Заливний язик (Рецепт на Новий рік)

Опубліковано користувачем Irina

Заливний язик - це справжня царська страва! Чесно кажучи, я не так часто готую цю смачну, дуже святкову страву, але в цьому році на моєму новорічному столі вона буде 100 відсотків. Я постараюся максимально докладно описати, як швидко і смачно приготувати заливний язик, а також поділюся секретами як зробити так, щоб він був ніжним і м'яким, а бульйон смачним і прозорим. Для заливного я використовувала яловичий язик, а в готовий бульйон додала желатин. Страва вийшла неймовірно смачною, гарною і святковою, впевнена, що заливний язик стане головною окрасою на святковому столі. Прикрасити страву можна на свій розсуд.

Для приготування заливного язика нам знадобиться:

  • 1200 гр. яловичого язика
  • 1 лимон
  • 1 велика морква
  • 1 цибулина
  • 1 корінь петрушки
  • 2 шт. лаврового листа
  • 6 шт. запашного перцю
  • 6 шт. перцю горошком
  • Сіль за смаком
  • 25 гр. желатину (у мене швидкорозчинний)
  • Зелень петрушки і кропу для прикраси
  • Ягідки журавлини або порічки для прикраси

Ось такі продукти нам знадобляться, аби приготувати дуже смачну святкову страву - Заливний язик. Щоб страва вийшла смачною, потрібно правильно вибрати язик, він повинен бути свіжим, ніжно рожевого кольору.

В першу чергу язик моємо в проточній воді. Щоб позбутися неприємного запаху є невеликий секрет, про який я дізналася від Тетяни Литвинової в передачі «Все буде смачно». У миску наливаємо воду, вичавлюємо до неї сік половини лимона, залишок лимона також кладемо в воду. Помитий язик кладемо в воду і залишаємо на 30 хвилин. Раджу цим секретом не нехтувати.

Коли мине 30 хвилин виймаємо язик з води і натираємо з усіх боків другою половиною лимона.

Беремо велику каструлю, наливаємо в неї воду, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Язик закладаємо в окріп і варимо 15-20 хвилин.

Дістаємо язик, знову промиваємо. Воду в котрій варився язик, виливаємо, набираємо чисту і знову доводимо до кипіння. Язик, поки буде закипати вода, накриваємо харчовою плівкою.

Коли вода закипить, викладаємо в неї язик і варимо 2 години.

Коли язик провариться 1 годину, додаємо всі овочі (цибулю, моркву і петрушку), а також перець горошком, духмяний перець і лавровий листок. Додаємо сіль за смаком.

Варимо ще 1 годину на маленькому вогні.

Морква і петрушку витягуємо, вона нам знадобитися для прикраси, варену цибулю викидаємо.

Виймаємо з бульйону язик, тепер нам потрібно зняти з нього шкірку. Щоб це зробити максимально легко і просто, язик кладемо в миску з холодною водою, можна додати льоду. Даємо язику так постояти кілька хвилин.

Шкірочка знімається дуже легко.

Очищений язик варимо в бульйоні ще 15 хвилин. Витягуємо язик, закриваємо харчовою плівкою і залишаємо, щоб повністю охолов.

Тим часом займемося бульйоном. Щоб він був чистим і прозорим, є ще один секрет. Збиваємо один білок до стійких піків.

Додаємо збитий білок до бульйону і перемішуємо. Бульйон світлішає просто на очах.

Шумівкою виймаємо білок.

Бульйон проціджуємо через кілька шарів марлі.

Відливаємо 0.5 літра бульйону, цього цілком вистачить для нашого заливного язика + півсклянки. Ось такий прозорий, дуже красивий бульйон, абсолютно не жирний у мене вийшов.

Щоб бульйон добре застиг, нам знадобиться 25 гр. желатину.

Відливаємо півсклянки бульйону, додаємо до нього желатин, добре розмішуємо і залишаємо набухати 5 хвилин.

В окрему каструльку наливаємо 0.5 літра бульйону, желатин розігріваємо, але не кип'ятимо, я для цих цілей використовую мікрохвильовку і виливаємо в бульйон, постійно помішуючи.

У блюдо наливаємо невелику кількість бульйону і ставимо в холодильник, щоб він застиг.

Тим часом тонкими скибочками наріжемо зварений і охолоджений язик.

Скибочки язика викладаємо на блюдо одну біля одної.

Заливаємо бульйоном. З вареної моркви я вирізала квіточки і виклала між скибочками язика. Також прикрасила свіжою зеленню петрушки і ягідками порічки. Ставимо в холодильник до повного застигання.

Перед тим, як подавати страву до столу, я прикрасила її зеленню кропу і ягодами порічки, вийшло дуже святково і красиво.

Для прикраси іншої страви я використовувала варену моркву і петрушку, з яких за допомогою спеціальної формочки вирізала сердечка. Ось такий гарний і неймовірно смачний заливний язик у мене вийшов! Подавати заливний язик можна з гірчицею або з хроном.

СМАЧНОГО!

Коментарі

Опубліковано 12 серпня 2020 - 06:00 користувачем Linellа

выглядит просто потрясающее, наверняка и вкусно) фото красивые!

Опубліковано 12 серпня 2020 - 21:52 користувачем Irina

Linellа, спасибо большое за хороший комментарий!

Опубліковано 29 грудня 2019 - 10:25 користувачем Мария

Приготовила по вашему рецепту. Мясо получилось очень нежным и вкусным. Всем рекомендую отличный проверенный рецепт!!

Опубліковано 29 грудня 2019 - 17:44 користувачем Irina

Мария, это просто замечательно! очень рада! спасибо за отличный комментарий!

Опубліковано 15 грудня 2019 - 16:59 користувачем Жанна

Це дуже смачно - колись давно їла !!!

Опубліковано 17 грудня 2019 - 09:28 користувачем Irina

Жаночка, я також пам"ятаю смак ще з дитинства))) дуже смачно!

Опубліковано 14 грудня 2019 - 18:50 користувачем Люба

Дуже-дуже красиво і впевнена, що неймовірно смачно!!! Вашому чоловікові пощастило мати таку красиву, розумну жінку із чудовими кулінарними здібностями!!!

Опубліковано 14 грудня 2019 - 21:52 користувачем Irina

Любочка, не уявляєте як приємно отримувати такі коментарі))) дуже дуже вдячна за високу оцінку моїх старань та такі теплі слова на мою адресу))) буду старатися і надалі не розчаровувати)))

Коментувати