Осінь - прекрасна пора! Закрутки на зиму практично закінчилися, але ось моя постійна читачка Вікторія вирішила поділитися з нами дуже цікавим і незвичним рецептом варення з терну. Таке варення для багатьох рідкість, а тому терпко-солодкий смак цієї осінньої ягоди знайомий не всім. Плоди терну починають дозрівати тільки на початку вересня, вони з незвичайним кисло-терпким смаком, але коли до них додати цукор, варення виходить надзвичайно смачним, густим, і до того ж красивим. Варення з терну не тільки смачне, воно ще корисне, оскільки в ньому міститься велика кількість вітаміну Е і С, а також каротину. Пропорції інгредієнтів для приготування варення можуть бути різними, однак найпоширенішим є пропорція один до одного. Можна зварити варення з кісточками, але рецепт Вікторії без кісточок. Так, звичайно, процес приготування варення з терну досить важкий, але повірте, воно того варте! Таке варення прекрасно підійде до філіжанки ароматного чаю, його можна використовувати для випічки. Отже, якщо вам попадеться терен, обов'язково спробуйте приготувати з нього смачне, з легкою терпкістю варення! Не пошкодуєте!
Для приготування варення з терну нам знадобиться:
- 1 кг терну
- 1 кг цукру
Ось так виглядають плоди терну, які тільки щойно зірвані.
Терн перебираємо, гарненько миємо, прибираємо всі листочки і плодоніжки.
Плоди терну досить тугі, тому витягти з ягід кісточки досить важко.
Саме тому ягоди спочатку необхідно проварити.
Для цього помитий терен висипаємо в каструлю, заливаємо водою (так щоб вона покрила ягоди) і доводимо до кипіння
Варимо 10 хвилин.
Потім охолоджуємо і чистимо від кісточок (вареними їх набагато легше чистити).
Трохи води залишаємо (приблизно половину), додаємо цукор, почищені ягоди терну і варимо приблизно 20 хвилин.
Я варила так - увечері 20 хв., потім вранці 20 хв., і наступного вечора ще 20 хв.
Так варення виходить дуже густим і смачним.
Розкладаємо готове варення в стерилізовані банки (я їх стерилізую в мікрохвильовці), закриваємо кришками, накриваємо ковдрою і даємо повністю охолонути.
Ось таке, по справжньому осіннє, дуже ароматне, злегка терпке варення вийшло!
СМАЧНОГО!
Коментарі
ваууу! яка краса!!! я також таке хочу!!!
Божена, так! це вареннячко просто ваууу! я вже його другий рік поспіль готую!
вчора син привіз невеличке відерце терну, дуже гарного та великого, і ось я вже займаюся приготуванням цього надзвичайно смачного вареннячка) роботи з ним хочу сказати, досить багато, але результат того вартий!
я тоже знаю этот необычный вкус с выраженной горчинкой, который запомнился очень хорошо))) с удовольствием бы приготовила такое варенье, но вот проблема, где взять терн? Виктория, подскажите, возможно его можно купить на рынке? варенье, приготовленное вами выглядит очень заманчиво... его наверное можно использовать и для выпечки? спасибо вам за очень необычный рецепт и потрясающие фото! ваше варенье на плите лучше всяких похвал!!!
Спасибо большое, варенье действительно очень необычное и вкусное. Есть ли оно на рынке не знаю, так как мы с мужем собираем сами в Предкарпатье. Как-то ничего готовить не приходилось, варенье быстро расходится по знакомым и родственникам, так как никто такого не готовит))) Но знаю, что готовят тертый пирог с терновым вареньем) надо попробовать, Вы мне подали идею!!!!
а мне когда-то давно, когда гостила на Западной Украине, довелось попробовать это безумно вкусное варенье, с таким терпковатым неповторимым вкусом... прямо вспомнила молодость... спасибо автору за такой титанический труд! фото невероятно красивые, по настоящему осенние, а варенье прямо благоухает ароматом!
Олечка, здравствуйте! очень рада видеть вас опять в гостях! что-то давненько вы ко мне не заглядывали... это варенье с необычным немного терпковатым вкусом, это правда! оно очень вкусное, но возле него нужно потрудиться, зато зимой это просто находка! Олечка, как ваш дела? пишите, заходите, не забывайте! всегда рада общению!
очень красивые фото, а вот варенье такое, к сожалению никогда не пробовала))
Олеся_Киев, спасибо! варенье очень вкусное!
очень бы хотелось попробовать такого варенья)))
а автор молодец, проделала большой труд, выглядит очень аппетитно!
Галина, спасибо что посетили наш сайт! Галина, думаю автору этого рецепта будет очень приятно прочитать ваш комментарий, а варенье действительно очень вкусное и необычное!
всякое варенье пробовала, но из терна - никогда! на вид очень аппетитное!!!
спасибо девченки за интересный рецепт!
Гостья, на здоровье! это варенье действительно с очень необычным, слегка терпковатым вкусом... ну очень вкусное!
Дуже апетитне вареннячко... ніколи не пробувала його, та навіть не здогадувалась, що з терну можно готувати варення...
судячи з опису роботи з ним багато, але впевнена, що воно цього варте!
цікаво, а де можна назбирати терен? може б і я собі таке колись спробувала!
дуже гарні фото!!!
спасибі автору за оригінальність!
так воно дуже смачне і незвичне, та ще й з цілою купою вітамінів!!! Роботи звичайно багато, але якщо є допомога і цікавий співрозмовник, то час дуже швидко летить))). Ми збирали його в Передкарпатті, а де ще його можна надибати, навіть незнаю. Дякую за теплі слова.
Війна! я живу не вдома, але мультиварка зі мною! Пощастило назбирати терну, тому зварила це чудове, таке не звичне варення! Воно наше найулюбленіше! Дякую Вікторії за чудовий рецепт!