Оскільки наближається світле свято Різдва Христового, актуальним буде рецепт Різдвяного узвару, напою, який обов'язково повинен бути присутнім на святковому столі. Щоб приготувати цей смачний і корисний компот, знадобляться самі звичайні сухофрукти (яблука, груші, сливи, родзинки). Я в свій узвар додала ще жменю шипшини і мед. Мед можна сміливо замінити на цукор, а якщо сухофрукти з солодких яблук і груш, цукор можна не додавати взагалі, це справа смаку. У мене сухофрукти, засушені з яблук, грушок та слив, які ростуть в саду у сина і невістки, тому особливо смачні. Узвар - від слова «заварювати», тому раніше, щоб зберегти максимум вітамінів в сушених фруктах і ягодах, на основі яких його готують, їх часто не кип'ятили, як в компоті, а заварювали окропом і настоювали, як чай.
Для приготування Різдвяного узвару нам знадобиться:
- 3 літри води
- 50 гр. меду
- 50 гр. родзинок
- 250 гр. сушених фруктів (у мене яблука, груші, сливи)
- Жменя шипшини
Ось з таких продуктів вийде дуже смачний, насичений Різдвяний узвар.
Перед тим як варити узвар, потрібно підготувати сухофрукти. Їх потрібно помити теплою водою, відкинути на друшляк.
У каструлю наливаємо воду (бажано відстояну, фільтровану або артезіанську), додаємо наші підготовлені сухофрукти і залишаємо на 2-3 години, щоб вони добре настоялися. Настоявшись, сушені фрукти легше віддадуть свій смак та аромат, і смачний узвар вийде без тривалого кип'ятіння.
Ставимо каструлю на середній вогонь і доводимо до кипіння. Варимо від 5 до 10 хвилин на невеликому вогні. Якщо ви будете підсолоджувати цукром, додайте потрібну кількість цукру.
Накриваємо кришкою і коли узвар стане теплим, додаємо мед за смаком. Готовий узвар переливаємо в глечик і подаємо до столу.
Ось такий гарний, з янтарно-медовим кольором вийшов у мене Різдвяний узвар.
А який він смачний! Та й до того ж, корисний! Щасливого Вам Різдва, дорогі читачі!
СМАЧНОГО!
Коментарі
Маша, на здоровье!!! И вас с праздниками!!!
Давайте научимся готовить настоящий вкусный Рождественский узвар! Ведь компот из сухофруктов вместе с пшеничной кутьёй два самых главных блюда Рождественского стола.
Nikita, учитесь на здоровье и готовьте на Рождество вкусный узвар!!! спасибо огромное за комментарий!!!
уже сварила, остывает... в этом году у меня будет настоящий Рождественский узвар! Спасибо! С праздником Рождества Христова!!!