя уяснила, но все же подожду пока вы опубликуете на сайте...

muchka, отлично, заходите всегда рада!!! постараюсь опубликовать как можно быстрее!

Ирина, подскажите пожалуйста, а можно ли заморозить кабачки, и если да, то как это лучше сделать? буду безмерно благодарна!

muchka, конечно кабачки можно замораживать, а зимой из них готовить много разных блюд, например, ту же икру, куриное филе с кабачками или рагу... кроме того, мороженные кабачки можно добавлять в супы... muchka, замораживать кабачки можно несколькими способами, мне лично очень нравится мелким кубиком для икры, а можно брусочками, еще как вариант - кольцами или полукольцами... только учтите, лучше выбрать кабачки молоденькие, тонкие без семян внутри, тогда кожицу снимать не нужно... я обязательно буду замораживать кабачки на зиму и опубликую на эту тему пост, так что заходите... постараюсь в ближайшее время! успехов!

заморозила ще трохи персиків, ось що в мене вийшло!

Alla Skirka, вийшло просто чудово, зимою просто знахідка!!! дякую за фото!

вчора заморозила трохи абрикосів, витягнула з них кісточкі, і розфасувала по порційним мішечкам, сподіваюсь заморозиться гарно! фото як завжди висилаю^=^

Alla Skirka, ви молодець, абрикоса чудово заморожується і зимою іі можна використовувати для приготування різних страв - від компотів, до випечки! так що ви мудро поспутили)))

Я далі займаюся заморозками... на цей раз заморозила чорну смородину в порційних пакетах, вишню - з кісточками і нез них, кольорову та звичайну капусту))) фото додаю!

Alla Skirka, ви молодець!!! Правильно робите, зимою як знайдете, все знабиться, можно буде готувати улюблені страви, десерти, варити свіжі компоти, та багато іншого... окреме дякую за світлини ваших заморозок, з задоволенням публікую і чекаю на нові!!! Успіхів!

Доброго дня, Ірино! Моій радості немає меж, накінець то ми з чоловіком придбали морозильну камеру, вже іі встановили і я вже роблю перші заморозки... це зелений горошок, зелень укропу, щавель і ягоди полуниці...у мене досить велика морозилка на 7 поличок, тому планую багато чого заморозити... дякую за гарні поради, і як завжди висилаю фото!!!

Alla Skirka, я вас вітаю з таким чудовим придбанням!!! у мене морозилка вже років 12, і я морожу все що тільки можна, а зимою це просто знахідка!!! дуже дякую за чудові фото, с задоволенням іх опублікую... висилайте ще фото того, що будете морозити в майбутньому, завжди рада!!!

сегодня готовила супчик из замороженного горошка и цветной капусты... получилось просто потрясающе, на кухне стоял аромат ЛЕТА! теперь буду замораживать больше! к сожалению у меня нет отдельной морозилки, но холодильник большой, поэтому одну полочку в морозилке выделю под заморозки! спасибо!

ВАЛЮША, я кстати сегодня тоже варила суп с горошком, вот это совпадение! очень вкусно и удобно, вытащил, кинул в кастрюлю и готово!

я колись завжди запасала на зиму зелень з сіллю, але це настільки мені не подобалось, дуже важко вгадати скільки покласти в страву, щоб не пересолити...з недавнього часу петрушку і кріп заморожую, і дуже рада результатом, у стравах заморожена зелень, як свіжа...

Ліліана, я також не люблю засолену зелень і вже давно так не практикую, з того часу, як на кухні з"явилася морозилка... заморожена зелень як свіжа, згідна з вами на всі 100 процентів)))

Ирина, а вы тыкву замораживаете? и если да, то как))) так хочется зимой вкусной и полезной кашки))) спасибо!

Алина, да, конечно тыкву можно заморозить на зиму, причем двумя способами. 1 - сырую тыкву чистите, нарезаете небольшими кубиками, складываете порционно в кулечки или пластмассовые контейнеры и замораживаете. 2 - тыкву немного провариваете, блендером превращаете в пюре и также порционно замораживаете))) спасибо что напомнили, тоже немного заморожу, места еще в морозилке найду!

а я с некоторых пор тоже замораживаю яблоки, зимой очень удобно, можно их использовать как на компот, так и для начинки, например, в яблочный пирог... интересно, что они совершенно не теряют своих качеств... Ирина, у вас очень интересный блог, много всего полезного... интересные и не сложные блюда... видно, что автор вкладывает душу... СПАСИБО!

