Грибна підлива з сушених грибів

Опубліковано користувачем Irina

Грибна підлива з сушених грибів - дуже смачна страва, яка готується з грибної юшки та борошна. Таку підливу з білих сушених грибів завжди на Святий вечір до вареників та голубців готує моя сваха, не додаючи до неї моркви. Саме в неї я вперше скуштувала цю страву. Цього року я також вирішила приготувати таку підливу на католицьке Різдво. Хочу зразу сказати, що саме моя сваха була головним дегустатором, тому мені надзвичайно приємно, що підлива сподобалася. Готувала я свою Грибну підливу з сушених грибів, беручи за основу рецепт на україномовному кулінарному каналі Смаколики Юлі, за що дуже дякую цій господині. Хочу поділитися своїми секретами приготування. По-перше, підсмажене борошно має бути ледь помітного золотистого чи то кремового відтінку (не коричневого), інакше підлива буде гірчити. По-друге, в ідеалі для приготування такої підливи підходять білі сушені гриби, але я використовувала мішані та все одно вийшло дуже смачно. По-третє, ви можете самостійно корегувати консистенцію підливи, додаючи більше чи менше борошна.  

Для приготування Грибної підливи з сушених грибів нам знадобиться:

  • 80-100 гр. сушених грибів (бажано білі)
  • 2 літри води
  • 1 морква
  • 1 велика чи 2 невеличкі цибулі
  • 4-5 ст.л. борошна
  • Сіль, чорний перець до смаку
  • Олія

Ось такі продукти нам знадобляться, щоб приготувати неймовірно смачну Грибну підливу на Різдво, а саме, на Святий Вечір.
У мене мішані сушені гриби.

Сушені гриби заливаємо холодною водою та залишаємо на 30 хвилин.
Потім воду зливаємо та промиваємо гриби.

Промиті та проціджені гриби викладаємо у каструлю з чистою водою (у мене 2 літри води), солимо до смаку та ставимо варити на 30-40 хвилин.

Тим часом чистимо моркву та цибулю.
Цибулю нарізаємо кубиком, а моркву натираємо на великій тертці.

В сковорідку наливаємо олію, викладаємо цибулю та моркву та тушимо на невеликому вогні.

Підсмажені цибулю та моркву перекладаємо в мисочку.

Зварені сушені гриби відкидаємо на сито, а відвар обов'язково залишаємо.
Половину відвару з грибів ставимо на газ, другу половину залишаємо, щоб він охолонув.

Половину відварених грибів ріжемо невеличкими кусочками.

Решту грибів, смажену цибулю та моркву перекладаємо у блендер.

Перемелюємо.

Всі гриби (порізані та перемелені з овочами) викладаємо у каструлю з відваром.

Ретельно все перемішуємо та варимо на невеличкому вогні.

Тим часом підготуємо борошно, яким ми будемо загущувати нашу підливу.

На суху сковорідку викладаємо 4-5 столових ложок борошна (все залежить якої густини ви хочете отримати підливу).

Підсмажуємо борошно на невеликому вогні, постійно помішуючи до легкого золотавого кольору.
Дуже сильно засмажувати борошно не потрібно, інакше підлива буде гірчити.

До підсмаженого борошна невеликими порціями додаємо охолоджений відвар з грибів та ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок.
Якщо ж грудочки все ж утворилися, можна скористатися блендером або пропустити відвар через сито.

Тепер відвар з борошном вливаємо в каструлю, де варяться гриби з овочами та ретельно перемішуємо.
Додаємо сіль, чорний перець до смаку.
Чекаємо, щоб Грибна підлива з сушених грибів закипіла.
Варимо декілька хвилин, постійно помішуючи, щоб вона не пригоріла.
Якщо на ваш погляд підлива занадто густа, можна додати трохи води.

Ось така краса та смакота у мене вийшла.
Така Грибна підлива з сушених грибів дуже смачна та ароматна, вона чудово підійде до голубців чи вареників, котрі обов'язково мають бути на Святий Вечір.

Друзі! А як ви готуєте підливу на Різдво? Дуже цікаво дізнатися!
Якщо вас зацікавив мій рецепт Грибної підливи з сушених грибів, неодмінно приготуйте, не пожалкуєте, бо це дуже смачно!
З прийдешніми Вас святами! Мирного неба та скорішої ПЕРЕМОГИ!!!
СЛАВА УКРАЇНІ!!! СЛАВА ЗСУ!!!

СМАЧНОГО!

Коментарі

Опубліковано 25 лютого 2023 - 21:28 користувачем Максим

Дякую за рецепт! Вийшла чудова грибна підлива.

Опубліковано 25 лютого 2023 - 22:07 користувачем Irina

Максим, на здоров'я! Дякую за коментар, мені приємно, що рецепт сподобався! Заходьте ще, завжди рада!

Опубліковано 08 січня 2023 - 20:32 користувачем Оксана

З Різдвом Христовим! Дуже смачна пісна грибна підлива! Завжди готую на святий вечір! Вислала світлину)

Опубліковано 08 січня 2023 - 20:38 користувачем Irina

Оксано, ваша підлива виглядає неймовірно апетитною) я також тепер буду на свят вечір готувати саме таку підливу! Щиро дякую за чудову світлину!!! Веселих свят!!!

Коментувати