Холодець зі свинини

Опубліковано користувачем Irina

Таку страву, як холодець, я готую двічі на рік – на Різдво та на Великдень. Дуже люблю холодець із курки, але цього разу у мене холодець зі свинини. Процес приготування холодцю досить трудомісткий, тому, мабуть, готую його не так часто. Мені дуже подобається, коли холодець прозорий, а ось мої домашні люблять, щоб у холодці було лише виключно м'ясо, жодної шкіри, хрящиків тощо. Холодець потрібно варити на дуже слабкому вогні, щоб він не кипів. Щоб холодець вийшов смачним, необхідно дотримуватися кількох правил, а саме вибрати правильне м'ясо, перед варінням м'ясо обов'язково замочити, злити першу воду після закипання холодцю, забезпечити правильну температуру для його застигання. Ось тоді холодець гарантовано вийде! І ще, я желатин у холодець не додаю, бо добре проварене м'ясо, зробить свою справу та холодець застигне сам. Найсмачніший прозорий холодець зі свинини, з хріном чи гірчицею – від такої страви навряд чи відмовляться навіть ті, хто вважає у тарілці кожну калорію.

Для приготування холодцю зі свинини нам знадобиться:

  •     2 свинячі ніжки (приблизно 700 гр.)
  •     Свиняча гомілка
  •     1 кг свинячого м'яса
  •     Свинячі шкірки
  •     2 великі моркви
  •     2 цибулини
  •     Часник
  •     Лавровий лист
  •     Сіль, перець горошком, перець запашний
  •     6-8 літрів води

Одним з головних інгредієнтів холодцю є свинячі ніжки, тобто найнижча їх частина. Саме завдяки ніжкам холодець гарантовано застигне без желатину. Решту м'яса можна додати на свій смак. Це може бути курка, індичка, свинина чи яловичина на кісточці. Краще, щоб м'ясо було з жилками та зі шкіркою, адже це також сприяє кращому застиганню. Але свинячі ніжки повинні бути обов'язково. Я готувала холодець повністю із свинини.

Перш, ніж приступити до варіння, м'ясо та ніжки необхідно замочити, щоб з м'яса видалити залишки крові, що згорнулася. Попередньо замочене м'ясо розм'якне, його можна буде легко очистити. Я замочую м'ясо на ніч, після чого ретельно скоблю свинячі ніжки та шкірки, видаляючи закопчені місця. Свинячі ніжки краще розрізати навпіл.

Всі овочі чистимо та миємо. М'ясо заливаємо водою, щоб воно повністю його покривало та ставимо варитись на повільному вогні. Коли холодець почне кипіти, почне з'являтися піна, тоді зливаємо повністю воду, промиваємо ще раз м'ясо, заливаємо його водою, так, щоб вода була вище рівня м'яса на два сантиметри та ставимо варитися. Багато хто нехтує цією процедурою, вважаючи, що видалення піни шумівкою цілком достатньо для того, щоб отримати прозорий бульйон. Може воно й так, але я завжди зливаю. Мало того, щоб холодець вийшов прозорим, не варто допускати інтенсивного кипіння вмісту каструлі. Після того, як холодець закипів, варимо його щонайменше 6 годин, на дуже маленькому вогні, не накриваючи кришкою.

Проваривши холодець 1 годину, додаємо в нього моркву, цибулю, лавровий лист, сіль, часник та перець горошком. Після того, як холодець буде зварений, шумівкою виймаємо м'ясо з бульйону. Бульйон проціджуємо через друшляк. Залишаємо одну моркву для прикраси.

М'ясо акуратно відокремлюємо від кісток, дрібно нарізаємо. Робити це треба дуже уважно, щоби не пропустити маленькі кісточки. Хто любить шкірки та хрящі також їх нарізаємо. Нарізаємо їх дрібно та змішуємо з м'ясом. Як я писала вище, я використовую лише м'ясо.   

Розкладаємо м'ясо у тарілки або спеціальні лотки для холодцю та заливаємо бульйоном. У кожну тарілку з холодцем додаємо зубок, вичавленого через прес часнику, сіль, чорний перець та акуратно перемішуємо, щоб бульйон лишився прозорим. Пробуємо на смак. Якщо чогось не вистачає, додаємо. Прикрашаємо холодець вареною морквою, яйцем та зеленню петрушки.

Для того, щоб холодець добре застиг, йому потрібна «правильна» температура. Ставимо холодець у холодильник до повного застигання. Це триватиме приблизно 4-5 годин.

Ось такий смачний, м'ясний холодець у мене вийшов!

Пробуватимемо холодець на Різдво! Сподіваюся, всім сподобається, я дуже старалася!

СМАЧНОГО!

Коментарі

Опубліковано 08 січня 2024 - 18:15 користувачем Марія

Вперше готувала холодець, все вийшло чудово! дякую за рецепт та зрозумілий опис! фото свого холодцю вислала)

Опубліковано 09 січня 2024 - 09:24 користувачем Irina

Марія, дуже тішуся, що холодець сподобався! фото чудове, щиро дякую, найближчим часом його опублікую!

Опубліковано 05 грудня 2021 - 10:37 користувачем Агата

очень аппетитно выглядит) буду готовить) спасибо за подробное описание!

Опубліковано 05 грудня 2021 - 17:14 користувачем Irina

Агата, готовьте на здоровье!!! Это хорошо проверенный рецепт, я такой холодец готовлю два раза в год! Успехов!

Опубліковано 08 серпня 2016 - 13:54 користувачем Alla Skirka

холодец получился очень вкусным, готовила максимально придерживаясь рецепта, гостям понравился, съели на ура... особенно мужская половина )))
спасибо большое за рецепты, все что готовила, всегда все получается!!!
фото моего "шедевра" выслала на почту!

Опубліковано 08 серпня 2016 - 18:37 користувачем Irina

Alla Skirka, ну просто супер, я очень рада, что у вас получился холодец! да. мужчины такое блюдо любят, это точно!
спасибо за чудесное фото, с удовольствием опубликую!

Опубліковано 10 квітня 2014 - 14:35 користувачем Гала

Попробую приготовить холодец на пасху, надеюсь все получится)) На ваших фото он ну очень аппетитный....

Опубліковано 10 квітня 2014 - 22:24 користувачем Irina

Гала, конечно получится, просто следуйте всем советам, которые я даю в описании, и результат гарантирован! Успехов!

Опубліковано 10 січня 2014 - 22:54 користувачем salamandra

Ірино я ще ніколи не бачила гарнішого холодцю! Мені дуже цікаво, який він на смак! Аж слюнка потекла!)
Ви спарвжній кулінар!
Ваші гості мабуть були дуже задоволені)

Опубліковано 11 січня 2014 - 23:13 користувачем Irina

Дякую за таку високу оцінку моіх старань. Холодець дійсно вийшов дуже і дуже смачний, особливо була задоволена чоловіча половина гостей. Дякую!!!

Коментувати

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.