Раніше я завжди готувала хліб на воді або на молоці. Цього разу хочу запропонувати дуже вдалий рецепт хліба на молочній сироватці, з домашнього молока. Сироватку мені привезла невістка, за що їй величезне спасибі, тому що на її основі можна приготувати багато різних страв, наприклад, Паляниці на сироватці. Хліб виходить просто супер, з ніжним пористим м'якушем і хрусткою скоринкою. Хліб на сироватці зовсім не кришиться, тому відмінно підійде для бутербродів. У мене дуже люблять хліб з кмином, тому я його додала, ви ж дивіться за своїм смаком. Не любите - не додавайте! Дуже вдалий рецепт, тому рекомендую спробувати!
Для приготування білого хліба з тмином на сироватці нам знадобиться:
- 600 гр. борошна
- 30 гр. живих дріжджів або 1 ст.л. сухих
- 350 мл. сироватки
- 1.5 ст.л. цукру
- 1 ст.л. солі
- 3 ст.л. рослинного масла
- Кмин
Ось такі продукти нам знадобляться, щоб спекти неймовірно смачний домашній хліб на молочній сироватці.
Борошно відразу просіюємо.
Тепер необхідно приготувати опару. Для цього в миску наливаємо сироватку кімнатної температури, додаємо дріжджі, цукор і за допомогою вінчика добре розмішуємо, щоб дріжджі повністю розчинилися.
Додаємо кілька ложок борошна, добре перемішуємо, накриваємо чистим рушником і залишаємо в теплому місці на 15-20 хвилин.
Коли з'явиться ось така "шапочка", це означає, що можна готувати далі.
Щоб швидко замісити тісто, я скористалася своєю новою кухонною машиною Кенвуд, оскільки дуже хотілося випробувати її на ділі. Якщо у вас немає такої помічниці, замішуємо тісто руками. У чашу виливаємо нашу опару.
Додаємо частину борошна і сіль.
Починаємо замішувати тісто.
У процесі замішування додаємо решту борошна і кмин.
Я змінила насадку і продовжила заміс. На даному етапі додаємо олію.
Ось таке тісто у мене вийшло. Воно абсолютно не липнуло до рук.
Накриваємо тісто чистим рушником і залишаємо, щоб підростало приблизно на 1 годину.
Тісто чудово піднялося і збільшилася в обсязі в 2.5 рази.
Обминаємо тісто руками.
Форму для випічки, у мене кругла, змащуємо олією та викладаємо тісто. Накриваємо рушником і залишаємо ще на 30 хвилин. Тим часом включаємо духовку, щоб вона добре прогрілася.
Тісто у формі дуже добре піднялося. Верх змащуємо водою.
Випікаємо наш хлібчик на сироватці при температурі 180 градусів приблизно 1 годину, або до сухої палички. Ось такий високий, рум'яний, дуже апетитний та ароматний хліб вийшов.
Даємо хлібу трохи охолонути і перекладаємо на решітку до повного охолодження.
Хліб вийшов з неймовірно смачною хрусткою скоринкою, він відмінно пропікся.
Домашній хліб не зрівняється ні з чим, він настільки смачний, що розійшовся до кінця дня. Дуже вдалий рецепт хліба на сироватці. Обов'язково спробуйте!
А це для гарного настрою! Моя постійна читачка Вікторія дуже любить фотографувати квіти, причому багато з них вона вирощує сама. Цього разу хочу поділитися ніжною, неймовірно красивою фотографією троянди. Яка ж вона красива! Величезне спасибі Вікторії за гарний настрій!
СМАЧНОГО!
Коментарі
AllaSkirka, твій хлібчик просто фантастичний, такий пухкенький та апетитний, ти справжня господиня!!!! дуже дякую за чудові фоточки!
Спасибо, очень интересно!
Галина, большое спасибо за комментарий!
Домашний хліббчик...мммм...уявляю який аромат стояв у Вашій кухні, дуже гарні фото!!!
Leptusa, ага! це ви точно підмітили, аромат такий, що сусідка постукала в двері і спитала, що це я таке готую! Хліб на сироватці - це щось неймовірне, дуже смачна серединка і хрустка скоринка! неодмінно приготуйте, як будете мати сироватку!
Ірочка, нарешті дійшли руки до хлібчика! Який він вийшов смачнючий, просто неймовірний, скоринка гарно зарум"янилася, а всередині чудово пропікся. Випікала у формах для кекса. Дуже дякую за чудовий рецепт, дуже нам сподобався хлібчик! Набагато смачніший, ніж магазинний! фоточки свого хлібчика вислала)