Друзі, пам'ятайте, колись в радянські часи пластовий яблучний мармелад продавався у всіх магазинах. Пам'ятаю, мама завжди посилала мене в магазин за ним, а потім пекла смачний пиріг або булочки. Сьогодні вже важко знайти такий мармелад в магазині, але це не проблема, адже такий десерт можна приготувати самостійно. Так! Це займе деяких зусиль і часу, однак результат того вартий. Мармелад виходить дуже смачним, він прекрасно тримає форму, а головне, це натур продукт. Для приготування пластового яблучного мармеладу краще використовувати кисло-солодкі яблука. Кількість цукру залежить від якості яблук, якщо яблука дуже солодкі, цілком вистачить 600 гр. цукру. Такий мармелад можна використовувати для приготування різної випічки - пирогів, рогаликів, булочок і т.п. Якщо у вас вдома є ласуни, ваші старання точно будуть не даремними! Я готувала мармелад вперше і дуже переживала, чи вийде. Виявилося, все досить легко і просто!
Для приготування пластового яблучного мармеладу нам знадобиться:
- 2.5 кг порізаних яблук (кисло-солодких)
- 1 кг цукру
- 1 склянка води
Ось такі продукти нам знадобляться, щоб приготувати дуже смачний яблучний мармелад.
Якщо у вас яблука солодші, кількість цукру можна зменшити.
Яблука миємо, обсушуємо і розрізаємо на чотири частини.
Видаляємо серединки з хвостиками-насінням, але не викидаємо, а складаємо в каструльку, вони нам ще знадобляться, оскільки саме в цій частині яблук знаходиться пектин, який нам дуже потрібен.
Вирізані серединки заливаємо склянкою холодної води, ставимо на вогонь і варимо 10 хвилин.
Тим часом нарізаємо тонкими пластинками яблука.
Моя 5 літрова каструля вміщує близько 2,5 кг нарізаних яблук (з невеликою гіркою).
Поки я нарізала яблука, зварилися вирізані з яблук серединки.
Відвар проціджуємо через дрібне сито і додаємо в каструлю з підготовленими яблуками.
Накриваємо каструлю з яблуками кришкою, ставимо на повільний вогонь і варимо к=поки яблука не стануть м'якими.
Наші яблука добре проварилися, вони дуже м'які.
За допомогою погружного блендера перетворюємо яблука в однорідне пюре.
Додаємо цукор.
На повільному вогні, але вже без кришки уварюємо яблучне пюре до консистенції мармеладу.
На фото видно як добре загусло яблучне пюре.
Деко застиляємо пергаментним папером, викладаємо яблучне уварене пюре і добре розрівнюємо.
Ставимо деко в духовку і сушимо при відкритих дверцятах (треба, щоб була невелика шпаринка) при температурі не вище 100° С. У мене процес сушіння відбувався так: спочатку я сушила мармелад при відкритих дверцятах духовки приблизно 2 години, потім духовку вимкнула, але деко не виймала, а залишила повністю охолонути (на ніч).
На наступний день сушила ще 1.5 години і знову залишила остигати. Цього часу цілком вистачило, щоб мармелад став потрібної консистенції і щільності.
Якщо цього часу мало, продовжуємо сушити далі.
Ось такий дуже гарного кольору вийшов мармелад.
Готовий мармелад можна нарізати пластинками, квадратами, ромбами або на свій розсуд.
Зберігати яблучний мармелад можна в холодильнику, переклавши кожен шар мармеладу пергаментним папером.
Це дуже смачно! З таким мармеладом можна спекти булочки, рогалики і т.д.
Обов'язково приготуйте домашній, дуже смачний яблучний мармелад.
А це для гарного настрою! Друзі, а ви колись гуляли по маковому полю? Особисто я, ще в дитинстві! Які ж вони прекрасні ці ніжні польові квіти. Ось таке чудове фото вдалося відзняти моєї читачці Вікторії, яка ним люб'язно поділилася з нами. Спасибі!
СМАЧНОГО!
Коментарі
Ольга, обязательно приготовьте такой яблочный мармелад, не пожалеете, он очень вкусный! С нетерпением буду ждать результата! Успехов!
вкус детства!
Жанна, это вы точно подметили! Спасибо за комментарий!
ваууу! какая красота! в этом году так уродились яблоки, что сам Бог вилел приготовить такой мармелад) спасибо большое за подробное и понятное описание, обязательно буду готовить в ближайшие выходные!