Друзі, в цей нелегкий час не завжди є можливість купити хліб, саме тому багато господинь шукають прості рецепти, чим його замінити. Я пропоную дуже простий та доступний рецепт Паляниць на кефірі, які готуються буквально за лічені хвилини, а виходять неймовірно смачними, легкими, пухнастими, з приємною просмаженою скоринкою. Для їх приготування потрібні звичайні продукти, навіть не доведеться використовувати яйця та дріжджі, оскільки в цьому рецепті вони не потрібні. До таких паляниць на кефірі можна подати джем або мед, сметану або улюблене варення, а можна і без нічого. Дуже сподіваюся, що цей рецепт буде актуальним та виручить у скрутну хвилину.
Для приготування Паляниць на кефірі нам знадобиться:
- 200 мл кефіру (у мене 2.5%)
- 50 гр. сметани
- 280 гр. борошна
- 20 гр. рослинної олії
- 20 гр. цукру
- 2/3 ч. л. солі
- 2/3 ч. л. соди
Ось такі продукти нам знадобляться для приготування дуже смачних Паляниць на кефірі.
У миску виливаємо кефір кімнатної температури.
До кефіру додаємо сметану, олію, сіль, цукор.
Добре все перемішуємо.
До борошна додаємо соду.
Додаємо просіяне борошно до решти інгредієнтів.
Спочатку замішуємо тісто за допомогою лопатки чи ложки.
Потім домішуємо руками.
Тісто має вийти трохи липкуватим.
Накриваємо тісто харчовою плівкою та залишаємо відпочити на 10-15 хвилин.
Дошку або силіконовий килимок припилюємо борошном та викладаємо тісто, трохи обминаючи.
Ділимо тісто на 4 частини.
Якщо ви хочете, щоб Паляниці на кефірі були меншого розміру, поділіть тісто на 6 частин.
З кожного шматочка тіста формуємо кульку.
Кожну кульку розкачуємо в паляничку товщиною приблизно 3-4 мм.
У сковорідку наливаємо трохи рослинної олії та коли вона добре прогріється, викладаємо паляницю.
Ви побачите, як на ній відразу ж почнуть утворюватись бульбашки.
Смажимо Паляницю на кефірі з одного боку до золотистого кольору.
Потім перевертаємо та смажимо з іншого боку.
Готову Паляницю на кефірі викладаємо на паперовий рушник.
Теж саме робимо з рештою кульок.
Ось така краса в мене вийшла.
Паляниці на кефірі виходять неймовірно смачні, вони ніжні та пухнасті.
Їх можна подавати зі сметаною, з варенням чи джемом, медом, сиропом.
А можна їсти просто так, з чаєм чи кавою.
СМАЧНОГО!
Коментарі
Олено, чудово, що ви додали трохи борошна - адже воно буває різним за структурою, тому завжди варто орієнтуватися на тісто: іноді потрібно додати більше, іноді — трохи менше. Ваші палянички виглядають просто чудово! Обов’язково найближчим часом опублікую фото, яке ви надіслали. 🙂
Дуже дякую за цей нескладний та смачний варіант рішення, коли увечері забули купити хліб. Дуже швидко та дуже смачно!!!!
Такий простий і чудовий рецепт, замість хлібчика, ням-ням)
Сергій, це ви точно сказали, цей рецепт просто паличка-виручалочка, коли в хаті нема хліба, раз-два і готово)
Вікуська, це правда! Дуже вдалий рецепт і до того ж не потрібні дріжджі, які зараз вкрай тяжко знайти) а ще ці палянички дуже швидко готуються)
У мене пішло трохи більше борошна, бо дуже липло. Вийшло просто чудово, спекла 6 штук по розміру сковорідки, палянички дуже смачні! дякую!