Торт «Спартак»

Опубліковано користувачем Irina

Рецепт торта «Спартак» дуже давно дала мені моя подруга, і з тих пір я постійно його печу, і мені здається, що він ніколи не набридне. На свята, коли потрібно готувати багато різних страв, цей торт (точніше, коржі для нього) можна випекти заздалегідь, що значно економить час. Коржі для торта «Спартак» виходять твердими, і тільки після того, як їх змастити кремом, вони розм’якшуються так, що просто тануть у роті. Цієї святкової пори я не порушила доброї старої традиції і приготувала цей смачний та всім улюблений торт. Як правило, я печу його квадратним, так його зручніше нарізати. Крем для цього торта роблю заварним.

Інгредієнти для торта «Спартак»:

  • 7 ст. л. молока
  • 200 г цукру
  • 1 яйце
  • 50 г вершкового масла
  • 2 ст. л. меду
  • 1 ч. л. харчової соди
  • 2–3 ст. л. какао-порошка
  • Приблизно 300 г борошна

Інгредієнти для заварного крему:

  • 0,5 л молока
  • Склянка цукру
  • 2 яйця
  • 2–3 ст. л. борошна
  • 300 г вершкового масла
  • Сік лимона

Щоб приготувати коржі для торта «Спартак», тісто, можна сказати, потрібно «заварити».

У каструлю наливаємо 7 ст. л. молока.
Додаємо масло та мед і ставимо на невеликий вогонь (водяна баня).
Цукор з яйцем збиваємо і повільно вливаємо в тепле молоко, постійно перемішуючи.
Додаємо соду і «заварюємо» масу — готувати краще у глибокій посудині, бо маса сильно піниться.
Знімаємо з вогню і охолоджуємо до кімнатної температури.

У миску просіваємо половину борошна, вливаємо заварену масу, додаємо какао і замішуємо тісто, поступово додаючи залишок борошна. Хочу зазначити, що какао можна додати більше, але в моїй родині його люблять помірно, тому даю мінімум.

Тісто має вийти не надто тугим (як на вареники), бо під час охолодження воно буде тверднути, тому працювати потрібно швидко.

Тісто ділимо на 6 частин.
Коржі можна робити тоншими або товстішими, кому як подобається. Розкочуємо тісто і викладаємо на деко, змащене маргарином. Коржі обов’язково в кількох місцях проколюємо виделкою.
Випікаємо кожен корж 5–7 хвилин при температурі 180 °C.

Приготування заварного крему:

Молоко ставимо на вогонь.

Цукор і яйця ретельно розтираємо.

Додаємо борошно і добре розтираємо до однорідності.

Поступово вливаємо суміш у тепле молоко, постійно перемішуючи, доводимо до кипіння.

Знімаємо з вогню і даємо охолонути.

300 грамів м’якого вершкового масла збиваємо міксером, поступово додаючи заварний крем.
Щоб крем став ідеально білим, додаємо трохи лимонного соку.

Холодні коржі змащуємо кремом, залишаючи останній корж без покриття. Оскільки коржі виходять твердими й нерівними, на деякий час ставимо торт під прес, він добре просочиться кремом та вирівняється.
Тепер верхній корж змащуємо кремом та посипаємо тертим шоколадом.

СМАЧНОГО!

Коментарі

Опубліковано 18 липня 2021 - 16:25 користувачем Елизавета

сегодня готовлю Спартак, очень хочется, чтобы все получилось! о результате обязательно сообщу!

Опубліковано 19 липня 2021 - 10:53 користувачем Irina

Елизавета, приветствую вас! У вас обязательно все получится, даже не сомневайтесь!!! Очень жду результата, а в идеале фото! Успехов!

Опубліковано 22 квітня 2021 - 17:16 користувачем Вікуся

Вже не вперше готую тортик, висилаю фото для Вас. Дуже хороший та нескладний рецепт. Всім подобається. Дякую.

Опубліковано 22 квітня 2021 - 20:37 користувачем Irina

Вікуся, твій Спартак просто чудовий, такий красивий та апетитний! Мені приємно, що цей рецепт користується популярністю. Дуже гарна світлина, за яку щиро дякую!

