Різдвяна кутя з цукатами

Опубліковано користувачем Irina

На Різдвяному святковому столі в обов'язковому порядку має бути така страва, як кутя. Кутя символізує добро та добробут. Так, наприклад, пшениця символізує вічне життя, а мед, мак та горіхи – щастя, достаток та добробут у сім'ї. Цього року в різдвяну кутю я окрім маку, родзинок, горіхів та меду, додала різнокольорові цукати – вийшло не лише дуже смачно, а й гарно.

Для приготування Різдвяної куті з цукатами нам знадобиться:

  •     2 склянки пшениці
  •     1 склянка маку
  •     200 гр. родзинок
  •     1 склянка чищених волоських горіхів
  •     100-150 гр. меду
  •     Цукати на смак

Пшеницю промиваємо кілька разів холодною водою та замочуємо на ніч.

Коли пшениця набухне, зливаємо воду, що залишилася.

У каструлю краще алюмінієву наливаємо свіжу воду та ставимо варитися пшеницю на невеликому вогні.

Щоб вона не пригоріла, час від часу помішуємо її.

Поки пшениця вариться, підготуємо решта продукти.

Мак варимо в молоці та потім добре розтираємо в макітрі. У кого макітри немає, можна помолоти на кавомолці або, у крайньому випадку, пропустити через м'ясорубку.

Волоські горіхи злегка підсмажуємо та подрібнюємо.

Родзинки запарюємо в окропі.

У зварену, ще гарячу пшеницю, додаємо мед та добре перемішуємо, мед чудово розійдеться.

Коли пшениця охолоне, додаємо перетертий мак, родзинки, горіхи та цукати.

Ретельно перемішуємо.

Якщо кутя вийшла не така солодка, як би цього хотілося, можна додати трохи цукру, я ж віддаю перевагу меду.

СМАЧНОГО! Щасливого Різдва!

Коментарі

Опубліковано 08 січня 2019 - 12:07 користувачем Оксана

вперше готувала кутю з цукатами, вийшло дуже смачно, усім сподобалася... кутя вийшла с багатим смаком, в міру солодка і дуже ароматна!!! дякую за рецепт, фото вислала)))

Опубліковано 08 січня 2019 - 21:23 користувачем Irina

Оксана, дуже дуже рада!!! дякую за гарний фотозвіт, ваша кутя просто непевершена!!!

Опубліковано 27 грудня 2018 - 10:30 користувачем Marta

доброго дня, хочу подякувати за гарний рецепт куті, готувала на католицьке Різдво, вийшло не те ,що смачно, а дуже СМАЧНО!!! Дякую ще раз! встигла сфотографувати, тому фоточку вислала на пошту, сподіваюсь, що вам сподобається і ви її опублікуєте)))

Опубліковано 29 грудня 2018 - 12:31 користувачем Irina

Marta! Ух ти!!! яка в вас вийшла апетитна кутя!!! неймовірно тішуся, що вам сподобався рецепт, я також таку готувала, вийшла смачною, в міру солодкою... дуже люблю цей рецепт! Marta, дуже дякую що знайшли час сфотографувати страву, для мене це дуже важливо! С наступаючими вас святами, чекаю в гості у Новому році!

Опубліковано 09 грудня 2018 - 17:36 користувачем Римма

интересный рецепт кутьи, никогда с цукатами не пробовала, обязательно приготовлю на праздники и скажу свое мнение))) а вообще очень нравится ваш блог!!!

Опубліковано 09 грудня 2018 - 17:54 користувачем Irina

Римма, обязательно стоит попробовать, получается очень вкусно!!! Успехов, жду результата!

Опубліковано 04 січня 2017 - 21:48 користувачем зина

Пшеницу варить не надо.1 промыть пшеницу несколько раз. что бы вода перестала быть мутной.2. замочить пшеницу на 4-5 часов.3. слить воду и залить кипятком.Довести до кипения помешивая.4. Оставить на 3 часа и снова нагреть.5.Оставить до остывания.Я так делаю уже много лет и никакой мороки-Супер!

Опубліковано 04 січня 2017 - 22:41 користувачем Irina

зина, огромное спасибо за такие мудрые советы... действительно вы правы, варить пшеницу много мороки, то выбежит, то подгорит... я вот приноровилась в последнее время варить ее в мультиварке, но обязательно воспользуюсь вашим рецептом, тем более что через несколько дней это очень актуально! еще раз спасибо!!!

Опубліковано 26 грудня 2016 - 18:12 користувачем Гость

Чтобы кутья вышла вкусной вначале нужно подготовить сухофрукты. Кладите изюм в кастрюльку и залейте водой. Его можно заменить черносливом или курагой. Оставьте изюм на 20 минут, потом воду слейте, а его промойте. получится очень вкусно!

Опубліковано 27 грудня 2016 - 09:53 користувачем Irina

Гость, спасибо что посетили мой блог и оставили такую полезную информацию... С наступающими праздниками!!!

Опубліковано 22 квітня 2016 - 23:51 користувачем Muravevnet

Теперь я точно знаю, как правильно приготовить кутью на следующее Рождество! Получается настоящая вкуснятина!

Опубліковано 23 квітня 2016 - 00:18 користувачем Irina

Muravevnet, я рада что вам понравился рецепт!

Опубліковано 07 лютого 2016 - 20:36 користувачем Елена

Спасибо за тонкости приготовления рождественской кутьи. Я тоже сталкивалась с проблемой затвердения пшеницы на второй день после приготовления. Теперь буду знать.

Опубліковано 08 лютого 2016 - 22:59 користувачем Irina

Елена, на здоровье! Заходите почаще, всегда рада!!!

Опубліковано 04 січня 2016 - 15:56 користувачем Оленка

виглядає дуже апетитно, буду готувати на Різдво! Спасибі за гарний сайт! ніколи не пробувала кутю з цукатами, тому заінтригована!

Опубліковано 04 січня 2016 - 22:45 користувачем Irina

Оленка! Дякую за коментар, готуйте на здоров"я і обов"язково напишіть про результат))) Веселих Вам свят і смачноі куті!!!

Коментувати

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.