Виктория, спасибо, что нашли минутку, чтобы поделиться опытом... я тоже когда остается место в морозилке стараюсь хоть немного наморозить яблок, они действительно очень выручают зимой, когда под руками нет свежих...

Я тоже любитель чего нибудь да заморозить. Прочитала комментарии вроде бы нет того, чем хочу поделиться: очень люблю борщ, особенно в холодный сезон, свекла не проблема, но свекольная ботва придает особый вкус и поэтому я ее не выбрасываю, а мою, когда подсохнет - режу, укладываю порционно и в морозильник, когда готов борщ - не размораживая кладу в кастрюлю буквально на три минуты, все! Спасибо за ваш сайт, очень интересный!!! Да еще в этом году буду пробовать заморозить мангольд, может быть у кого нибудь есть опыт?

Ольга, спасибо огромное за комментарий и такую полезную для меня информацию... теперь я обязательно заморожу свекольную ботву, она действительно придает особый вкус блюду... давно хотела это сделать, но никак не решалась... по поводу мангольда (листовой свеклы) я никогда ее не пробовала морозить, но точно знаю, что прежде чем замораживать, ее нужно несколько минут проварить, остудить и заморозить... Ольга, а что еще интересненького вы замораживаете?

а я практикую замораживать яблоки, в саду их очень много... яблоки мою, разрезаю на дольки и замораживаю... зимой использую в компот и в яблочные пироги... очень вкусно получается)))

Катарина, я тоже замораживаю яблоки, так же как и вы, когда есть место в морозилке... яблоки действительно можно потом использовать для пирогов, и получается очень вкусно))) спасибо, что не поленились поделиться опытом!!!!

а я заморозила ожину, цього року така спека, ожина дуже велика і солодка... дуже люблю компот з яблук і ожини... колись закатувала в 3-х літрові банки, але тепер здоров"я не дозволяє займатися закрутками, тому прекрасне рішення у данному випадку, саме заморожена ягода... зимою компот виходить просто чудовий, смачний і ароматний... практикую так уже декілька років і дуже задоволена результатом... а ще ожину можно розморозити, засипати цукром і з"істи, вона зовсім не втрачає своіх властивостей... Ірино, дякую за цікаву інформацію і сайт загалом... все дуже красиво, зрозуміло і доступно...особливо хочу відзначити красиві фото... ви молодець!

павлина, я також заморозила багато ожини, цього року іі багато, зимою виходить чудовий компот... дякую за коментар, заходьте частіше, дуже рада!

сегодня заморозила персики... попались очень очень спелые, поэтому я их очистила от кожицы, вытащила косточку, взбила блендером... сахар не добавляла... разлила по бутылочкам из-под йогурта и заморозила... замороженный таким способом персик подходит для мороженного, получается очень вкусно... по этому же принципу замораживаю абрикосы, только добавляю сахар)))

Alisa, я тоже так замораживаю персики, зимой это просто находка! Спасибо что поделились опытом!

заморозила чернику, супер... теперь зимой буду готовить вареники с черникой... спасибо за такую нужную и полезную статью...

Влада, на здоровье! Если не тяжело, поделитесь что вы еще замораживаете?

Ирина, скажите из вишен нужно вынимать косточки, чтобы заморозить? Хочу заморозить, очень люблю вишневый компот...

Eliza, для компота совершенно не обязательно заморачиваться и вынимать косточки))) замораживайте с косточками, только прежде, помойте вишню и обсушите, чтобы она не слиплась одним комом!

У вас есть страничка в Контакте?

Наташа, в Контакте у меня странички нет, зато есть в Facebook, заходите всегда рада!!!

Здравствуйте, Спасибо за ваш труд — сайт замечательный - блюда интересные и вкусные… Я из перечисленных заморозок пробовала почти все, перец и помидоры всегда расходуются полностью. В этом году попробовала заморозить ОГУРЦЫ для зимней окрошки. Берем огурчики с грядки, моем, режем кубиками, просушиваем, раскладываем в морозилке не толстый( до 1 см) слой, после полной заморозки ссыпаем в один кулек. А зимой не размораживая бросаем в окрошку. Хочется увидеть рецепты содержащие поменьше калорий ... Вы не просчитываете калорийность ваших блюд?

Наташа, спасибо большое за комментарий и интересный совет по поводу заморозки огурцов, давно хотела попробовать их замораживать и не решалась, теперь попробую обязательно... По поводу калорийности блюд, я их к сожалению не считаю.

сегодня заморозила зеленый горошек... зделала все как вы сказали... надеюсь на отличный результат... раньше всегда покупала в супермаркете...

Алефтина, уверяю вас , результат будет отменный!

Сторінки

Коментувати