Опубліковано 18 січня 2020 - 18:18 користувачем Оксана

добрий вечір, Ірино! не можу висловити своє захоплення від цього тортика, це просто чудо!!! він тане в роті!!! готувала подвійну порцію, у мене вийшло 14 коржів... це так смачно, мої домочадці просять ще, обов"язково приготую ще! дякую!!! фото моїх творінь вислала)))

Опубліковано 18 січня 2020 - 18:24 користувачем Irina

Оксана, ваш Спартак, просто не перевершений, коржі тоненькі, такі рівненькі, всі як на підбір!!! Ми молодець, дуже гарно та смачно! Фото, як завжди, супер!!! дякую!!!

Опубліковано 30 вересня 2019 - 20:50 користувачем AllaSkirka

Ірочка, "Спартак" вийшов просто фантастичний! коржики пекла заздалегідь, крем дуже смачний, загалом торт просто тане в роті!!! дуже-дуже-дуже смачно! фоточку свого "Спартака" вислала!

Опубліковано 03 жовтня 2019 - 18:30 користувачем Irina

AllaSkirka, Спартак просто неймовірний, так хочеться кусочок шкуштувати!!! дуже гарні фоточки, котрі з задоволенням опублікую!!! Дякую!

Опубліковано 03 вересня 2016 - 15:13 користувачем Татьяна

Очень люблю Спартак, как и все торты, впрочем), обязательно подготовлю, но после медовика в мультиварке. Вообще как попала на ваш сайт, оторваться не могу. Уже приготовила куриные бедрышки в мультиварке, сегодня на очереди шашлык в ней же. Спасибо вам еще раз

Опубліковано 03 вересня 2016 - 17:35 користувачем Irina

Татьяна, такие комментарии как ваш, просто вдохновляют, огромное вам спасибо! Я тоже не представляю своей жизни без мультиварки, особенно летом, когда жара, а так хочется чего-то вкусненького и сладкого, но включать духовку это самоубийство!!! Готовьте на здоровье, заходите почаще, пишите комментарии, задавайте вопросы, делитесь мнением, я только этому РАДА!!! Успехов!

Опубліковано 03 вересня 2016 - 09:05 користувачем Татьяна

Ирина, большое Вам спасибо за чудесный сайт,мне очень нравится ваша подача рецептов.
Только вот не понятно, сколько муки надо для теста?

Опубліковано 03 вересня 2016 - 10:09 користувачем Irina

Татьяна, огромное вам спасибо за теплые слова в мой адрес... хорошо что вы очень внимательный человек и заметили мою недоделку, извините... рецепт уже подправила...
Танечка, у меня муки уходит где-то 300 - 350 гр., но ее нужно постепенно добавлять и замешивать, чтобы тесто получилось не очень крутым, чтобы его можно было легко раскатать.
И еще, если будете печь, обязательно коржи протыкайте в нескольких местах вилкой, чтобы они не поднимались...
успехов вам!

Опубліковано 11 липня 2014 - 20:03 користувачем Любава

Сьогодні спекла, ще не пробувала, але думаю, що буде смачний!)
Ще хотіла спитати: ви даєте просто соду, чи гасите її оцтом?

Опубліковано 12 липня 2014 - 01:46 користувачем Irina

Любава, я впевнена, що буде смачно... Ні, соду гасити оцтом не потрібно... Напишіть, як вийшло...

Опубліковано 14 липня 2014 - 11:33 користувачем Любава

Зрозуміла.
Дякую!
Слів нема....торт - чудо, тане в роті!)

Опубліковано 14 липня 2014 - 16:45 користувачем Irina

Любава, я тішуся, що тиртик вдався!!! Спробуйте ще Медовий торт з ківі, там коржі випікаються по тому ж принципу, тільки без какао. Торт виходить дуже смачний - гарантую!

Опубліковано 15 липня 2014 - 20:10 користувачем Любава

дякую, обов'язково спробую!

Коментувати