Заливний язик - це справжня царська страва! Чесно кажучи, я не так часто готую цю смачну, дуже святкову страву, але в цьому році на моєму новорічному столі вона буде 100 відсотків. Я постараюся максимально докладно описати, як швидко і смачно приготувати заливний язик, а також поділюся секретами як зробити так, щоб він був ніжним і м'яким, а бульйон смачним і прозорим. Для заливного я використовувала яловичий язик, а в готовий бульйон додала желатин. Страва вийшла неймовірно смачною, гарною і святковою, впевнена, що заливний язик стане головною окрасою на святковому столі. Прикрасити страву можна на свій розсуд.
Для приготування заливного язика нам знадобиться:
- 1200 гр. яловичого язика
- 1 лимон
- 1 велика морква
- 1 цибулина
- 1 корінь петрушки
- 2 шт. лаврового листа
- 6 шт. запашного перцю
- 6 шт. перцю горошком
- Сіль за смаком
- 25 гр. желатину (у мене швидкорозчинний)
- Зелень петрушки і кропу для прикраси
- Ягідки журавлини або порічки для прикраси
Ось такі продукти нам знадобляться, аби приготувати дуже смачну святкову страву - Заливний язик. Щоб страва вийшла смачною, потрібно правильно вибрати язик, він повинен бути свіжим, ніжно рожевого кольору.
В першу чергу язик моємо в проточній воді. Щоб позбутися неприємного запаху є невеликий секрет, про який я дізналася від Тетяни Литвинової в передачі «Все буде смачно». У миску наливаємо воду, вичавлюємо до неї сік половини лимона, залишок лимона також кладемо в воду. Помитий язик кладемо в воду і залишаємо на 30 хвилин. Раджу цим секретом не нехтувати.
Коли мине 30 хвилин виймаємо язик з води і натираємо з усіх боків другою половиною лимона.
Беремо велику каструлю, наливаємо в неї воду, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Язик закладаємо в окріп і варимо 15-20 хвилин.
Дістаємо язик, знову промиваємо. Воду в котрій варився язик, виливаємо, набираємо чисту і знову доводимо до кипіння. Язик, поки буде закипати вода, накриваємо харчовою плівкою.
Коли вода закипить, викладаємо в неї язик і варимо 2 години.
Коли язик провариться 1 годину, додаємо всі овочі (цибулю, моркву і петрушку), а також перець горошком, духмяний перець і лавровий листок. Додаємо сіль за смаком.
Варимо ще 1 годину на маленькому вогні.
Морква і петрушку витягуємо, вона нам знадобитися для прикраси, варену цибулю викидаємо.
Виймаємо з бульйону язик, тепер нам потрібно зняти з нього шкірку. Щоб це зробити максимально легко і просто, язик кладемо в миску з холодною водою, можна додати льоду. Даємо язику так постояти кілька хвилин.
Шкірочка знімається дуже легко.
Очищений язик варимо в бульйоні ще 15 хвилин. Витягуємо язик, закриваємо харчовою плівкою і залишаємо, щоб повністю охолов.
Тим часом займемося бульйоном. Щоб він був чистим і прозорим, є ще один секрет. Збиваємо один білок до стійких піків.
Додаємо збитий білок до бульйону і перемішуємо. Бульйон світлішає просто на очах.
Шумівкою виймаємо білок.
Бульйон проціджуємо через кілька шарів марлі.
Відливаємо 0.5 літра бульйону, цього цілком вистачить для нашого заливного язика + півсклянки. Ось такий прозорий, дуже красивий бульйон, абсолютно не жирний у мене вийшов.
Щоб бульйон добре застиг, нам знадобиться 25 гр. желатину.
Відливаємо півсклянки бульйону, додаємо до нього желатин, добре розмішуємо і залишаємо набухати 5 хвилин.
В окрему каструльку наливаємо 0.5 літра бульйону, желатин розігріваємо, але не кип'ятимо, я для цих цілей використовую мікрохвильовку і виливаємо в бульйон, постійно помішуючи.
У блюдо наливаємо невелику кількість бульйону і ставимо в холодильник, щоб він застиг.
Тим часом тонкими скибочками наріжемо зварений і охолоджений язик.
Скибочки язика викладаємо на блюдо одну біля одної.
Заливаємо бульйоном. З вареної моркви я вирізала квіточки і виклала між скибочками язика. Також прикрасила свіжою зеленню петрушки і ягідками порічки. Ставимо в холодильник до повного застигання.
Перед тим, як подавати страву до столу, я прикрасила її зеленню кропу і ягодами порічки, вийшло дуже святково і красиво.
Для прикраси іншої страви я використовувала варену моркву і петрушку, з яких за допомогою спеціальної формочки вирізала сердечка. Ось такий гарний і неймовірно смачний заливний язик у мене вийшов! Подавати заливний язик можна з гірчицею або з хроном.
СМАЧНОГО!
Коментарі
Linellа, спасибо большое за хороший комментарий!
Приготовила по вашему рецепту. Мясо получилось очень нежным и вкусным. Всем рекомендую отличный проверенный рецепт!!
Мария, это просто замечательно! очень рада! спасибо за отличный комментарий!
Це дуже смачно - колись давно їла !!!
Жаночка, я також пам"ятаю смак ще з дитинства))) дуже смачно!
Дуже-дуже красиво і впевнена, що неймовірно смачно!!! Вашому чоловікові пощастило мати таку красиву, розумну жінку із чудовими кулінарними здібностями!!!
Любочка, не уявляєте як приємно отримувати такі коментарі))) дуже дуже вдячна за високу оцінку моїх старань та такі теплі слова на мою адресу))) буду старатися і надалі не розчаровувати)))
выглядит просто потрясающее, наверняка и вкусно) фото красивые!