Варення з айви - це моє найулюбленіше, таке ароматне, красивого бурштинового кольору з часточками, що нагадують цукати. Я так довго шукала стиглу айву, але вона ніяк не траплялася, я вже й не сподівалася, що мені вдасться зварити дві-три баночки своїх улюблених ласощів. І ось кілька днів тому, гуляючи по ринку я нарешті знайшла те, що шукала. У мене є свій улюблений, добре перевірений рецепт варення з айви, який вариться у кілька етапів. Для його приготування я використала свою кухонну помічницю – мультиварку. Взагалі варення з айви можна приготувати різне, наприклад, з волоськими горіхами, з апельсином, з лимоном, але сьогодні ми готуватимемо класичне варення. Такий фрукт, як айва, є найближчим родичем яблук та груш. Але, на відміну цих фруктів, тверді плоди айви у сирому вигляді мало їстівні, а, на думку лікарів, навіть шкідливі для кишківника. Тому з нього готують неймовірно смачні варення, джеми, конфітюри, піддаючи термічній обробці. У наступних постах я обов'язково розповім про користь цього унікального фрукта, а поки давайте приготуємо неймовірно ароматне та смачне варення!
Для приготування варення з айви нам знадобиться:
- 2 кг стиглої айви
- 1 кг 600 грн. цукру
Ось такі продукти нам будуть потрібні, щоб зварити дуже смачне варення з айви.
Айву миємо, чистимо (можна не чистити), розрізаємо на четвертинки, видаляємо серцевину з насінням та нарізаємо тонкими часточками.
У чашу мультиварки викладаємо третину порізаної айви.
Засипаємо айву третиною цукру.
Знову викладаємо шар порізаної айви, знову цукор, знову шар айви та знову цукор.
Залишаємо айву з цукром на ніч, щоб вона пустила сік. Мені трапилася дуже соковита айва. Якщо у вас не дуже соковита айва, можна додати трохи води.
Вмикаємо мультиварку, вибираємо програму «Тушкування» та варимо приблизно 30-35 хвилин. Кришкою мультиварку накривати не потрібно.
Даємо варенню повністю охолонути.
Коли варення повністю охолоне, знову вмикаємо програму «Тушкування», але варимо його вже лише 15 хвилин.
Повністю охолоджуємо та коли воно охолоне знову варимо 15 хвилин.
Тобто в три прийома.
Наше варення сильно загустіло, а часточки перетворилися на цукати.
Розкладаємо варення у підготовлені, простерилізовані банки та закриваємо кришками.
У мене вийшло 2 баночки по 0.5 л та одна 0.35 л.
І ще трохи лишилося на пробу.
Приголомшливий смак, неймовірний аромат та колір.
СМАЧНОГО!
Коментарі
Валерия! неимоверно рада за вас!!! ваши баночки с вареньем просто загляденье! я думаю, что цвет не имеет значения, ведь айва бывает разных сортов, разной спелости, главное что варенье вкусное!!! огромное спасибо за фото, с удовольствием поделюсь ними с моими читателями! Валерия, заходите в гости почаще, всегда рада!!!
Ирина, запах на кухне, можно просто упасть... чистить айву помогал муж, а я нарезала, она попалась крупная, а твердая какая!!! у меня мозоль на руке, надеюсь оно того стоит))) вот такая у меня айва, сфоткала в умывальнике, когда мыла))) о результате напишу обязательно)))
Валерия, мне тоже всегда с айвой на помощь приходит муж, действительно для нежных женских ручек она твердовата, а айва у вас просто фантастическая, такая крупная, варенье получится изумительное... спасибо за чудесное фото... жду окончательного результата)))
купила сегодня 4 кг айвы, очень большой и спелой, буду варить варенье по вашему рецепту, уж очень оно аппетитно выглядит))) надеюсь, у меня все получится)))
Валерия, получится обязательно, варенье по этому рецепту готовлю, чтоб не соврать лет 20 и всегда получается, обязательно напишите о результате, и если не сложно вышлите фото своего вкусного варенья! успехов Валерия!
Ирина, здравствуйте! у вас такие вкусные экзотические варенья на блоге - из айвы, терна, розы, киви... особенно заинтересовал из терна, когда-то ездили в Карпаты и там его видели, но никогда не думала, что из него можно сварить судя по всему такое вкусное варенье!
а из айвы варенье всегда варила моя бабушка, такое же с цукатами... очень и очень вкусными!!!
спасибо большое за такой интересный, по настоящему домашний ресурс!
Галинка, спасибо вам, что зашли ко мне в гости и оставили приятный комментарий... да, все эти варенья очень вкусные, а из терна особенно, оно с такой терпковатой ноткой...
а варенье из айвы это мое самое любимое, но не всегда удается ее купить... вот и в этот раз попалось только всего 2 кг...
Галинка заходите почаще, всегда рада!
Ирина, здравствуйте! мое варенье из айвы готово! сказать, что оно вкусное, это ничего не сказать, оно божественное!!! запах, аромат, консистенция - все, как я люблю! сама айва напоминает цукаты, это просто отпад!!! никогда не еле вкуснее варенье)))я так подозреваю, что до зимы оно точно не доживет! огромное спасибо за отличный рецепт))) вот такие баночки у меня получились...
и еще, у меня варенье получилось гораздо темнее, чем у вас, подозреваю, что переварила, так как варила его не в 3 этапа, а в 4... это связано с тем, что айва пустила много сока, а мне хотелось, чтобы варенье было густым, а дольки айвы цукатными... но на вкус это никак не повлияло!!!