Розсольник з перловкою

Опубліковано користувачем Irina

Я якось незаслужено забула про такий суп, як розсольник, який, мабуть, є одним із найпопулярніших перших страв. Розсольник — страва російської кухні, суп, основою якого є солоні огірки; також може додаватися огірковий розсіл, звідси й назва. Цей суп може бути м’ясним, рибним, грибним, вегетаріанським, у розсольник можна додавати різні крупи (вівсяну, рисову або перлову). Також розсольник готують із нирками, потрохами та іншими м’ясопродуктами. У розділі Вікіпедії я прочитала цікаву інформацію: крупу для розсольника підбирають залежно від м’ясних продуктів: перлова крупа додається в розсольник із нирками та яловичиною, рисова — у розсольник із потрохами курки чи індички або у вегетаріанський розсольник. Сьогодні я готувала дуже смачний та ситний розсольник із яловичиною та перловою крупою.

Для приготування розсольника з перловкою нам знадобиться:

  • 3 літри води

  • 500 г м’яса на кісточці (у мене яловичина)

  • 3 картоплини

  • 50 г перлової крупи

  • 1 цибулина

  • 1 морква

  • 3 солоні огірки

  • 2–3 ст. л. огіркового розсолу

  • Сіль, чорний перець

  • 2 лаврових листки

  • Зелень петрушки та кропу

Звертаю увагу, що зазначена кількість інгредієнтів розрахована на 3 літри води; розсольник у мене вийшов середньої густоти, тому ви можете брати кількість картоплі та крупи на свій смак.

Також перлову крупу, щоб вона добре зварилася, необхідно заздалегідь замочити у холодній воді на кілька годин, попередньо добре промивши.

Спершу варимо м’ясний бульйон. Я варила на яловичині з кісточкою. М’ясо кладемо в каструлю з холодною водою, доводимо до кипіння, знімаємо піну, зменшуємо вогонь, щоб вміст каструлі повільно кипів. Варимо бульйон приблизно 45–50 хвилин. Коли м’ясо стане досить м’яким, виймаємо його з каструлі, а бульйон обов’язково проціджуємо, щоб позбутися дрібних кісточок. Бульйон трохи солимо, м’ясо нарізаємо невеликими шматочками і повертаємо назад у каструлю.

Перлову крупу ще раз промиваємо і додаємо до бульйону, варимо ще 15–20 хвилин.

Поки бульйон із перловкою вариться, займаємося овочами. Картоплю, цибулю та моркву чистимо, миємо і нарізаємо — картоплю та цибулю кубиками, моркву півкільцями. Додаємо нарізані овочі в бульйон та варимо до м’якості.

Цибулю та моркву можна попередньо обсмажити на рослинній олії та додати в суп, але я так не роблю. Тепер час покласти в суп спеції — лавровий листок, чорний перець.

І ось найголовніше — пора зайнятися солоними огірками та розсолом. Хочу звернути увагу: солоність у суп додають лише тоді, коли картопля стане м’якою, інакше недоварена картопля у кислій середовищі як би «задубіє» і здаватиметься недовареною. Огірки можна нарізати невеликими кубиками, я натерла їх на великій тертці. Якщо огірки великі й мають грубу шкірку, її краще зняти, насіння — видалити.

Додаємо огірки в суп та пробуємо на смак; якщо потрібно, додаємо кілька ложок огіркового розсолу. Досолювати суп не варто — коли розсольник із перловкою настоїться, сіль із огірків перейде в рідину, і її буде цілком достатньо.

Додаємо в розсольник зелень петрушки та кропу, даємо покипіти пару хвилин і вимикаємо вогонь.

Якщо любите, можна додати в тарілку ложку сметани — дуже смачно.

Розсольник вийшов настільки смачним, що чоловік просив добавки.

Приготувати цей суп зовсім нескладно, але виходить він просто пальчики оближеш.

СМАЧНОГО!

Коментарі

Опубліковано 02 березня 2024 - 16:34 користувачем Лиза

можно ли вместо перловки использовать булгур?

Опубліковано 02 березня 2024 - 17:46 користувачем Irina

Лиза, можете сміло брати бургур, адже для цього супу крім перловки чудово підходить і інша крупа, наприклад, рис, гречка, пшениця, пшоно. Я часто варю розсольник саме з булгуром, виходить дуже смачно! Успіхів!

Опубліковано 04 березня 2017 - 19:08 користувачем Алла

вкусный получился рассольник, семье понравился)))
я готовила на курице, тоже неплохо)))

Опубліковано 04 березня 2017 - 19:16 користувачем Irina

Алла, рада, что рассольник пришелся по вкусу, думаю на курице он не хуже!!! спасибо что поделились мнением!!!

Опубліковано 01 березня 2016 - 19:55 користувачем Катерина

суп получился очень вкусный и насыщенный, только я вот лук и морковь раньше обжарила, супчик поэтому получился очень красивого цвета)))
Ирина, спасибо за вкусные и доступные рецепты...

Опубліковано 01 березня 2016 - 21:41 користувачем Irina

Катерина, супер! очень рада, что супчик понравился, я тоже часто зажариваю морковь, и суп действительно получается красивше! Вы молодец!

Опубліковано 20 квітня 2015 - 13:13 користувачем Тая

обожаю рассольник, спасибо, что напомнили, буду готовить...

Опубліковано 20 квітня 2015 - 19:49 користувачем Irina

Тая, на здоровье!

Коментувати