В цьому році ми декілька разів ходили в ліс за грибами і зібрали їх досить багато, серед них багато білих. Якусь кількість білих грибів посушила, ну а решта, звичайно ж, замаринувала. Як приємно взимку, коли за вікном падає сніжок, дістати баночку таких смачних білих грибочків. Дуже доречні вони на Різдвяні свята, ну який же святковий стіл без грибочків. Мариную грибочки завжди «на око», точніше на смак, тому кількість інгредієнтів вказувати не стану. Гриби свідомо нарізаю великими шматочками. Ну ось, здається, всі свої секрети розкрила, можна починати готувати!
Для того щоб замаринувати гриби нам знадобиться:
- Свіжі білі гриби
- Лавровий лист
- Оцет за смаком
- Сіль за смаком
- Чорний перець горошком
- Часник
- Гвоздика або кориця
Свіжі білі гриби дуже ретельно промиваємо і чистимо, зрізаючи з них бруд, прибираючи листочки або голки.
Гриби великих розмірів розрізаємо на кілька частин, невеликі розрізаємо на дві частинки, маленькі залишаємо, не чіпаючи.
Порізані білі гриби складаємо в каструлю, заливаємо холодною водою, солимо і ставимо на вогонь.
Воду з грибами доводимо до кипіння, кип'ятимо хвилин десять і зливаємо, вона буде брудна і не приваблива. Крім того, з цією водою підуть всі шкідливі речовини, які можуть бути у грибах.
Заливаємо білі гриби знову холодною водою і даємо їм покипіти близько години, після чого відкидаємо їх на друшляк.
Ретельно промиваємо наші грибочки під проточною водою і відставляємо, оскільки тепер нам треба приготувати маринад.
Готується маринад дуже просто. Наливаємо в каструлю воду. На один літр води беремо 1 ст.л. солі (можна трохи більше), 1 ст.л. цукру, додаємо 2-3 лаврових листочка, кілька зубочків часнику. На завершення можна додати трохи гвоздики або ж кілька шматочків кори кориці. Хочу зауважити, що гриби виходять з абсолютно різними смаками. Я пробувала два варіанти, і мені обидва сподобалися, тут справа смаку, тому вирішуйте самі, що вам більше подобається.
Коли маринад закипить, додаємо оцет.
Ось тепер в маринад можна покласти наші варені білі гриби. Нехай ще покипить в маринаді 30 хвилин.
Банки обов'язково стерилізуємо. Гарячими гриби разом з маринадом розкладаємо в банки, причому, банки не варто наповнювати грибами дуже щільно, накриваємо кришками і стерилізуємо.
Перевертаємо догори дном і вкриваємо, поки не охолонуть.
Наші мариновані білі грибочки готові!
СМАЧНОГО!
Коментарі
Алюшка, да это точно, в этом году грибов куча, так что грех не запастись, рада что рецепт пригодился!
обожаю такие грибочки, но к сожалению не умею собирать грибы!
да, грибочки очень вкусные!
в этом году хороший урожай белых грибов, успела насушить, заморозить и конечно же, закатать пару баночек! обожаем такие грибочки!!!