
Я якось незаслужено забула про такий суп, як розсольник, який, мабуть, є одним із найпопулярніших перших страв. Розсольник — страва російської кухні, суп, основою якого є солоні огірки; також може додаватися огірковий розсіл, звідси й назва. Цей суп може бути м’ясним, рибним, грибним, вегетаріанським, у розсольник можна додавати різні крупи (вівсяну, рисову або перлову). Також розсольник готують із нирками, потрохами та іншими м’ясопродуктами. У розділі Вікіпедії я прочитала цікаву інформацію: крупу для розсольника підбирають залежно від м’ясних продуктів: перлова крупа додається в розсольник із нирками та яловичиною, рисова — у розсольник із потрохами курки чи індички або у вегетаріанський розсольник. Сьогодні я готувала дуже смачний та ситний розсольник із яловичиною та перловою крупою.
Для приготування розсольника з перловкою нам знадобиться:
-
3 літри води
-
500 г м’яса на кісточці (у мене яловичина)
-
3 картоплини
-
50 г перлової крупи
-
1 цибулина
-
1 морква
-
3 солоні огірки
-
2–3 ст. л. огіркового розсолу
-
Сіль, чорний перець
-
2 лаврових листки
-
Зелень петрушки та кропу
Звертаю увагу, що зазначена кількість інгредієнтів розрахована на 3 літри води; розсольник у мене вийшов середньої густоти, тому ви можете брати кількість картоплі та крупи на свій смак.
Також перлову крупу, щоб вона добре зварилася, необхідно заздалегідь замочити у холодній воді на кілька годин, попередньо добре промивши.
Спершу варимо м’ясний бульйон. Я варила на яловичині з кісточкою. М’ясо кладемо в каструлю з холодною водою, доводимо до кипіння, знімаємо піну, зменшуємо вогонь, щоб вміст каструлі повільно кипів. Варимо бульйон приблизно 45–50 хвилин. Коли м’ясо стане досить м’яким, виймаємо його з каструлі, а бульйон обов’язково проціджуємо, щоб позбутися дрібних кісточок. Бульйон трохи солимо, м’ясо нарізаємо невеликими шматочками і повертаємо назад у каструлю.
Перлову крупу ще раз промиваємо і додаємо до бульйону, варимо ще 15–20 хвилин.
Поки бульйон із перловкою вариться, займаємося овочами. Картоплю, цибулю та моркву чистимо, миємо і нарізаємо — картоплю та цибулю кубиками, моркву півкільцями. Додаємо нарізані овочі в бульйон та варимо до м’якості.
Цибулю та моркву можна попередньо обсмажити на рослинній олії та додати в суп, але я так не роблю. Тепер час покласти в суп спеції — лавровий листок, чорний перець.
І ось найголовніше — пора зайнятися солоними огірками та розсолом. Хочу звернути увагу: солоність у суп додають лише тоді, коли картопля стане м’якою, інакше недоварена картопля у кислій середовищі як би «задубіє» і здаватиметься недовареною. Огірки можна нарізати невеликими кубиками, я натерла їх на великій тертці. Якщо огірки великі й мають грубу шкірку, її краще зняти, насіння — видалити.
Додаємо огірки в суп та пробуємо на смак; якщо потрібно, додаємо кілька ложок огіркового розсолу. Досолювати суп не варто — коли розсольник із перловкою настоїться, сіль із огірків перейде в рідину, і її буде цілком достатньо.
Додаємо в розсольник зелень петрушки та кропу, даємо покипіти пару хвилин і вимикаємо вогонь.
Якщо любите, можна додати в тарілку ложку сметани — дуже смачно.
Розсольник вийшов настільки смачним, що чоловік просив добавки.

Приготувати цей суп зовсім нескладно, але виходить він просто пальчики оближеш.
СМАЧНОГО!
Коментарі
Лиза, можете сміло брати бургур, адже для цього супу крім перловки чудово підходить і інша крупа, наприклад, рис, гречка, пшениця, пшоно. Я часто варю розсольник саме з булгуром, виходить дуже смачно! Успіхів!
вкусный получился рассольник, семье понравился)))
я готовила на курице, тоже неплохо)))
Алла, рада, что рассольник пришелся по вкусу, думаю на курице он не хуже!!! спасибо что поделились мнением!!!
суп получился очень вкусный и насыщенный, только я вот лук и морковь раньше обжарила, супчик поэтому получился очень красивого цвета)))
Ирина, спасибо за вкусные и доступные рецепты...
Катерина, супер! очень рада, что супчик понравился, я тоже часто зажариваю морковь, и суп действительно получается красивше! Вы молодец!
обожаю рассольник, спасибо, что напомнили, буду готовить...
Тая, на здоровье!
можно ли вместо перловки использовать булгур?