Білий хліб з кмином на сироватці

Опубліковано користувачем Irina

Раніше я завжди готувала хліб на воді або на молоці. Цього разу хочу запропонувати дуже вдалий рецепт хліба на молочній сироватці, з домашнього молока. Сироватку мені привезла невістка, за що їй величезне спасибі, тому що на її основі можна приготувати багато різних страв, наприклад, Паляниці на сироватці. Хліб виходить просто супер, з ніжним пористим м'якушем і хрусткою скоринкою. Хліб на сироватці зовсім не кришиться, тому відмінно підійде для бутербродів. У мене дуже люблять хліб з кмином, тому я його додала, ви ж дивіться за своїм смаком. Не любите - не додавайте! Дуже вдалий рецепт, тому рекомендую спробувати!

Для приготування білого хліба з тмином на сироватці нам знадобиться:

  • 600 гр. борошна
  • 30 гр. живих дріжджів або 1 ст.л. сухих
  • 350 мл. сироватки
  • 1.5 ст.л. цукру
  • 1 ст.л. солі
  • 3 ст.л. рослинного масла
  • Кмин

Ось такі продукти нам знадобляться, щоб спекти неймовірно смачний домашній хліб на молочній сироватці.

Борошно відразу просіюємо.

Тепер необхідно приготувати опару. Для цього в миску наливаємо сироватку кімнатної температури, додаємо дріжджі, цукор і за допомогою вінчика добре розмішуємо, щоб дріжджі повністю розчинилися.

Додаємо кілька ложок борошна, добре перемішуємо, накриваємо чистим рушником і залишаємо в теплому місці на 15-20 хвилин.

Коли з'явиться ось така "шапочка", це означає, що можна готувати далі.

Щоб швидко замісити тісто, я скористалася своєю новою кухонною машиною Кенвуд, оскільки дуже хотілося випробувати її на ділі. Якщо у вас немає такої помічниці, замішуємо тісто руками. У чашу виливаємо нашу опару.

Додаємо частину борошна і сіль.

Починаємо замішувати тісто.

У процесі замішування додаємо решту борошна і кмин.

Я змінила насадку і продовжила заміс. На даному етапі додаємо олію.

Ось таке тісто у мене вийшло. Воно абсолютно не липнуло до рук.

Накриваємо тісто чистим рушником і залишаємо, щоб підростало приблизно на 1 годину.

Тісто чудово піднялося і збільшилася в обсязі в 2.5 рази.

Обминаємо тісто руками.

Форму для випічки, у мене кругла, змащуємо олією та викладаємо тісто. Накриваємо рушником і залишаємо ще на 30 хвилин. Тим часом включаємо духовку, щоб вона добре прогрілася.

Тісто у формі дуже добре піднялося. Верх змащуємо водою.

Випікаємо наш хлібчик на сироватці при температурі 180 градусів приблизно 1 годину, або до сухої палички. Ось такий високий, рум'яний, дуже апетитний та ароматний хліб вийшов.

Даємо хлібу трохи охолонути і перекладаємо на решітку до повного охолодження.

Хліб вийшов з неймовірно смачною хрусткою скоринкою, він відмінно пропікся.

Домашній хліб не зрівняється ні з чим, він настільки смачний, що розійшовся до кінця дня. Дуже вдалий рецепт хліба на сироватці. Обов'язково спробуйте!

А це для гарного настрою! Моя постійна читачка Вікторія дуже любить фотографувати квіти, причому багато з них вона вирощує сама. Цього разу хочу поділитися ніжною, неймовірно красивою фотографією троянди. Яка ж вона красива! Величезне спасибі Вікторії за гарний настрій!

СМАЧНОГО!

Коментарі

Опубліковано 14 серпня 2020 - 10:54 користувачем AllaSkirka

Ірочка, нарешті дійшли руки до хлібчика! Який він вийшов смачнючий, просто неймовірний, скоринка гарно зарум"янилася, а всередині чудово пропікся. Випікала у формах для кекса. Дуже дякую за чудовий рецепт, дуже нам сподобався хлібчик! Набагато смачніший, ніж магазинний! фоточки свого хлібчика вислала)

Опубліковано 14 серпня 2020 - 15:44 користувачем Irina

AllaSkirka, твій хлібчик просто фантастичний, такий пухкенький та апетитний, ти справжня господиня!!!! дуже дякую за чудові фоточки!

Опубліковано 28 липня 2020 - 18:50 користувачем Галина

Спасибо, очень интересно!

Опубліковано 29 липня 2020 - 09:08 користувачем Irina

Галина, большое спасибо за комментарий!

Опубліковано 28 липня 2020 - 23:53 користувачем Leptusa

Домашний хліббчик...мммм...уявляю який аромат стояв у Вашій кухні, дуже гарні фото!!!

Опубліковано 29 липня 2020 - 09:26 користувачем Irina

Leptusa, ага! це ви точно підмітили, аромат такий, що сусідка постукала в двері і спитала, що це я таке готую! Хліб на сироватці - це щось неймовірне, дуже смачна серединка і хрустка скоринка! неодмінно приготуйте, як будете мати сироватку!

Коментувати