Пропоную приготувати дуже незвичний, неймовірно смачний та привабливий Тертий пиріг “Цитрус”. Зробити це треба не зволікаючи, адже поки що сезон цитрусових в розпалі. Літом, коли в наявності багато інших фруктів, цей пиріг не такий актуальний. Я готувала його вперше та дуже задоволена результатом. У мене дуже люблять такі пляцки, особливо Тертий пиріг з варенням. Хочу зразу зазначити, що знадобиться час, щоб начинка загусла. Саме тому, я приготувала пиріг ввечері та залишила до ранку, щоб він повністю охолонув, а зранку на сніданок нарізала до чаю. Начинка за цей час гарно схопилася, тому пиріг легко нарізався та начинка не витікала. Дуже незвичний, неймовірно ароматний пиріг, який варто спробувати. Я впевнена, що буду готувати його ще не один раз!
Для приготування Тертого пирога “Цитрус” нам знадобиться:
Для тіста:
-
300 гр борошна
-
1 яйце
-
80 гр сметани
-
150 гр вершкового масла
-
80 гр цукру
-
6 гр розпушувача
-
Дрібка солі
-
Ванільний цукор
Для цитрусової начинки:
-
2 лимони
-
1 великий апельсин
-
3 мандарини
-
150 гр цукру
-
35 гр кукурудзяного крохмалю
Ось такі продукти нам будуть потрібні для приготування тіста.
А ось з таких продуктів ми будемо готувати дуже смачну цитрусову начинку.
Спочатку приготуємо тісто для Тертого пирога “Цитрус”.
В окрему миску розбиваємо яйце.
Додаємо сметану та ванільний цукор.
Ретельно все перемішуємо.
В іншу миску просіюємо борошно, додаємо розпушувач, дрібку солі та добре перемішуємо.
До борошна натираємо на великій терці холодне вершкове масло.
Перетираємо у крихту.
До отриманої крихти додаємо сметану з яйцем та цукор.
Замішуємо еластичне тісто.
Від тіста відділяємо 1/4, загортаємо у харчову плавку та ставимо у морозилку.
Іншу частину тіста викладаємо у форму, робимо бортики 1.5-2 см.
Ставимо у холодильник.
Тепер будемо готувати цитрусову начинку.
З апельсина зрізаємо шкірку та вирізаємо м'якоть.
Також чистимо мандарини, знімаючи всі білі прожилки.
Почищені апельсин та мандарини викладаємо у чашу блендера.
Сюди ж натираємо цедру з лимонів (тільки жовтий шар).
Лимони чистимо від шкірки
Та також додаємо до решти цитрусових.
Всі фрукти подрібнюємо.
Подрібнені цитрусові переливаємо у сотейник чи каструлю з товстим дном.
Цитрусових має бути приблизно 500 грамів.
Додаємо цукор та кукурудзяний крохмаль.
Ретельно все перемішуємо та ставимо варитися на невеликий газ.
Постійно помішуючи варимо до загустіння.
Щоб цитрусова начинка швидше охолола, переливаємо його в іншу миску.
Накриваємо начинку харчовою плівкою в контакт та лишаємо, щоб вона охолола.
Виймаємо форму з тістом з холодильника.
Викладаємо на тісто цитрусову начинку та гарно розрівнюємо.
Зверху на начинку натираємо на великій терці другу частину тіста.
Можна прикрасити пиріг кусочками лимона (а можна цього і не робити).
Випікаємо наш Тертий пиріг “Цитрус” при температурі 180 градусів, приблизно 30-35 хвилин.
Ось такий красивий пиріг у мене вийшов.
Дуже важливо, щоб пиріг повністю охолонув, інакше начинка не схопиться та буде витікати.
Саме тому я готувала свій пиріг ввечері, залишивши охолоджуватися на цілу ніч.
Коли Тертий пиріг “Цитрус” повністю охолоне, посипаємо його цукровою пудрою.
Ось тепер його можна нарізати.
Начинка дуже стабільна, вона по консистенції, як густе желе..
А аромат який! Не передати словами!
Це неймовірно смачний пиріг, з розсипчастою основою та неймовірною цитрусовою начинкою.
Дуже рекомендую приготувати цей Тертий пиріг “Цитрус” та насолодитися його неповторним смаком.
СМАЧНОГО!