Мариновані цілі білі гриби (Рецепт від Дениса)

Опубліковано користувачем Irina

Цей рік видався дуже врожайним на білі гриби. Дуже багато їх засушили, заморозили, і звичайно ж замаринували. Як приємно взимку спуститися в льох, дістати баночку дуже смачних білих грибочків і насолодитися їх неповторним смаком. Не дарма білий гриб або як його ще називають боровик вважається найкращим представником грибного царства. Гриби трохи більші за розміром треба порізати шматочками, я ж замаринував кілька баночок дуже дрібних білих грибочків цілими. Не буду сперечатися з тим фактом, щоб приготувати на зиму ось таку грибну заготовку, доведеться докласти зусиль, витратити час. АЛЕ! Взимку це все окупиться. Взагалі, щоб маринад вийшов за смаком, його можна спробувати і додати інгредієнти в тій кількості, які ви вважаєте за потрібне. Також можна додати за смаком свої улюблені приправи.

Для приготування маринованих білих грибів нам знадобиться:

  • Білі гриби

Для маринаду:

  • Вода
  • Сіль (не йодована)
  • Лавровий лист
  • Чорний перець горошком
  • Суцвіття гвоздики
  • Запашний перець горошком (за смаком)
  • Оцет (у мене 9%)

Гриби, перш ніж маринувати, необхідно дуже ретельно почистити, розсортувати по величині, від інших сортів грибів, якщо такі є, і тільки потім приступити до миття.

Для маринування потрібно відібрати гриби без єдиного черв'ячка, пружні і свіжі. Відібрані білі гриби миємо під струменем холодної води кожен окремо. Я для цього використовую невелику щіточку, можна зубну, за допомогою якої легко очистити ніжку і шапочку від землі.

Оскільки я маринував дуже маленькі грибочки, я їх не різав. Якщо гриби трохи більші, розрізаємо їх на кілька частин.

Помиті гриби перекладаємо в каструлю, заливаємо їх холодною водою, причому води додаємо стільки, щоб вона їх покрила на 1/3, і ставимо варитися, додавши сіль. Коли гриби почнуть кипіти, з'явиться піна, відразу відкидаємо гриби на друшляк, промиваємо в проточній воді, щоб змити піну і залишки бруду.

Добре промиті гриби знову заливаємо холодною водою, тільки в даному випадку води наливаємо так, щоб вона повністю покривала гриби і варимо ще приблизно 1 годину з моменту закипання. Після цього додаємо ще солі і оцет за смаком і кип'ятимо ще 10 хвилин. Тим часом підготуємо баночки і кришки. Їх в обов'язковому порядку потрібно простерилізувати, я для цього використовую мікрохвильовку.

На дно кожної банки кладемо один лавровий листок, 5-6 шт. чорного перцю горошком, 2-3 горошини запашного перцю, 1 бутон гвоздики. Наповнюємо баночки грибами, наливаємо маринад і накриваємо кришками. Тут є один нюанс, наповнюємо банки грибами нещільно, а розсолу наливаємо по самий верх.

У каструлю наливаємо гарячу воду, на дно кладемо м'яку ганчірочку, на яку ставимо підготовлені банки з грибами. Стерилізуємо 0.5 літрові банки з грибами 30 хвилин з моменту закипання. Закриваємо кришками, перевертаємо і накриваємо ковдрою до повного охолодження.

Ось такі дуже апетитні і смачні білі гриби вийшли.

А це мої грибочки в погребі. Друзі, якщо виникнуть питання, питайте, можливо я щось упустив! Я навмисно не давав ніяких пропорцій, оскільки у кожного свій смак, свої переваги, хтось любить дуже солоні мариновані гриби, хтось, навпаки. Мені особисто подобаються гриби, в яких всього в міру, і солі і оцту. Тому розсіл потрібно пробувати на смак і додавати спеції на свій розсуд. Я ж постарався розповісти принцип приготування. Успіхів!

СМАЧНОГО!

Коментарі

Опубліковано 15 листопада 2018 - 12:28 користувачем Евгения

ВАУУУ!!!! грибочки, всем грибочкам - грибочки!!! просто обожаю!

Опубліковано 15 листопада 2018 - 20:08 користувачем Irina

Евгения, огромное спасибо за комментарий, автору рецепта будет очень приятно!!!

Опубліковано 17 жовтня 2017 - 23:07 користувачем Татьяна

грибочки, прям загляденье... это наверное самая вкусная из всех заготовок на зиму... работы с такими закрутками много, но оно того стоит, зимой к картошечке просто КЛАСС!!!

Опубліковано 18 жовтня 2017 - 13:27 користувачем Irina

Татьяна, здравствуйте! тут с вами уж точно не поспоришь, открыть зимой баночку белых грибов, это просто сверх наслаждение, никакое мясо в сравнение не идет! спасибо, что нашли время прокомментировать рецепт Дениса!

Опубліковано 29 вересня 2017 - 17:19 користувачем Франсуаза

Прежде чем готовить белые грибы, маринованные на зиму, их нужно правильно выбрать и обработать. Судя по описанию, вы это делать умеете.

Опубліковано 30 вересня 2017 - 18:49 користувачем Irina

Франсуаза, Денис профи в этом деле, готовит грибы не первый год, но все равно спасибо за комментарий!!!

Опубліковано 29 вересня 2017 - 10:24 користувачем AllaSkirka

Денис, я с тобою дружу!!! :) :) :) поличка з маринованими грибочками вразила!!! Молодець!!! зима буде дуже-дуже смачною!

Опубліковано 30 вересня 2017 - 18:46 користувачем Irina

AllaSkirka, згідна з вами, зима буде смачною... до речі обіцяють того року сувору зиму, так що дружимо з Денисом разом!

Опубліковано 17 вересня 2023 - 22:32 користувачем Наталія

Скажіть будь ласка що робити, коли одразу після закрутки в банці зʼявилась піна ? Стерилізувала 30хв і перевернула

Опубліковано 28 вересня 2017 - 19:53 користувачем Irina

Дорогие друзья! Если вам понравился рецепт, пишите комментарии, задавайте вопросы, автор рецепта с удовольствием на них ответит!

Опубліковано 18 вересня 2023 - 14:06 користувачем Денис

таке інколи буває. я вважаю, що нічого страшного. спостерігайте кілька днів чи не надуватиметься кришка. якщо ні - можна залишати в холодному місці.

Коментувати