Саме зараз сезон айви, а тому саме час приготувати неймовірно смачний Айвовий джем. Мені пощастило, адже сьогодні я отримала посилочку з неймовірно красивою та спілою айвою, які надіслали мені мої син та невістка. Давно мріяла приготувати саме джем, який зимою можна використовувати як начинку до здоби. А мрії, як і має бути, збуваються! У мене на сайті є кілька рецептів закруток з айвою, наприклад, Варення з айви в мультиварці, яке також неймовірно смачне. Цей фрукт містить велику кількість вітамінів, мінералів, які позитивно впливають на серце, кіски, зуби, травлення, нервову систему, шкіру. Друзі, хочу вам сказати, що я дуже задоволена результатом, бо мій джем вийшов просто неперевершений, він так гарно застиг, коли повністю охолонув, що його можна нарізати ножем, а смак який!!!! Якщо вам попадеться гарна стигла айва, неодмінно купіть її та приготуйте на зиму кілька баночок смачних ласощів!
Для приготування Айвового джему нам знадобиться:
-
3.5 кг айви (у почищеному вигляді)
-
3 кг цукру
-
600 мл води
-
1 лимон
Друзі, ось таку неймовірно красиву, велику, жовту, як сонечко та дуже спілу айву я сьогодні отримала посилочкою від дітей.
Для приготування Айвового джему шкірку з плодів знімати не обов'язково.
Айву ретельно миємо, розрізаємо на чотири частини та вирізаємо серединку з кісточками.
Нарізаємо айву на невеличкі шматочки (хаотично, адже вона надалі буде збиватися блендером).
Ось такі продукти нам будуть потрібні для приготування неймовірно смачного Айвового джему.
У мене в порізаному вигляді вийшло 3.5 кг айви.
Лимон нарізаємо на дольки (шкірку я також не знімала).
Порізану айву та лимон викладаємо у каструлю з товстим дном чи миску.
Додаємо воду (я додала 600 мл) та варимо приблизно 15 хвилин, щоб шматочки айви стали м'якими.
Оскільки у мене була дуже спіла айва, вона зварилася за 8 хвилин з моменту закипання.
За допомогою занурювального блендера збиваємо зварену айву у пюре.
Додаємо до айвового пюре цукор.
Ретельно перемішуємо.
Цукор додаємо частинами, так легше буде об'єднати продукти.
Варимо Айвовий джем приблизно 40 хвилин з моменту, коли він почне кипіти.
Варимо на дуже повільному вогні, коли джем почне гуснути, він буде “вистрілювати”.
Протягом всього часу варіння бажано джем перемішувати, щоб він не пригорів (у мене для цих цілей дуже зручна велика дерев'яна ложка, яку я придбала, подорожуючи Карпатами).
Зварений джем набув дуже приємного бурштинового кольору, він досить густий та ароматний.
Кришки стерилізуємо (це обов'язково).
Банки також необхідно простерилізувати.
Мені дуже зручно це робити у мікрохвильовій печі.
У добре помиті банки наливаємо трохи води та ставимо у мікрохвильовку, чекаємо, поки водичка в банках закипить.
Викладаємо наш Айвовий джем у банки та закручуємо кришки.
Я ще в кожну баночку додаю поверх джему 1 ст.л. спирту.
Ось стільки Айвового джему у мене вийшло.
І ще трішечки на пробу.
При охолодженні Айвовий джем густіє, адже в ньому багато пектину.
Такий джем чудово підійде в якості начинки для пиріжків чи булочок, його можна просто намастити на булочку.
Смакота!
СМАЧНОГО!
Коментарі
Вікуся, цей джем такий смачний, що не впевнена, що він "доживе" до зими, але кілька баночок для вас сховала! Його можна різати ножем і він нагадує справжній мармелад! Айва була просто супер! Дякую!
Кожен рік готую айвове варення, а от джем ніколи не готувала. Цікавий рецепт!