Нещодавно в супермаркеті купила на пробу баночку Варення із зелених волоських горіхів (виробник Азербайджан), яка до речі не з дешевих, і була здивована його незвичайним смаком. А сьогодні мені випала нагода приготувати таке варення самій. В інтернеті довго шукала відповідний рецепт, дізналася багато корисного та цікавого, наприклад, що під час приготування горіхи потрібно вимочувати в гашеному вапні. Але я знайшла легший та доступніший рецепт, за яким варення виходить дуже оригінальним та неймовірно смачним. Для цього варення підійдуть лише молоді (молочні) горіхи, у яких усередині ще не почала формуватися щільна оболонка. За смаком та за зовнішнім виглядом Варення із зелених волоських горіхів нагадує чорнослив. Варити таке варення зовсім не важко, при цьому досить тривалий процес. Запевняю вас, правильно зварене Варення із зелених волоських горіхів – це справжній делікатес!
Для приготування Варення із зелених волоських горіхів нам знадобиться:
- 1 кг зелених (молодих) волоських горіхів
- 1 літр води
- 1 кг цукру
Для приготування Варення із зелених волоських горіхів нам потрібні зелені, ще зовсім молоденькі молочні горіхи, у яких ще не сформована шкірка.
Насамперед потрібно підготувати самі горішки. Щоб руки не забарвилися у темний колір (дуже довго та важко потім відмиваються) для обробки горіхів краще одягнути рукавички. З кожного горіха зрізаємо з обох боків хвостики.
За допомогою шила, спиці або іншого пристрою робимо кілька проколів у горішку.
Я для цього використовувала виделку.
Якщо горіх не протикається або протикається насилу, значить усередині вже почала формуватися шкірка, тому такі горіхи для приготування варення не підходять.
Заливаємо волоські горіхи холодною водою.
Їх потрібно вимочувати у холодній воді протягом 10 днів, періодично змінюючи воду.
Я міняла воду 3 рази протягом дня – вранці, в обід та ввечері.
Щоразу, коли горіхи стоять у воді, вона починає темніти. Так і має бути, це з горіхів виходить гіркота.
Самі горішки теж поступово темнітимуть.
Ось так виглядають вимочені горіхи на десятий день, вони дуже потемніли.
Воду з горіхів зливаємо.
Викладаємо горіхи в каструлю, заливаємо чистою водою та ставимо на сильний вогонь. Коли вода закипить, зменшуємо вогонь до мінімального, накриваємо кришкою каструлю та варимо горіхи 3 години.
Під час варіння перевіряємо, чи не википіла вода.
Якщо води мало, додаємо окропу так, щоб він покривав усі горіхи.
Коли горіхи зваряться вони будуть чорного кольору, їхню готовність (вони мають бути м'якими) можна перевірити за допомогою зубочистки.
Горіхи повинні легко протикатися.
Воду, що залишилася, зливаємо.
Для подальшого приготування Варення із зелених волоських горіхів нам знадобиться всього два інгредієнти — вода та цукор.
Варимо сироп.
Я для цього використовувала мультиварку.
Якщо мультиварки немає, в чисту каструлю наливаємо воду, додаємо цукор та чекаємо, щоб закипіло.
Коли сироп закипить, відправляємо в нього горішки.
Після закипання варимо горіхи 5 хвилин.
Вимикаємо мультиварку та залишаємо до повного остигання.
В ідеалі, щоб горіхи стояли в сиропі 12 годин, за цей час вони добре наситяться солодким сиропом.
Потім знову доводимо Варення із зелених волоських горіхів до кипіння і варимо 5 хвилин.
Далі робимо те саме - охолоджуємо, даємо настоятися та повторюємо все знову.
Щоразу сироп ставатиме густішим, а горіхи солодшими.
Я Варення із зелених волоських горіхів проварювала 5 разів.
Все! Наше смачне Варення із зелених волоських горіхів готове!
Розливаємо варення у стерильні баночки, накриваємо кришками та закриваємо.
Незважаючи на тривалий та копіткий процес приготування, варення виходить просто неймовірно смачним, незвичайним, а головне корисним!
За цим рецептом Варення із зелених волоських горіхів виходить зовсім не нудотним, горіхи м'які та неймовірно смачні!
А це для гарного настрою! На світлині дерево, з якого я збирала горішки для приготування варення. На наступний рік я обов'язково приготую такого варення якомога більше, тому що тепер точно знаю, як його готувати та впевнена, що воно виходить дуже смачним!
СМАЧНОГО!
Коментарі
Claire, to health! Thanks for the comment!
Добрый день спасибо за интересный рецепт, никогда не пробовала такого варенья)
Марина, це неймовірно смачне варення) я цього року готувала його вперше, але на наступний рік буду готувати значно більше) і ви спробуйте, не пожалкуєте!
Thanks a lot for the detailed information)