Форшмак це значить - «закуска» або «їжа перед їжею». Це типова страва єврейської кухні, до речі, яку я перший раз спробувала ще дуже давно, відпочиваючи в Одесі, у одних дуже добрих і гостинних людей. З тих пір дуже часто готую форшмак, трохи змінивши рецепт. Пам'ятаю, Галина Миколаївна завжди додавала в форшмак сире яблуко, моїм же рідним не дуже подобається з яблуком, тому я його з рецепта виключила. Форшмак може виступати як в ролі відмінною закуски, так і основної страви, наприклад з відвареною картоплею. Для приготування цієї страви купую вже готове слабосолене філе оселедця.
Для приготування форшмаку нам знадобиться:
- 2 цілих слабосоленим філе оселедця
- 3 яйця
- 1 цибулина середніх розмірів
- Перець чорний мелений за смаком
- 2 ст.л. майонезу, можна сметани
- Зелень для прикраси
Якщо у вас оселедець занадто солоний, його варто вимочити, можна в молоці. У мене ж філе слабосолене, тому відразу переходжу до приготування.
З філе оселедця знімаємо шкіру і перемелюємо її на м'ясорубці.
Яйця варимо на круту, і коли охолонуть теж перемелюємо, можна потерти на тертці (це кому, як більше подобається). Додаємо до оселедця.
Цибулю подрібнюємо дуже, дуже дрібно і додаємо до оселедця.
Перчимо до смаку.
Додаємо 2 ст.л. майонезу або сметани і добре перемішуємо.
Якщо ви вирішите приготувати цю страву, спробуйте все ж додати одне сире яблуко, потерши його на тертці. Тоді у вас вийде справжній форшмак.
Наш форшмак готовий!
Дуже смачний форшмак на чорному хлібі або ось на таких маленьких пшеничних грінках - поєднання просто приголомшливе!
СМАЧНОГО!
Коментарі
О, так, Маріє, тут я з вами згідна на 100%! Так як готують цю страву одесити, більше ніхто не готує! Смакота ще та! А ви приготуйте форшмак за моїм рецептом, сподіваюсь вам сподобається) Буду чекати результату!
а еще в форшмак можно добавлять вареную картошку) а вообще, это очень вкусно!!!
гостья, да действительно, можно добавить вареную картошку и будет вкусно! спасибо большое за комментарий!
Ирина, мой форшмак оценили и муж и сын, особенно понравился с гренками, такими хрустящими... использовала филе селедки из банки, уже замаринованное, старалась максимально придерживаться рецепта, результат очень хорош! спасибо, блюдо не только вкусное, но красивое!
Стася_Львов, форшмак, который вы приготовили, просто объедение, это видно на фото! огромное спасибо за хороший комментарий и чудесное фото, которое я с большим удовольствием опубликую!
Спасибо за хороший рецепт.
Александр, и вам спасибо!
а я не добавляла яблуко, і не перемелювала на м"ясорубці, а скористала блендером, вийшло дуже навіть смачно і ніжно, як крем...
намастила на хліб, прикрасила помідором і зеленою петрушкою - смакота неймовірна...
чоловік у захваті...
дуже дякую за рецепт, і за блог в цілому, дуже багато гарних і доступних рецептів, які буду готувати...
а поки що висилаю фото свого форшмаку!!!
Олена, чудово що вам сподобався рецепт, а ще дякую за фото, з задоволенням його публікую!!!
чекаю знову в гості!
я тоже знаю, что в это блюдо кладут яблоко...
очень вкусно...
Да, с яблочком очень вкусно, но я не кладу, так как кроме меня никто не любит...
ела это блюдо, когда отдыхала в Одессе...
очень понравилось, но не знала как готовить...
теперь приготовлю, спасибо!
Анюта, на здоровье готовьте и наслаждайтесь вкусом!!!
Хоча картошечку можна подавати окремо і буде ще гарнір!
Точно! Але в мами при нагоді обов"язково спитаю!
Іруся, памятаю, баба Хеля робила фаршмак власне з яблоком і ще, мені здається перемелювала варену бульбочку.
Наталя, так це власне рецепт баби, який мені сказала мама. Треба буде в неі спитати про бульбочку. А взагалі виходить така вкусняшка, в мене просто обожнюють!
Очень красиво оформлено. Аппетитно! Вариант с гренками - супер!
Спасибо!
Где продаются такие гренки, подскажите.
Таня, в супермаркетах и на базаре))
Ирочка,вы знаете,я тоже делаю часто форшмак,но не знала что туда можно добавлять яблочко. И еще спасибо за идею с гренками,очень оригинально и вкусно.
Оля,я рада, что вам понравилось. Попробуйте с яблоком, если понравится, напишите.
я також вперше скуштувала цю страву, коли відпочивала в Одесі і жила на квартирі у дуже приємних евреїв, які пригостили мене форшмаком) а ще вони готували неймовірно смачні баклажани, таких я більше ні в кого не пробувала, шкода, що не попросила рецепт) неодмінно приготую форшмак за вашим рецептом і поділюся враженням)