Гарбуз по праву вважається королем полів, він не тільки смачний, а ще й дуже корисний. Зараз настав час приготувати з нього щось смачненьке. Взагалі з гарбуза можна приготувати безліч різних страв, наприклад Гарбузову кашу або Печиво з гарбуза. Її можна додавати до м'яса, картоплі, готувати з неї супи, запіканки, оладки, але мені дуже подобаються кекси. Взявши за основу рецепт кексу з гарбуза, виникла ідея поєднати його з шоколадним тістом, в результаті вийшов неймовірно смачний та дуже гарний Шоколадно-гарбузовий кекс, ніжний та ароматний. Якщо вам не дуже подобається смак чи запах гарбуза, можете бути спокійні, його тут не відчувається взагалі, оскільки до тіста додається цедра лимона. Любителі смачної домашньої випічки – приєднуйтесь!
Для приготування Шоколадно-гарбузового кексу нам знадобиться:
Для гарбузового тіста:
- 200 гр очищеного гарбуза (125 гр гарбузового пюре)
- 1 яйце
- 100 гр цукру
- 125 гр просіяного борошна
- 50 мл рослинної олії
- Цедра ½ лимона
- 1 ч.л. розпушувача
- 1 ч.л. ванільного цукру
- Дрібка солі
Для шоколадного тіста:
- 200 гр очищеного гарбуза (125 гр гарбузового пюре)
- 1 яйце
- 100 гр цукру
- 100 гр просіяного борошна
- 25 гр какао-порошка
- 50 мл рослинної олії
- 1 ч.л. розпушувача
- 1 ч.л. ванільного цукру
- Дрібка солі
Ось такі продукти нам знадобляться для приготування Шоколадно-гарбузового кексу.
Гарбуз чистимо, нарізаємо шматочками.
Запікаємо гарбуз до м'якості. Я для цього використовую мікрохвильову піч, це дуже швидко (приблизно 7-10 хвилин) та просто. Можна запекти гарбуз у духовці або просто зварити в каструлі на плиті. Гарбуз повинен бути без зайвої води, тому якщо вона при запіканні з'явилася, її краще злити.
За допомогою занурювального блендера перетворюємо гарбуз на пюре та повністю охолоджуємо.
Ми готуватимемо одразу два види тіста, тому беремо дві ємності, в кожну з яких викладаємо по половині гарбузового пюре (по 125 гр).
У миску з гарбузовим тестом додаємо 1 яйце, 100 гр. цукру, цедру половини лимона.
В іншу миску все те саме, тільки без лимона.
Додаємо в обидві миски олію.
Добре збиваємо вінчиком до отримання однорідної маси.
Тепер додаємо сухі інгредієнти: в першу миску - просіяне борошно, розпушувач, сіль та ванільний цукор.
В іншу миску - все те саме, тільки додаємо какао-порошок.
Ще раз трохи збиваємо, щоб вийшло однорідне тісто.
Форму для випічки (у мене скляна 24х10 см) змащуємо вершковим маслом та викладаємо по черзі тісто – гарбузове, шоколадне, гарбузове, шоколадне.
Другий шар викладаємо навпаки - поверх гарбузового викладаємо шоколадне і т.д.
За допомогою дерев'яної палички робимо розводи, кількома рухами знизу нагору.
Духовку заздалегідь розігріваємо до 180 градусів.
Ставимо наш кекс та випікаємо до готовності (у мене це зайняло рівно 1 годину). Готовність кексу перевіряємо дерев'яною паличкою, якщо вона суха, то кекс добре пропікся.
Коли Шоколадн-гарбузовий кекс трохи охолоне, виймаємо його з форми на решітку до повного остигання. Отакий красень у мене вийшов.
Посипаємо Шоколадно-гарбузовий кекс цукровою пудрою.
Нарізаємо наш кекс та пригощаємось.
Дуже ніжний, ароматний з лимонною ноткою кекс сподобається найвибагливішому гурману.
Кекс виходить дуже красивим, причому кожен шматочок з різним візерунком, а колір який!!! Просто диво! Просто смакота!
А це для гарного осіннього настрою! Ось такої надзвичайної краси декоративні гарбузи виросли на грядках у моїх дітей. А все завдяки моїй читачці та тепер моїй подрузі Мусі із США, яка надіслала нам насіння. Кожен гарбуз з різним розфарбуванням, рівненькі та пухнасті. Композиція з них тепер прикрашає мою кухню!
СМАЧНОГО!
Коментарі
Олена, щиро дякую за чудовий коментар та неймовірно красиве фото вашого кексу. Мені приємно, що ви довіряєте моїм рецептам та у вас все виходить з першого разу. Дуже апетитний кекс вийшов! Фото з задоволенням опублікую!
Ірочка, спекла у вихідні цей неймовірно смачний кекс, замість какао використовувала шоколад, тому структура тіста війшла трішечки не така, як у тебе, але смак просто супер! моя родина не повірила, що кекс не з магазину, а спечений власноруч))) дуже дякую за класний рецепт, в планах кекс з гарбуза з горіхами))) фоточки вислала!
AllaSkirka, який же гарний у тебе вийшов кексик, просто картина! дуже вдячна тобі за чудові фото, з великим задоволенням їх опублікую! а кекс з гарбуза з горіхами спечи обов"язково, мій Сергій від нього у захваті, дуже смачний вийшов! І чекаю на нові фотозвіти твоїх кулінарних шедеврів!
отличный рецепт кекса))) спасибо!
Антон, на здоровье, очень рада что понравился рецепт!
невероятно красиво у вас , Ирина получилось! представляю как вкусно! сезон тыквы в разгаре, непременно в выходные попробую приготовить такой чудесный, очень живописный кекс))) спасибо!
Светлана, с нетерпением буду ждать результата, может фоточку пришлете своего кексика? Успехов, вам Светлана и до встречи!
замечательный, очень-очень-очень вкусный кекс! огромное спасибо!
Аннушка, на здоровье! я очень рада, что вам понравился кекс! жаль, что фото не прислали, было бы интересно посмотреть)))
не знала куда пристроить кусок тыквы, а тут такой рецепт!!! очень вкусный получился кекс, влажный, как я люблю... и на вид просто потрясный... это была первая попытка, обязательно последует вторая... ваш сайт просто загляденье, одно блюдо лучше другого, так держать!
Олеся_Киев, очень рада... готовьте на здоровье... спасибо за добрые слова...
дуже гарний кєксік мені сподобався шиколадний супер
сашко, дуже дякую за гарний коментар... я дуже тішуся що вам кексік до вподоби!!! заходьте частіше та лишайте коментарі, буду дуже рада!
Ірочка,ти як завжди майстриня!!!!!
Жанна_Рудно, дуже дякую, мені приємно!
Добрий день Ірино! Хочу похвалитися кексом, який я приготувала за вашим рецептом! Він просто неймовірний, ніхто навіть гадки не мав, що в кексі є гарбуз. Я не мала лимон, тому замість нього дала цедру одного апельсина, вийшло дуже смачно! Дякую за чудовий, по справжньому осінній кекс! Фото надіслала!