Бандуряники

Опубліковано користувачем Irina

Бандуряники – це українська страва, а саме, карпатських лемків, що готується з картоплі, що нагадує деруни запечені під грибним соусом. Таку страву ми пробували, коли подорожували Карпатами й вона нам дуже сподобалася. А приїхавши з відпочинку та пошукавши в Інтернеті знайшла рецепт, з яким хочу поділитися. У перекладі з діалекту лемків "бандура" - це картопля, звідси й походить назва страви. Оскільки нам подавали цю страву у горщиках, тож я також вирішила приготувати її у порційних формах. У приготуванні Бандуряників є один секрет - картоплю необхідно натерти на різного розміру терках (половину на великій терці, другу половину на дрібній). Складно уявити собі більш смачну домашню страву з тертої картоплі, тож стовідсотково варто спробувати її приготувати.

Для приготування Бандуряників нам знадобиться:

  • 0.5 кг картоплі

  • 2 цибулі (1 у бандуряники + 1 у соус)

  • 3 ст.л. борошна

  • 1 яйце

  • 3-4 зубчики часнику

  • 250 гр печериць

  • 5 ст.л. сметани (у мене 20%)

  • 100 мл води

  • 100 гр сиру Сулугуні

  • 20 гр вершкового масла

  • Олія

  • Сіль, чорний мелений перець до смаку

  • Зелень петрушки

Ось такі продукти нам будуть потрібні, щоб приготувати дуже смачну страву - Бандуряники.

Половину картоплі натираємо на великій терці, половину - на дрібній (це важливо!).
Сюди ж до картоплі натираємо на дрібній терці одну цибулину.

До картоплі додаємо 1 яйце, борошно, сіль та чорний мелений перець до смаку.

Ретельно все перемішуємо.

У сковорідку наливаємо кілька ложок олії, формуємо круглі деруни та смажимо до золотавої скоринки.
Оскільки я готувала страву в порційних формах, то розмір дерунів має збігатися з розміром форми.

Перевертаємо та смажимо з іншої сторони.

Готові підсмажені деруни викладаємо на тарілку.

Тим часом приготуємо начинку (грибний соус).
Печериці нарізаємо дрібними кусочками (я шкірку не знімаю).

Цибулю та часник нарізаємо дрібним кубиком.

Сир Сулугуні натираємо на дрібній терці.

У сковорідку наливаємо 2 ложки олії, додаємо вершкове масло.
Викладаємо часник та смажимо хвилину постійно помішуючи.

До часнику додаємо порізану цибулю та смажимо до прозорості.

Тепер до цибулі з часником додаємо порізані печериці.
Солимо, перчимо до смаку.
Ретельно перемішуємо та смажимо, поки не випарується вся рідина.

До грибів додаємо сметану (у мене 20%).

Сюди ж додаємо воду, ретельно все перемішуємо та тушкуємо ще приблизно 2 хвилини.
Наш соус (начинка) готовий.

Можна формувати страву.
У форму викладаємо дерун.

На нього викладаємо соус з грибів.

Знову дерун.

І знову соус з грибів.
Тут важливо добре розрахувати кількість начинки, щоб вистачило на всі порції.

Зверху на гриби викладаємо натертий сир Сулугуні.

Запікаємо Бандуряники при температурі 180 градусів приблизно 10-15 хвилин, сир має гарно розплавитися.

Готові Бандуряники посипаємо зеленню петрушки.

Ось така дуже красива, апетитна та смачна страва у мене вийшла.

Страва готується дуже легко та швидко, продукти для її приготування потрібні самі звичайні, а виходить дуже дуже смачною.
Бандуряники можна подавати до столу в порційних формах, в яких вони готувалися.

А можна акуратно перекласти на тарілку, це вже кому як більше до вподоби.

Неодмінно приготуйте цю страву з дерунів та грибного соусу, не пожалкуєте!

СМАЧНОГО!

Коментарі

Опубліковано 15 березня 2025 - 19:50 користувачем Вікуся

Але ж це з тою стравою намахатись треба, але напевно смачно!!!! Виглядає супер! Треба спробувати!

Опубліковано 15 березня 2025 - 23:17 користувачем Irina

Вікуся, насправді нічого складного нема,головне все підготувати, почистити, натерти та нарізати, а далі все дуже легко та швидко! Страва дуже смачна - деруни з грибним соусом! До речі, Денис пробував і йому сподобалося!

Коментувати