Форшмак

Опубліковано користувачем Irina

Форшмак це значить - «закуска» або «їжа перед їжею». Це типова страва єврейської кухні, до речі, яку я перший раз спробувала ще дуже давно, відпочиваючи в Одесі, у одних дуже добрих і гостинних людей. З тих пір дуже часто готую форшмак, трохи змінивши рецепт. Пам'ятаю, Галина Миколаївна завжди додавала в форшмак сире яблуко, моїм же рідним не дуже подобається з яблуком, тому я його з рецепта виключила. Форшмак може виступати як в ролі відмінною закуски, так і основної страви, наприклад з відвареною картоплею. Для приготування цієї страви купую вже готове слабосолене філе оселедця.

Для приготування форшмаку нам знадобиться:

  •     2 цілих слабосоленим філе оселедця
  •     3 яйця
  •     1 цибулина середніх розмірів
  •     Перець чорний мелений за смаком
  •     2 ст.л. майонезу, можна сметани
  •     Зелень для прикраси

Якщо у вас оселедець занадто солоний, його варто вимочити, можна в молоці. У мене ж філе слабосолене, тому відразу переходжу до приготування.

З філе оселедця знімаємо шкіру і перемелюємо її на м'ясорубці.

Яйця варимо на круту, і коли охолонуть теж перемелюємо, можна потерти на тертці (це кому, як більше подобається). Додаємо до оселедця.

Цибулю подрібнюємо дуже, дуже дрібно і додаємо до оселедця.

Перчимо до смаку.

Додаємо 2 ст.л. майонезу або сметани і добре перемішуємо.

Якщо ви вирішите приготувати цю страву, спробуйте все ж додати одне сире яблуко, потерши його на тертці. Тоді у вас вийде справжній форшмак.

Наш форшмак готовий!

Дуже смачний форшмак на чорному хлібі або ось на таких маленьких пшеничних грінках - поєднання просто приголомшливе!

СМАЧНОГО!

Коментарі

Опубліковано 24 січня 2024 - 17:40 користувачем Марія

я також вперше скуштувала цю страву, коли відпочивала в Одесі і жила на квартирі у дуже приємних евреїв, які пригостили мене форшмаком) а ще вони готували неймовірно смачні баклажани, таких я більше ні в кого не пробувала, шкода, що не попросила рецепт) неодмінно приготую форшмак за вашим рецептом і поділюся враженням)

Опубліковано 24 січня 2024 - 21:21 користувачем Irina

О, так, Маріє, тут я з вами згідна на 100%! Так як готують цю страву одесити, більше ніхто не готує! Смакота ще та! А ви приготуйте форшмак за моїм рецептом, сподіваюсь вам сподобається) Буду чекати результату!

Опубліковано 19 вересня 2021 - 14:18 користувачем гостья

а еще в форшмак можно добавлять вареную картошку) а вообще, это очень вкусно!!!

Опубліковано 19 вересня 2021 - 23:50 користувачем Irina

гостья, да действительно, можно добавить вареную картошку и будет вкусно! спасибо большое за комментарий!

Опубліковано 03 жовтня 2017 - 17:21 користувачем Стася_Львов

Ирина, мой форшмак оценили и муж и сын, особенно понравился с гренками, такими хрустящими... использовала филе селедки из банки, уже замаринованное, старалась максимально придерживаться рецепта, результат очень хорош! спасибо, блюдо не только вкусное, но красивое!

Опубліковано 03 жовтня 2017 - 23:14 користувачем Irina

Стася_Львов, форшмак, который вы приготовили, просто объедение, это видно на фото! огромное спасибо за хороший комментарий и чудесное фото, которое я с большим удовольствием опубликую!

Опубліковано 04 червня 2017 - 11:00 користувачем Александр

Спасибо за хороший рецепт.

Опубліковано 04 червня 2017 - 23:02 користувачем Irina

Александр, и вам спасибо!

Опубліковано 04 липня 2016 - 21:19 користувачем Олена

а я не добавляла яблуко, і не перемелювала на м"ясорубці, а скористала блендером, вийшло дуже навіть смачно і ніжно, як крем...
намастила на хліб, прикрасила помідором і зеленою петрушкою - смакота неймовірна...
чоловік у захваті...
дуже дякую за рецепт, і за блог в цілому, дуже багато гарних і доступних рецептів, які буду готувати...
а поки що висилаю фото свого форшмаку!!!

Опубліковано 05 липня 2016 - 10:00 користувачем Irina

Олена, чудово що вам сподобався рецепт, а ще дякую за фото, з задоволенням його публікую!!!
чекаю знову в гості!

Опубліковано 23 березня 2015 - 14:34 користувачем Alexsandra

я тоже знаю, что в это блюдо кладут яблоко...
очень вкусно...

Опубліковано 24 березня 2015 - 22:24 користувачем Irina

Да, с яблочком очень вкусно, но я не кладу, так как кроме меня никто не любит...

Опубліковано 20 березня 2015 - 18:36 користувачем Анюта

ела это блюдо, когда отдыхала в Одессе...
очень понравилось, но не знала как готовить...
теперь приготовлю, спасибо!

Опубліковано 20 березня 2015 - 21:25 користувачем Irina

Анюта, на здоровье готовьте и наслаждайтесь вкусом!!!

Опубліковано 09 квітня 2014 - 19:54 користувачем Наталя

Хоча картошечку можна подавати окремо і буде ще гарнір!

Опубліковано 10 квітня 2014 - 21:47 користувачем Irina

Точно! Але в мами при нагоді обов"язково спитаю!

Опубліковано 06 квітня 2014 - 18:29 користувачем Наталя

Іруся, памятаю, баба Хеля робила фаршмак власне з яблоком і ще, мені здається перемелювала варену бульбочку.

Опубліковано 07 квітня 2014 - 00:54 користувачем Irina

Наталя, так це власне рецепт баби, який мені сказала мама. Треба буде в неі спитати про бульбочку. А взагалі виходить така вкусняшка, в мене просто обожнюють!

Опубліковано 24 січня 2013 - 00:06 користувачем Леночка

Очень красиво оформлено. Аппетитно! Вариант с гренками - супер!

Опубліковано 24 січня 2013 - 10:49 користувачем Irina

Спасибо!

Опубліковано 22 січня 2013 - 00:20 користувачем Таня

Где продаются такие гренки, подскажите.

Опубліковано 22 січня 2013 - 10:25 користувачем Irina

Таня, в супермаркетах и на базаре))

Опубліковано 12 січня 2013 - 22:47 користувачем Оля

Ирочка,вы знаете,я тоже делаю часто форшмак,но не знала что туда можно добавлять яблочко. И еще спасибо за идею с гренками,очень оригинально и вкусно.

Опубліковано 13 січня 2013 - 00:29 користувачем Irina

Оля,я рада, что вам понравилось. Попробуйте с яблоком, если понравится, напишите.

Коментувати