Гриби Бараняча голова, тушковані в сметані

Опубліковано користувачем Irina

Друзі! Ви коли-небудь куштували гриби Бараняча голова? Я, по правді кажучи, вперше і була вражена смаковими якостями цього гриба, його ніжним, трішечки горіховим смаком. Але вийшов один невеличкий казус, лише тоді, коли шукала в Інтернеті, як готувати ці гриби, дізналася, що вони занесені у Червону Книгу України. Ось так! Мушу сказати, що ці гриби неймовірно смачні, на рівні з білими грибами, а може й кращі, але навряд чи буду готувати їх ще. Сподіваюсь, що цей цікавий рецепт знадобиться тим, хто вперше, як і я, купить ці грибочки, чи, хто живе в регіоні, де вони ростуть та збирає їх для споживання. Такі тушковані в сметані гриби Бараняча голова можна подавати з картопляним пюре, рисом чи макаронами. Я вирішила приготувати картопляні човники та подавати гриби в них. Вийшло дуже ефектно та неймовірно смачно.

Для приготування Грибів Бараняча голова, тушкованих в сметані нам знадобиться:

  • 300 гр. відварених грибів
  • 1 цибулина
  • 150 гр. сметани
  • Сіль, чорний перець до смаку
  • 2-3 ст.л. олії
  • 1 ст.л. борошна
  • 100 мл. води
  • 5 картоплин
  • Приправа для картоплі

Ось так виглядають гриби Бараняча голова. Цей гриб ще називають Грифола кучерявенька, грифола листувата, гриб-баран. Відрізняється чудовим смаком, але зустрічається доволі рідко. При приготуванні страв цінуються його корисні властивості та використовуються тільки молоді баранячі голови. Зазвичай гриб Бараняча голова збирають з червня по жовтень.
Гриби відрізняються яскравим ароматом та приємним горіховим смаком. Їх можна подавати до столу з тушкованим м’ясом та вареною картоплею.

Цитата з Вікіпедії: “Бараньоха з баношем це дуже традиційна та смачна Гуцульська страва. На Прикарпатті традиційною є зупа з бараньохи та домашньою локшиною. На зиму використовують сушені баранячки. Також маринують за звичайним рецептом. Традиційно використовували як недільну святкову їжу, а також на Святий вечір, як одну з пісних страв. Є повір’я що коли жито починає колоситися тоді треба йти до лісу по бараньохи".
Включений до Червоної книги України (2009) та Білорусі (1993). Охороняється також в Литві, Польщі.

Ось з таких продуктів ми приготуємо неймовірно смачну та оригінальну страву - Гриби Бараняча голова, тушковані в сметані, які будемо подавати в картопляних човниках.
Гриби чистимо, для цього розділяємо їх на менші гілочки та ножем зрізаємо твердіші корінці. Потім гарно промиваємо під протічною водою, щоб вимити пісочок.
Варимо гриби в підсоленій воді 5-7 хвилин, зливаємо воду (цього можна і не робити, однак я будь-які лісові гриби завжди відварюю).

Цибулю нарізаємо дрібними кубиками.

В сковорідку наливаємо олію та викладаємо цибулю.

Смажимо цибулю, щоб вона стала прозорою.

Додаємо відварені гриби Бараняча голова, добре перемішуємо, накриваємо кришкою та тушкуємо на повільному вогні приблизно 30 хвилин, періодично перемішуючи.

Тим часом приготуємо заправку зі сметани.
В мисочку викладаємо сметану, додаємо борошно.

Також додаємо воду, сіль, перець до смаку.
Ретельно перемішуємо вінчиком.

Якщо ви вважаєте, що заправка дуже густа, додайте ще трохи води та перемішайте.

Додаємо заправку зі сметани до грибів, добре перемішуємо та тушкуємо кілька хвилин з моменту закипання.
Пробуємо на сіль, при потребі додаємо.

Наші грибочки готові, відставляємо їх у сторону та займемося картоплею.

Картоплю (бажано однакового розміру) чистимо, миємо та розрізаємо навпіл.

З кожної половинки виймаємо серединку картоплі (щоб вийшов човник).
Картоплю не викидаємо, її можна використати для приготування інших страв.

Готову картоплю викладаємо в миску, солимо, перчимо, посипаємо приправою для картоплі, додаємо 2 ст.л. олії та добре перемішуємо.
Залишаємо на деякий час, щоб картопля промаринувалася.

Викладаємо картоплю на деко та ставимо в добре розігріту духовку.
Запікаємо картоплю, щоб вона була м'якою.

Ось така апетитна картопелька виходить, вона вже дуже смачна, без будь-яких додатків.

У кожен картопляний човник викладаємо тушковані в сметані гриби та подаємо до столу.

Страва Гриби Бараняча голова, тушковані в сметані в картопляних човниках вийшла неймовірно смачною, гриби дуже ароматні, а картопелька просто тане в роті.
Гадаю, що така страва не залишить байдужою нікого!

СМАЧНОГО!

Коментувати

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.